Hyppää sisältöön

Isis-blogi uhkailee suomen kielellä – Supo: Suomi saapui radikaali-islamistien tietoisuuteen

Suomenkielisen radikaali-islamistisen propagandan levittäminen on yleistynyt, kertoo Supo. Blogissa jopa sauvakävelijät olisivat mahdollisia iskukohteita.

Isiksen voittokulkua kuvaava seinämaalaus Mosulin kaupungissa Irakissa. Kuva: Osie Greenway / AOP
Mikko Leppänen

Suomenkielinen blogi levittää ääri-islamilaisen terroristijärjestö Isisin propagandaa. Blogi julkaisee muun muassa Isisin johtajien puheita sekä Isisin verkkolehtien tekstejä suomeksi käännettynä.

Blogi on toiminut ainakin viime elokuusta asti. Propagandatekstien käännökset on kirjoitettu kohtalaisen selkeällä suomen kielellä. Tekstit vilisevät kuitenkin ulkomaalaisperäisiä sanoja.

Esimerkiksi käännösartikkelissa "Kaafirin veri on halaal teille joten vuodattakaa sitä" kehotetaan tappamaan vääräuskoisia.

Tekstissä sanotaan, että kauhun kylväminen vääräuskoisten sydämiin on muslimin velvollisuus.

Ensimmäisenä Isisin propagandaa suomeksi levittävästä blogista kertoi The Ulkopolitist (siirryt toiseen palveluun).

Jopa sauvakävelijät ovat kohteita

Blogitekstin mukaan muun muassa töihin matkustava liikemies, liikuntaa puistossa harrastava nuoriso ja kukkakauppias ovat sallittuja kohteita murhaamiselle.

Artikkelin lopussa on kuva sauvakävelevästä miehestä ja alla teksti "Siispä älkää antako edes sauvakävelijän kävellä kotiinsa asti".

Mikäli nettikirjoittelussa on syytä epäillä rikosta, käynnistetään esitutkinta.

Pekka Hiltunen

Toisesta Isisin lehdestä käännetyssä tekstissä "Yleisiä ohjeita" puolestaan lukijaa kehotetaan kiirehtimään perheineen islamilaisen valtion suojaan. Jos se ei ole mahdollista, lukijaa neuvotaan järjestämään mahdollisimman julkinen uskollisuudenvala kalifille.

Blogissa myös kehotetaan lukijaa liittymään seuraajaksi blogin Telegram-viestipalvelussa, jotta lukija voi ottaa vastaan Isisin julkaisuja. Isisin tiedetään käyttävän Telegramia sisäisessä viestinnässään.

Kuva: Yle

Suojelupoliisi seuraa propagandailmiötä

Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen kertoo, että kyseinen blogi on tuttu Supolle. Hän toteaa, että Supo ei kommentoi yksittäisen blogin sisällön lainmukaisuutta.

Supo ei myöskään ota kantaa siihen, kuka blogia ylläpitää tai mistä maasta käsin sitä päivitetään.

Hiltusen mukaan Suojelupoliisi on kuitenkin havainnut radikaali-islamistisen suomenkielisen ja Suomeen suunnatun propagandan yleistymisen trendinä.

Hiltusen mukaan blogin sisältämien tappokehotusten suhteen täytyy huomioida kaksi tekijää.

– Ensin jos katsotaan lainvalvonnallisesti, niin mikäli nettikirjoittelussa yleisesti ottaen on syytä epäillä rikosta, siitä käynnistetään esitutkinta, Hiltunen sanoo.

Suomi on saapunut radikaali-islamistisen kentän tietoisuuteen.

Pekka Hiltunen

Jos asiaa katsotaan laajemmin propagandailmiönä, niin kyse on siitä, että tällaiset kirjoitukset edustavat laajempaa trendiä, jossa pyritään ajamaan Isisin ideologiaa, Hiltunen toteaa.

– Siinä pyritään myös kehottamaan iskuihin konfliktialueen ulkopuolella missä tahansa maassa, lukijoiden oleskelumaassa.

Isis levittää propagandaa eri kielillä

Hiltusen mukaan vastaavanlaista materiaalia on levitetty useissa maissa ja useilla eri kielillä. Hän arvioi, että suomenkielisen propagandan levittäminen kertoo Suomen profiilin muutoksesta radikaali-islamistisessa kentässä.

– Suomi on saapunut radikaali-islamistisen kentän tietoisuuteen. Tämä on yksi niistä yleiseen uhkatasoon vaikuttavista tekijöistä, joilla saattaa olla seurauksia. Ennen Suomesta saattoi olla hajamainintoja, irrallisia propagandaesiintymiä. Mutta tilanne on siinä muuttunut.

Hiltusen mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole aivan uusi asia, koska propagandailmiö on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa.

Hän korostaa, että Suojelupoliisin vuonna 2015 antama uhka-arvio sisältää jo myös yksittäisten toimijoiden toteuttamat iskut.

– Usein näiden yksittäisten toimijoiden teoissa on taustalla joko propaganda tai joku muu vastaava inspiraatio. Eli ilmiötasolla tämä on ollut uhka-arviossa tiedossa jo hyvinkin pitkään.

Viime vuoden lopussa Isisiä lähellä olevan tahon levittämät terrorikehotukset säikäyttivät Lapin matkailutoimijoita. Propagandakuvissa näkyi muun muassa joulupukki, talvista lumimaisemaa, poro sekä palava vuosiluku 2017.

Suosittelemme sinulle