Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Grammy-gaalan pop-kuningatar on joko Beyoncé tai Adele

Musiikkialan Oscareissa eli Grammy-gaalassa on ensimmäistä kertaa ehdolla artisti, joka on luonut uransa striimauksilla.

Beyoncé esiintymässä Super Bowlin tauolla.
Beyoncé kahmi eniten ehdokkuuksia tämän vuoden Grammy-gaalassa. Hän on ehdolla yhdeksässä kategoriassa. Kuva: EPA / Tannen Maury
Ellinoora Sandell
Avaa Yle-sovelluksessa

Grammy-gaalassa jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 59. kertaa Yhdysvaltojen arvostetuimmat musiikkialan palkinnot. Palkintogaalassa on havahduttu nykyajan musiikinkuluttajien lainalaisuuksiin: ensimmäistä kertaa ehdokkaana on artisti, joka ei ole koskaan julkaissut fyysistä albumia.

Grammy-historian ensimmäinen vain striimauksia julkaissut artistiehdokas on Chance the Rapper. Amerikkalaisella räppärillä on seitsemän ehdokkuutta viidessä eri kategoriassa, kuten paras uusi artisti ja paras rap-albumi.

Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys The Recording Academy ilmoitti viime vuonna, että myös netin suoratoistojulkaisut ovat oikeutettuja Grammy-ehdokkaita. Grammy-ehdokkuuksien muutoksista uutisoi muun muassa Pitchfork-sivusto.

Adele vastaan Beyoncé

Grammyjen odotetuin hetki on parhaan albumin palkinto, jonka ehdokkaat ovat tänä vuonna Adelen 25, Beyoncén Lemonade, Justin Bieberin Purpose, Draken Views ja Sturgill Simpsonin A Sailor's Guide To Earth.

Bieberin Purpose-levyllä on kaksi suomalaistuottaja Nico Hartikaisen eli Nico Stadin tuottamaa kappaletta.

Tulevan Grammy-gaalan kuningattareksi voi ounastella pop-tähti Beyoncéa. Artisti on ehdolla yhdeksässä kategoriassa. Drakella, Rihannalla ja Kanye Westillä on kahdeksan ehdokkuutta.

Muun muassa New York Times ennustaa Grammy-illan kovimman kisan käytävän Beyoncén ja Adelen välillä. Beyoncé ja Adele ovat kumpikin ehdolla kolmessa tärkeimmässä kategoriassa: vuoden albumi, levytys ja kappale.

Beyoncé on jäänyt kaksi kertaa aiemmin ilman vuoden albumi -palkintoa, kun vuonna 2010 sen voitti Taylor Swift ja vuonna 2015 Beck.New York Times pohtiikin, mitä tapahtuu, jos Adele voittaa tärkeimmän palkinnon. Voitto saattaa synnyttää valituksia, etteivät tummaihoiset artistit saa Grammyjen arvostetuimmissa kategorioissa arvostusta.

Adele lukuisine Grammyineen.
Adele on voittanut viime vuosien aikana kymmenen Grammy-palkintoa. Vuonna 2012 hän kahmi lukuisia Grammyja 21-albumillaan. Kuva: Paul Buck / EPA

Grammy-gaalassa esiintyvät tänä vuonna muun muassa Adele, Daft Punk ja The Weeknd, Alicia Keys ja Lady Gaga yhdessä Metallican kanssa. Odotettavissa ovat myös tribuuttiesitykset viime vuonna menehtyneille Princelle ja George Michaelille.

Maailman merkittävimmän musiikkigaalan juontaja vaihtuu. Viimeiset viisi vuotta Grammy-gaalan on juontanut räppäri ja näyttelijä LL Cool J. Tämän vuoden isäntänä on amerikkalaisen The Late Late Show:n nokkamies James Corden, joka on ensimmäinen brittiläinen Grammy-juontaja.

Suomalaisilla kolme Grammy-ehdokkuutta

Suomalaismuusikot ovat huomioitu Grammy-gaalassa kolmella ehdokkuudella. Kapellimestari Esa-Pekka Salonen on ehdokkaana levyllään_ Zappa: 200 Motels – The Suites_. Teos on ehdolla ”Best Classical Compendium” -sarjassa, jossa palkitaan klassisia rajanylityksiä, jotka eivät aina mahdu perinteisiin kategorioihin.

Esa-Pekka Salonen
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen on Grammy-ehdokkaana Frank Zappa -levyllään. Kuva: Clive Barda

Kapellimestari John Storgårdsin, Helsingin kaupunginorkesterin ja viulusti Christian Tetzlaffin levytys Dvorákin ja Sukin viulukappaleista sai ehdokkuuden paras klassinen instrumentaalisoolo -sarjassa. Levyn on julkaissut suomalainen Ondine-levy-yhtiö.

Parhaan kuoroesityksen sarjassa on ehdokkaana Penderecki conducts Penderecki Volume 1 -levy, jossa solistina on muun muassa sopraano Johanna Rusanen.

Suomalaisista Grammy-palkinnon ovat aiemmin voittaneet säveltäjä Kaija Saariaho, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, sopraano Karita Mattila, basso Matti Salminen ja kapellimestari Osmo Vänskä Minnesotan orkesterin kanssa.

Yle esittää Grammy Awards 2017 -ohjelman sunnuntaina 19.2. klo 21.55 Yle Teemalla.

Suosittelemme