Hyppää sisältöön

Reserviläisliiton kyselytutkimus: Nato-jäsenyyttä kannattaa 11 prosenttia vastanneista

Suomalaiset kannattavat liittoumattomuutta tai tiiviimpää sotilaallista yhteistyötä EU:n piirissä kuin Nato-jäsenyyttä.

Kuva: Antti Mikkola / Yle

Reserviläisliiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Nato-jäsenyyttä kannatti tammi-helmikuun vaihteessa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan vain 11 prosenttia vastanneista 15-79 vuotiaista suomalaisista. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat eivät olleet tutkimuksessa mukana.

Selvästi suurin osa suomalaisista kannattaa liittoutumattomana pysymistä. 39 prosenttia eli kaksi viidestä kannattaa siis sotilaallista liittoumattomuutta.

Toiseksi suosituimpana vaihtoehtona on EU:n piirissä tapahtuva sotilaallisen yhteistyön laajentaminen ja kehittäminen. Kyselyn perusteella EU-puolustusyhteisyötä kannattaa tällä hetkellä 26 prosenttia suomalaisista.

Ruotsin kanssa solmittavaa puolustusliittoa kannattaa 12 prosenttia. Vasta neljänneksi suosituin vaihtoehto on Nato-jäsenyys. Nato-jäsenyyden varaan Suomen puolustuksen järjestämistä kannattaa kyselyn perusteella vain 11 prosenttia. 

Tulos yllätti uuden puheenjohtajan

Rovaniemellä valatilaisuutta seuraamassa ollut Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola kommentoi tuoreeltaan tutkimuksen tulosta. Reserviläisliiton puheenjohtajalle Ilpo Pohjolalle väestön mielipide oli yllätys.

Aikaisemmin Reserviläisliitto on kysynyt vain, mennäänkö Natoon vai ei. Nyt kyselyssä oli yhteensä seitsemän vaihtoehtoa. Valittavana oli liittoutumattomuus, EU- ja Ruotsi-puolustusyhteistyö sekä Nato-jäsenyys tai puolustusliitto Venäjän kanssa. Näiden lisäksi ei osaa sanoa ja jokin muu olivat myös vaihtoehtoina.

Pohjola näkee tuloksessa pienen epävarmuuden suomalaisten mielipiteissä. Pohjolan mukaan on reagoitava muutokseen.

– Vuoden 2012 puolustuspoliittinen selonteko totesi, että meidän turvallisuusympäristö on vakaa. Nyt viisi vuotta myöhemmin se on kaikkea muuta kuin vakaa ja ne leikkaukset mitä silloin tehtiin pitää ottaa huomioon. Pitää palauttaa ne resurssit mitä silloin otettiin pois.

Pohjola epäilee, että viimeisten vuosien ja jopa viime aikojen muutokset ovat voineet vaikuttaa myös suomalaisten mielipiteisiin. Yhtenä esimerkkinä Ukrainan tapahtumat ja jopa USA:n presidentti Donald Trumpin lausunnot Naton suhteesta jäsenvaltioihin.

Ilpo Pohjola osallistuu Lapissa järjestettävään kansainvälisen reserviläisliittojen kattojärjestön CISORin kokoukseen jonka puheenjohtaja hän myös toimii tällä hetkellä. Pohjola on näin hyvin perillä puolustuspolitiikasta myös kansainvälisestä perspektiivistä.

Suosittelemme sinulle