Terrafame-kaivosyhtiön vähemmistöomistajaksi tuleva Trafigura on kansainvälinen öljyllä, metallilla ja mineraaleilla kauppaa käyvä konserni. Yhtiö ostaa, varastoi, kuljettaa ja kauppaa raaka-aineita ympäri maailmaa.
Vuonna 1993 perustetun Trafiguran liikevaihto oli viime vuonna yli 98 miljardia euroa. Työntekijöitä yhtiöllä oli viime vuonna yli 4 000. Yhtiön pääkonttori on Sveitsin Genevessä, mutta sillä on toimintaa ympäri maailmaa yli 30 maassa.
Yhtiön omistavat sen johdossa toimivat osakkaat, joita on noin 600. Konserniin kuuluu sijoitusrahasto Galena, jonka kautta Trafigura omistaa Terrafamea. Galena on rekisteröity veroparatiisina pidetyille Caymansaarille.
Myrkyllistä jätettä ja korruptioepäilyjä
Trafiguran käyttämä Probo Koala -laiva vei vuonna 2006 vaarallista jätettä Norsunluurannikolle. Myrkyllisen jätteen puutteellinen käsittely aiheutti sadan tuhannen ihmisen sairastumisen Norsunluurannikon pääkaupungissa Abidjanissa.
Maan viranomaisten mukaan lisäksi 15 ihmistä olisi kuollut myrkytyksiin, mutta tieto on kiistanalainen. Trafigura ja myrkytysten uhrien lakimiehet sopivat kymmenien miljoonien eurojen korvauksista ja allekirjoittivat yhteisen lausunnon, jonka mukaan vaarallisten jätteen puutteellinen käsittely aiheutti vain vaarattomia sairauksia, ei kuolemia tai vakavia sairauksia.
Hollantilaiselta tuomioistuimelta Trafigura sai miljoonan euron sakot vaarallisen jätteen viennistä, mutta kiisti syytökset.
Trafigura Groupin toimitusjohtaja Jeremy Weir sanoo, että yhtiössä on Norsunluurannikon tapauksen jälkeen korjattu käytäntöjä eikä suomalaisten tarvitse kantaa huolta siitä, että ympäristöasioita ei Terrafamessa hoidettaisi kunnolla.
– Noiden tapahtumien jälkeen olemme muuttaneet toimintatapoja ja omaksuneet korkeimmat ympäristölliset käytännöt liiketoiminnassamme, sanoo Weir.
Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että ympäristöasiat ovat järjestyksessä.
– Nämä mitä on tapahtunut siellä ovat käsittääkseni olleet heidän alihankkijoidensa tilanteita. Ja sitten pitää muistaa, että he eivät tule tänne toimijoiksi. He ovat osakkeenomistajia ja rahoittajia tässä ja edelleen toiminnasta vastaa Terrafame, Lintilä toteaa.
Norjassa Trafiguran jätettä kuljettanut säiliöalus räjähti vuonna 2007. Räjähdyksestä aiheutuneet rikkipitoiset päästöt sairastuttivat lähialueen ihmisiä.
Trafigura on liitetty myös YK:n Ruokaa öljystä -ohjelmaan liittyvään lahjontaskandaaliin. Vuosina 1996–2003 Irak oli kansainvälisessä kauppasaarrossa. YK:n ohjelman mukaisesti Irak sai viedä öljyä maailmalle rajoitetun määrän ja siitä saaduilla tuloilla tuoda maahan humanitaarisia tarvikkeita.
YK:n mukaan ohjelmassa mukana olleista yhtiöistä yli kaksi tuhatta oli maksanut lahjuksia irakilaisille turvatakseen öljykaupat.
Juttua korjattu 12.2. kello 15:26: Poistettu lause, jonka mukaan myrkyllisen jätteen puutteellisen käsittely olisi aiheuttanut 17 ihmisen kuoleman Norsunluurannikon pääkaupungissa Abidjanissa vuonna 2006. Trafigura ja myrkytysten uhrien lakimiehet allekirjoittivat yhteisen lausunnon vuonna 2009, jonka mukaan vaarallisen jätteen dumppaus aiheutti vain vaarattomia sairauksia, ei kuolemia tai vakavia sairauksia. Lisätty tieto, että yhtiö kiisti syytökset vaarallisen jätteen viennistä.