Hyppää sisältöön

Turkmenistanissa vaalit – voittaja tiedetään jo

Kurbanguly Berdymuhamedovia vastassa on kahdeksan suurelle yleisölle tuntematonta valtion virkamiestä.

Turkmenistanin presidentti Kurbanguly Berdymuhamedov. Kuva: AOP

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Turkmenistanissa pidetään tänään sunnuntain presidentinvaalit, jossa yhdeksän ehdokasta kilpailee maan johtajan paikasta.

Käytännössä vaalin tulos on selvä jo ennakkoon. Turkmenistania jo kymmenen vuotta rautaisella otteella hallinnut Kurbanguly Berdymuhamedov on selkeä voittajasuosikki. Poliittiset asiantuntijat pitävät selvänä, että hän voittaa vaalin selvällä tuloksella.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2012 Berdymuhamedovin kerrottiin saaneen 97 prosenttia äänistä.

Turkmenistanin johto hyväksyi viime vuonna perustuslain muutoksen, joka nostaa presidentin valtakauden aiemmasta viidestä vuodesta seitsemään. Samalla presidentinvaalien ehdokkaiden 70 vuoden yläikäraja poistettiin.

Muutoksen jälkeen 59-vuotias Berdymuhamedov voi olla periaattessa vallassa lopun ikäänsä, mikä Keski-Aasiassa on yleistä. Turkmenistanissa ei sallita poliittista oppositiota eikä julkisia tyytymättömyydenilmauksia.

Berdymuhamedovin vaalikampanja on ollut hillittyä. Hänen vaaliteemansa on ollut "varmistaa itsenäisen ja puolueettoman Turkmenistanin vauraus kolmannella vuosituhannella".

Luonnonrikkauksiensa ansiosta Turkmenistanin talous on kasvanut. Tärkein kauppakumppani Venäjä on kuitenkin vähentänyt kaasun ostoja Turkmenistanista, mikä on vähentänyt maan valuuttatuloja.

Turkmenistanin johto aikoo leikata valtion budjettia. Esimerkiksi kansalaisten ilmaisia polttoainekiintiöitä aiotaan supistaa.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle