Mikko Nurhonen on energiatekniikkaan erikoistunut diplomi-insinööri, joka kokeilee erilaisia energiamuotoja omakotitalossaan Mikkelin Emolassa.
Nurhonen on vertaillut keskikokoisen omakotitalonsa kustannuksia eri lämmitysmuodoilla ja tämän hetken hinnoilla. Sähkön kokonaishinnaksi on arvioitu 11 senttiä kilowattitunnilta, koroksi kolme prosenttia ja kuoletusajaksi 30 vuotta. Sähkön hinnassa on mukana energian, siirron ja verojen osuus.
Kallein on tällä hetkellä öljylämmitys, joka maksaa 3 280 euroa vuodessa. Öljyn kulut on laskettu 90 sentin litrahinnalla.
– Olen laskenut 80 prosentin hyötysuhteella, joka on lähimpänä todellisuutta, Nurhonen kertoo.
Ylivoimaisesti edullisin lämmitysmuoto on omalla puulla käyvä hakelämmitys, jolla koko vuoden lasku jää tuhanteen euroon.
Kakkosena tulee ilma/vesilämpöpumppu 1 630 euron vuosikustannuksilla. Maalämmön ja sekä poistoilmalämpöpumpun kulut ovat reilut 1 800 euroa. Uunilämmityksen arvon Nurhonen on laskenut omilla puilla niin, että tulisijalla hehkutetaan kolmasosa lämmitystarpeesta.
Aurinkopaneeleilla valoja ja kylmälaitteita
Nurhosten 160-neliöisen omakotitalon 25 000 kilowattitunnin lämmitystarpeesta maalämpö tuottaa 15 000 ja ilmalämpöpumppu 6 000 kilowattituntia. Ne vaativat pyöriäkseen sähköä, jota maalämpöpumppu nielee 5 000 ja ilmalämpöpumppu 2 000 kilowattituntia.
Nurhoset ostavat sähköä ulkoa 15 000 kWh ja tuottavat nettona pumpuilla 14 000 kWh. Säästö suoraan sähkölämmitykseen verrattuna on siis 1 500 euroa vuodessa 11 sentin kilowattituntihinnalla.
– Maalämmöstä voisi ottaa enemmänkin tehoja irti, jos asentaisi lisää pattereita, Nurhonen tuumii.
Nurhonen on kotona kokeillut myös aurinkopaneeleiden tehoa keskisen Suomen korkeudella. Kuudesta paneelista irtoa energiaa 900 kilowattituntia vuodessa. Aurinkoisena helmikuun päivänä ne riittävät talon valaistukseen ja kylmälaitteiden ylläpitoon.
Eri vaihtoehtojen kustannuksia voi käydä vertailemassa myös Motiva Oy:n sivuilla.