Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Haussa täydellinen ääni – musiikkifani alkoi rakentaa 50 000 euron kaiuttimia: "Näitä ostavat ne, joilla on rahaa"

Suomessa valmistetaan kaiuttimia yhä enemmän vientiin. Tähän kelkkaan haluaa myös luksuskaiuttimia valmistava yritys.

Marko Reinikainen.
Kuva: Minna Heikura / Yle
Minna Heikura,
Ville Pisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinko kirkastaa keltaisen rakennuksen seinät valkoista maisemaa vasten. Kouvolan Valkealassa sijaitsevan entisen Anttilan kyläkoulun pihapiirissä on hiljaista.

Sisällä yhdessä toimistohuoneessa sen sijaan soi musiikki, eikä mistä tahansa kaiuttimista, vaan yrittäjä Marko Reinikaisen itse kehittämistä. Ikkunoiden edessä on soitin, vahvistin ja kasa cd-levyjä. Molemmilla puolilla on kolme eri kaiutinmallia noin metrin mittaisesta yli kahden metrin mittaiseen. Reinikainen antaa ääninäytteitä soittamalla Kate Bushin This womans work.

– Hyvä kaiutin koostuu monista asioista. Kaiuttimen pitää toistaa alhaalta ylös kaikki äänialueet ilman, että mikään niistä korostuu. Äänitteen laadulla on iso merkitys. Hyvillä kaiuttimilla kuunnellessa pystyy unohtamaan, että kuuntelee kaiutinta ja keskittyykin vain musiikkiin, Reinikainen kuvailee.

Yrittäjä Marko Reinikainen ja kaiuttimia.
Marko Reinikaisen toimisto sijaitsee entisessä kyläkoulussa. Kuva: Minna Heikura / Yle

Reinikainen tietää mistä puhuu. Hän on omistanut liudan kaiuttimia 15-vuotiaasta asti. Hän on myös käyttänyt satoja ja taas satoja tunteja löytääkseen täydellisen äänen. Se työ sai alkunsa muutama vuosi sitten.

– Kyllästyin markkinoilla oleviin hyviinkin tuotteisiin, koska niistä tuntui puuttuvan jotain. Sitten sain kuningasidean.

Läpimurto vaatii rahaa, aikaa ja maahantuojia

Ensimmäisestä kaiutinmallistaan yrittäjä Marko Reinikainen sai Hifimessuilla sen verran hyvää palautetta, että päätti perustaa yrityksen ja kantaa oman kortensa kekoon kaiutinmarkkinoilla.

Suomi tunnetaan maailmalla korkealuokkaisten kaiuttimien valmistusmaana ja täällä valmistetaan kaiuttimia entistä enemmän vientiin. Kouvolalaisen Marko Reinikaisen yritys Excistence Loudspeakersin kaiuttimia on myyty muun muassa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Kyllästyin markkinoilla oleviin hyviinkin tuotteisiin, koska niistä tuntui puuttuvan jotain. Sitten sain kuningasidean.

Marko Reinikainen

– Tavoitteena on saada hiljalleen eri maanosiin hyviä maantuojia, jotka oikeasti rakastavat musiikkia ja haluavat myydä muutakin kuin pelkästään massatuotteita.

Reinikainen kertoo jonkun joskus todenneen, että kestää seitsemän vuotta ennen kuin uusi kaiutinmerkki alkaa jyrätä, jos se on hyvä.

– Vaatisi aika paljon rahaa, että pystyisi kiertämään koko ajan ulkomailla saamassa näkyvyyttä. Lisäksi kaiuttimia pitäisi saada kuultavaksi kuluttajille omissa maissaan eli olisi löydettävä hyvät maahantuojat. Mutta hiljaa hyvä tulee, Reinikainen uskoo.

Kaiuttimet valmistuvat käsityönä

Kate Bush on vaihtunut suomalaiseen Chisuun. Kaiuttimissa soi Minä ja mun pää. Marko Reinikainen kertoo halunneensa luoda kaiuttimillaan äänimaailman, jossa korostuu luonnollisuus.

– Edessä on kuusi paperikartioista laajakaistaa ja takana kaksi elementtiä, jotka tuovat lisäsyvyyttä ääneen. Sivuissa pitää olla riittävät koteloinnit 15-tuumaisille bassoille, Reinikainen esittelee pajansa suurinta kaiutinta.

Puuseppä on valmistanut sen kotelon visakoivusta ja savutammesta. Reinikainen hoitaa itse kaiuttimien kasaamisen. Hintaa edellä mainitulla kaiutinparilla on rapiat 50 000 euroa.

Kaiuttimia.
Kuva: Minna Heikura / Yle

– Näitä ostavat ihmiset, joilla on rahaa ja jotka tykkäävät hyvästä äänentoistosta.

Eräs hifi-harrastajien lentävä lause kuuluukin, että miksi ostaa mökki tai vene, kun samalla rahalla saisi kohtuulliset kaiuttimet.

Eri puolilla toimistoa on kehitteillä olevia kaiuttimien prototyyppejä, joita Reinikainen varjelee kameralta. Kaiutinyritys on tällä hetkellä enemmänkin sivutyö. Päätyönään Reinikainen myy muun muassa katto- ja julkisivuremontteja.

Reinikainen kiinnittää niin musiikissa kuin tuotteissaankin huomiota pieniin yksityiskohtiin.

– Olen tarkka näissä hommissa ja myös asiakkailla, mutta kun pääsen kotiin, olen aika rento, hän naurahtaa.

Suosittelemme sinulle