Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta

Epävirallisessa ohjeistuksessa määritellään, ettei Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia saisi sijoittaa esimerkiksi lennokkikoulutukseen tai ilmavoimiin.

Varusmiehet liikkeellä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus on ollut laajempaa ja yksityiskohtaisempaa kuin tähän asti on tullut tietoon. Ohjeistus tulee Ylen tietojen mukaan Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Asian vahvistaa Ylelle Puolustusvoimissa muun muassa varusmieskutsunnoissa työskennellyt upseeri.                    

– Puolustusvoimissa on ohjeistettu, mihin tehtäviin tiettyjen maiden kaksoiskansalaisia voi varusmiespalvelukseen määrätä ja mihin ei. Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei saisi sijoittaa palvelemaan tiedustelutehtäviin, lennokkikoulutukseen, ilmavoimiin ja Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä järjestettyyn koulutukseen, Ylen lähde kertoo.

Yle on nähnyt sähköpostin, jossa sen vastaanottajia ohjeistetaan siitä, ettei jatkossa varusmieskoulutukseen tulevia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia enää kouluteta tehtäviin, joissa heillä on pääsy turvallisuuden kannalta merkittäviin tietoihin. Sähköpostilla kaksoiskansalaisia koskevaa ohjeistusta annetaan hyvin harvoin.

“Ei näitä ohjeistuksia paineta virallisiin asiakirjoihin”

Puolustusvoimat ja puolustusministeri ovat korostaneet sitä, ettei Puolustusvoimissa ole virallista ohjetta tai normia, jossa kaksoiskansalaisten kohtelusta on ohjeistettu. 

– Ohjeistus on annettu Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen ja esimiesten toimesta. Siitä on kerrottu erilaisissa koulutuksissa ja myös sanallisesti. Ei näitä ohjeistuksia (kaksoiskansalaisuudesta) paineta koskaan virallisiin asiakirjoihin. Ei sotilaan silti ole tapana kyseenalaistaa esimiestensä määräyksiä, Ylen lähde toteaa.

Yle uutisoi viime viikolla, että Kainuun prikaatin koulutushaaratilaisuudessa kerrottiin tammikuun puolivälissä, että turvallisuussyistä johtuen minilennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia. Koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini myönsi, että näin on tapahtunut. Hänen mukaansa kyseessä oli koulutuksessa tapahtunut virhe.

Kainuun tapaus tuli Ylen tietoon sen jälkeen, kun Yle oli kertonut, että Puolustusvoimat on alkanut suhtautua varauksella Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin

"Jos käry käy, kuten Kainuun prikaatissa, Puolustusvoimat selittää tapauksen 'yksittäisen kouluttajan virheenä'"

Ylen lähde sanoo olevansa pettynyt Puolustusvoimien viimeaikaiseen toimintaan.

– Yksittäistä virkamiestä käsketään tekemään lainvastaisia päätöksiä ja linjauksia. Mutta jos käry käy, kuten kävi Kainuun prikaatissa, Puolustusvoimat selittää tapauksen “yksittäisen kouluttajan virheenä”.

Yle kertoi viime viikolla, että Puolustusvoimat on alkanut suhtautua varauksella Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin. Puolustusvoimat ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ovat kiistäneet jyrkästi Ylen uutisen kaksoiskansalaisista. Niinistö on sanonut Ylen uutista valeuutiseksi ja uutisankaksi.

Ylellä on tiedossa useita tapauksia, joissa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus on ollut esteenä päästä työskentelemään Puolustusvoimiin.

Puolustusvoimien kommentit uutiseen voit lukea täältä

Suosittelemme