Hyppää sisältöön

Vuosien alamäki päättyi – venäläisten kiinteistökaupat kääntyivät nousuun

Venäläisten kiinteistöostot hyppäsivät etenkin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Länsi-Suomessa oli hiljaista.

Venäjänkielinen kiinteistö-opas nimeltään "Rakentaminen, kiinteistön ja maan ostaminen Suomessa".
Venäläisiä on rohkaistu kiinteisitökaupoille Suomeen muun muassa kiinteistöoppaalla. Venäjänkielinen opas on nimeltään "Rakentaminen, kiinteistön ja maan ostaminen Suomessa". Kuva: Yle
Pekka Pantsu

Venäläiset ovat palaamassa asuntokaupoille Suomeen. Venäläisten kiinteistöostot kääntyivät viime vuonna nousuun neljä vuotta kestäneen yhtäjaksoisen alamäen jälkeen.

Maanmittauslaitoksen tuoreen tilaston mukan venäläiset tekivät Suomesta viime vuonna 155 kiinteistökauppaa, kun niitä edellisvuonna oli 147. Huippuvuodesta 2008 ollaan silti yhä kaukana. Silloin venäläiset ostivat Suomesta 907 kiinteistöä.  Maanmittauslaitoksen tilasto ei koske esimerkiksi asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotikauppoja.

Infografiikka

Itä-Suomi suosiossa

Venäläisten kiinteistökauppa oli olematonta tai hyvin minimaalista Länsi-Suomessa. Esimerkiksi Satakunnasta, Pirkanmaalta sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta venäläiset eivät ole ostaneet 2015–2016 ensimmäistäkään kiinteistöä.

Kauppa painottui itärajan pintaan Etelä-Karjalaan ja Etelä-Savoon, puolet kaupoista toteutui siellä. Yksittäisistä kunnista erityisesti Imatra ja Ruokolahti ja Savonlinna olivat venäläisten suosiossa.

– Venäläisten yhteydenotot alkoivat lisääntyä viime kesän jälkeen, ruplan koheneminen kai siihen vaikutti. Vuoden alkupuoli oli vielä hiljaista. Tälle vuodelle venäläisodotukset ovat varovaisen optimistiset, kertoo SKV Kiinteistönvälitys Imatran myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi.

Kytösalmen mukaan venäläisten kiinnostus on kohdistunut lähinnä vanhoihin peruskuntoisiin rintamamiestaloihin ja edullisiin, 15 000–50 000 euron asunto-osakkeisiin.

– Kesämökkiä venäläiset eivät ole ostaneet meidän kautta 2–3 vuoteen.

Myyntipäällikkö Päivi Heikkinen Suur-Savon OP-Kiinteistökeskuksesta Savonlinnasta sanoo, että Savonlinnan seudulla venäläiset ovat ostaneet pääasiassa pieniä omakotitaloja, mummonmökkiä ja vastaavaa. 

– Kesämökkejä on mennyt vähemmän, eikä luksuskohteisiin  tunneta nyt kiinnostusta, Heikkinen kertoo.

Venäläiset käyttivät kiinteistönostoon Suomesta viime vuonna lähes 19 miljoonaa euroa.  Pohjoismaalaiset (pl. Suomi) ostivat kiinteistöjä Suomesta 9 miljoonalla eurolla ja EU-maiden (pl. Suomi) ostajat 45 miljoonalla eurolla. Ulkomaalaisten osuus Suomen kiinteistökaupoista on hyvin pieni.  

Suosittelemme sinulle