Hyppää sisältöön

Oikeusministeri Lindström virittää keskustelua perustuslain muuttamisesta – taustalla turvapaikanhakijat

Perussuomalainen oikeusministeri sanoo, että perustuslaista on jouduttu keskustelemaan monesti turvapaikkakriisin yhteydessä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) haluaa keskustelua perustuslain päivittämisestä. Lindströmin mielestä keskustelua tarvitaan, koska perustuslaki on tullut hallitustyöskentelyssä "todella monesti vastaan".

– En kritisoi sitä, että perustuslaki tulee vastaan. Enemmänkin haluaisin käydä keskustelua siitä onko perustuslaki tässä ajassa vai ei, Lindström muotoili torstaina perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa, työmiehen tuumaustunnilla.

Lindström kiisti, että hänellä olisi mielipide perustuslain muuttamisesta, eikä hän halunnut sanoa sitäkään, onko perustuslaissa vikaa.

– Kysymys kuuluu, pitääkö sitä (perustuslakia) päivittää tähän päivään vai ei. Viittaan muun muassa siihen, kun meille tuli turvapaikkakriisi. Monesti niiden asioiden yhteydessä on jouduttu keskustelemaan perustuslaista ja perustuslaillisuudesta.

– Sen takia olisi hyvä käydä rakentava keskustelu onko muutostarpeita vai ei.

"Minulla ei ole mielipidettä, koska olen maallikko"

Perusuomalaisten riveistä vaadittiin perustuslain päivittämistä joulukuussa, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka oli suominut Helsingin Sanomissa hallituksen lainvalmistelua perustuslaillisista ongelmista. Jonkka nosti tuolloin yhdeksi esimerkiksi hallituksen esityksen, jonka mukaan oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille olisi maksettu muita pienempää työttömyyskorvausta.

Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) kirjoitti Twitter-viestipalvelussa joulukuussa, että perustuslaki vaatii päivitystä, koska "siitä on muodostumassa este". Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) puolestaan sanoi Aamulehdessä, että perustuslaki on osittain aikansa elänyt.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa hallituksen lainvalmistelusta runsaan kahden viikon kuluttua eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

Lindström uskoo, että oikeusoppineet olisivat valmiita keskusteluun perustuslain päivittämisestä.

– Minulla ei ole mielipidettä, koska olen maallikko, mutta haluaisin kuulla mitä mieltä asiantuntijat, kuten professorit ja tutkijat ovat siitä. 

– Se on eri asia, johtaako se (keskustelu) johonkin.

Lindström korosti, että perustuslaki on vahva laki, eikä se ole helposti muutettavissa.

Suosittelemme sinulle