Hyppää sisältöön

Soini ei usko muiden jäsenmaiden jättävän EU:ta lähiaikoina: "On aika helppo sanoa, että erotaan"

Ulkoministeri Timo Soini sanoo ihmettelevänsä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ajamia maahantulokieltoja.

Timo Soini
Timo Soini Kuva: Yle
Jussi Virkkunen

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) odottaa Britannian ja Euroopan unionin välisistä neuvotteluista vaikeita. Soini sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa toivovansa, että neuvotteluissa päästäisiin molempia osapuolia hyödyttävään lopputulokseen.

– Se ei tule olemaan helppoa, Soini sanoi.

Soinin mukaan neuvotteluiden tärkeimmät lähtökohdat ovat, että osapuolilla ei ole pahaa tahtoa eikä kostomentaliteettia.

Kun Britannia eroaa EU:sta, menettää unioni samalla toiseksi suurimman nettomaksajansa, Soini huomautti.

– Suomen hallitus lähtee siitä, että sitten vähennetään menoja EU:ssa eikä niin, että muut maksavat sen rahan, joka briteiltä jää maksamatta.

Soini tapaa tänään maanantaina Britannian EU-eroa valmistelevan ministerin David Davisin. Soini korosti, että hän ei neuvottele Davisin kanssa EU-erosta.

– Keskustelemme tästä pohjatilanteesta.

Soini ei usko, että Britannia olisi saamassa seuraa ainakaan kovin nopeasti.

– Ennen kuin katsotaan, miten tämä käytännössä hoituu, niin en usko, että tulee.

Hän huomautti, että unionista eroaminen ei tapahdu kädenkäänteessä. Esimerkiksi Britannian tulee neuvotella uusiksi suuri määrä kauppasopimuksia.

–  On aika helppo sanoa, että erotaan. Se ei ole oma ilmoitus. Siinä on toinen neuvotteluosapuoli ne, jotka ovat jäämässä. Ei tämä sormia napsauttamalla käy edes Britannialta.

"Jokaiselle kohtelu omana itsenään"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puuhaamia ja oikeuden tyrmäämiä maahantulokieltoja Soini sanoi ihmettelevänsä. Soinin mukaan jokainen maa pystyy esimerkiksi viisumikäytännöillä kontrolloimaan maahantuloa.

– Suomi lähtee siitä, että jokaisen ihmisen maahantulo ja kaikki asiat käsitellään yksilöllisesti. Jokainen ihminen saa kohtelun omana itsenään eikä osana jotain nippua, Soini muotoili.

Trump on myös ilmoittanut leikkaavansa USA:n rahoitusta maailmanjärjestö YK:lle 40:lla prosentilla.

– Se ei ole hyvä asia. YK kaikista puutteistaan huolimatta tekee todella tärkeää työtä epävakaisuuden juurisyiden kitkemiseksi. Esimerkiksi terrorismi ja monet epävakaudet johtuvat siitä, että näissä maissa on sosiaalisia ja poliittisia ongelmia.

Seuraavat neljä vuotta maailman tulee kuitenkin tottua Trumpin koviin puheisiin.

– On syytä huomata, että Donald Trump on erliainen presidentti siinä, että hänen jokainen puheensa on kampanjapuhe, Soini sanoi.

Suosittelemme sinulle