Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön – "Yhtäkkiä minä olinkin turvallisuusuhka"

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Sami-Antti Takamaa sanoo, ettei Puolustusvoimat ole antanut ohjeistusta kyseisen henkilön työhön ottamisesta.

Vekaranjärven varuskuntaravintola.
Kuva: Antti Ojala / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle haastatteli tämän viikon maanantaina Kouvolassa asuvaa naista, jolla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Hän ei halua kertoa kokemuksistaan omalla nimellään, joten kutsutaan häntä tässä jutussa Jelenaksi.  Jelena näki jokin aika sitten työpaikkailmoituksen, jossa rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyhtiö Kairest Oy etsi asiakasyritykselleen Vekaranjärvelle ravintolatyöntekijää.

Ilmoituksessa mainittiin, että hakijalta edellytetään alan peruskoulutusta tai kokemusta vastaavista töistä, hygieniapassi ja salmonellatodistus, luotettavuutta ja oma-aloitteisuutta sekä vähintään tyydyttävä suomen kielen taito.

Jelena arveli, ettei kieli tulisi ongelmaksi

Jelena puhuu suomen kieltä hyvin, mutta murtaen. Hän arveli, ettei kieli tulisi ongelmaksi, koska työpaikkailmoituksessa nimenomaan mainittiin, että tyydyttävä suomen kielen taito riittää.

Jelena laittoi hakemuksensa Kairest-yhtiöön. Kävi ilmi, että kyseessä oli Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintola.

– Olin iloinen, kun paljastui, että kyseessä oli varuskunnan ruokala. Ajattelin, että se on turvallinen ja hyvä työpaikka, Jelena kertoo Ylelle.

"Kaksoiskansalaisuus ei käy"

Kairest Oy vastasi Jelenan työpaikkahakemukseen ja ilmoitti, että se pyrkii tarjoamaan Jelenalle tämän koulutusta vastaavaa työtä. Jelenaa myös muistutettiin, että hänellä tulisi olla salmonellatodistus ja hygieniapassi.

Jelena vastasi sähköpostilla, että hänellä on hygieniapassi, ja salmonellatodistuksen hän saa kahden päivän kuluttua. Vielä samana päivänä Jelena sai Kairest Oy:stä yllättävän sähköpostin. Siinä todettiin, että “Asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käy”.

Viestissä lukee: Hei, asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käy. P
Viestissä lukee: "Hei, asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käyP" Kuva: Yle

Jelena tyrmistyi sähköpostista

– Olin uskonut pääseväni turvalliseen työpaikkaan. Mutta yhtäkkiä minä itse olinkin se turvallisuusuhka, Jelena sanoo.

Yle oli yhteydessä Kairest Oy:n työntekijään, joka oli lähettänyt sähköpostin. Hän ei halunnut lausua asiasta mitään, vaan pyysi soittamaan Kairest Oy:n toimitusjohtajalle Jorma Härköselle. Härkönen ei halunnut antaa virallista haastattelua. Hän kuitenkin sanoi, että asiakas päättää viime kädessä, miten asiat hoidetaan.

Puolustusvoimien ravintolatoiminta on ulkoistettu Leijona Catering -yhtiölle. Yle oli yhteydessä sen toimitusjohtajaan Ritva Paavonsaloon. Paavonsalo kommentoi Jelenan tapausta Ylelle sähköpostilla. Hän kirjoittaa sähköpostissaan näin:

"Noudatamme olemassa olevia turvallisuuskäytäntöjä, ja näitä samoja käytäntöjä noudattavat myös vuokratyövoimaa tarjoavat toimijat. Mikäli turvallisuusselvityksessä ilmenee jotakin epäselvää tms., henkilö ei voi työskennellä sellaisessa paikassa, jossa turvallisuusselvitys vaaditaan. Yhtiömme turvallisuusselvityskäytännöt eivät sisällä kansalaisuuteen liittyviä ehtoja".

Puolustusvoimat: Emme ole ohjeistaneet

Yle soitti Karjalan prikaatiin.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Sami-Antti Takamaa vakuuttaa, ettei Puolustusvoimat ole antanut ohjeistusta kaksoiskansalaisista.

Näin hän totesi Ylen haastattelussa:

– Me selvitettiin tätä henkilöä, ja me emme ole tehneet tästä turvallisuusselvitystä. Ei meiltä ole tämmöistä ohjeistusta tullut.

Onko Kairest Oy sitten omasta päästään keksinyt...minulla on tämmönen sähköposti?

– Tuohon en osaa vastata. Mutta meiltä ei ole kyseisestä henkilöstä tehty turvallisuusselvitystä.

Miten kommentoitte sitä, että Kairest oy on lähettänyt viestin, että asiakkaamme ei hyväksy kaksoiskansalaisia?

– En osaa sanoa tuohon mitään.

Te olette se asiakas tässä tapauksessa?

–No sanon näin, että sitten se ei pidä paikkansa, koska meillä ei ole tehty henkilöstä mitään turvallisuusselvitystä.

Voinko minä kertoa tälle henkilölle, että hän voi tullakin sinne töihin, kun hänelle ilmoitettiin, että kaksoiskansalaisuus on este?

– Kaksoiskansalaisuus ei ole meidän näkökulmasta mikään este tulla tänne töihin.

Lue myös: Ministeri Niinistö puolustusvaliokuntaan selittämään kaksoiskansalaisuuskohua ja sotilasyhteistyötä

Juttua täydennetty 9.2. klo 17.25. Juttuun lisätty tieto, että Puolustusvoimien ravintolatoiminta on ulkoistettu Leijona Catering -yhtiölle. Juttuun on lisätty myös yhtiön lähettämä sähköposti.

Suosittelemme