Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Digitalisaation mörkö kummittelee Suomessa – "Pelottavaa maalailua työpaikkojen häviämisestä"

Uudenlaisen osaamisen tarpeesta on puhuttu pitkään, mutta tulevaisuudessa vaadittavat taidot ovat monelle yhä hämärän peitossa.

Kuvassa tietokoneen näppäimistö, hiiri ja miehen käsi
Teknologinen kehitys muuttaa työtä, minkä seurauksena tarvitaan uudenlaista osaamista. Kuva: Yle
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset suhtautuvat digitalisaation tuomiin työelämän muutoksiin muita synkemmin.

Henkilöstövuokrausta ja rekrytointia tekevän ManpowerGroupin tutkimuksen mukaan 18 prosenttia suomalaisista työnantajista odottaa, että digitalisaatio vähentää työpaikkojen määrää. Keskimäärin maailmalla vastaavasti ajattelee 12 prosenttia työnantajista.

– Digitalisaation vaikutuksia työpaikkoihin tutkitaan paljon, ja aiheesta syntyvä keskustelu on aika ajoin pelottavaa maalailua työpaikkojen häviämisestä, sanoo viestintäjohtaja Mika Wilén ManpowerGroupista.

Yhteensä 43 maassa toteutetun kyselyn perusteella 19 prosenttia arvioi henkilöstömäärän kasvavan digitalisaation takia tulevien kahden vuoden aikana. Suomessa näin ennakoi 17 prosenttia.

Wilén muistuttaa, että teolliset kumoukset ovat aina muuttaneet työn määrää ja jakautumista.

– Osa töistä häviää, mutta paljon enemmän syntyy tilalle. Aivan kuten ennenkin, teknologian tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitaan uutta osaamista, mutta entistä nopeammassa tempossa.

Mitä työntekijän pitäisi jatkossa osata?

Teknologinen kehitys muuttaa työtä, minkä seurauksena tarvitaan uudenlaista osaamista.

Vastaavia virkkeitä on hoettu pitkään, mutta edelleen tuntuu olevan epäselvää, mitä uudet vaatimukset tarkkaan ottaen ovat. Niinpä ihmiset eivät tiedä, millaisia taitoja heidän kannattaisi opetella ollakseen kilpailukykyisiä työmarkkinoilla.

– Kun niin sanotun Z-sukupolven työtehtävistä 65 prosenttia ei ole vielä edes olemassa, on tietysti vaikea ennustaa, mihin koulutusjärjestelmässä pitäisi panostaa tai mihin suuntaan uraansa harkitsevaa nuorta kannattaisi luotsata, toteaa Wilén.

Viime vuosien nopeista vaikutuksista työllisyyteen Wilén mainitsee älypuhelinten yleistymisen ja markkinoinnin automaation kasvun. Näiden myötä on kehittynyt kokonaan uusia tuotteita ja palveluita.

ManpowerGroup arvioi, että kysynnän rakenne työmarkkinoilla polarisoituu osaamisen keskikastin kustannuksella: töitä syntyy sekä matalan että korkean osaamisen sektoreille, mutta niiden välistä poistuu paljon töitä esimerkiksi tuotannosta ja toimihenkilötasolta.

ManpowerGroup teetti maailmanlaajuisen, yli 18 000 työnantajaa käsittävän tutkimuksen viime heinäkuussa. Tulokset julkaistiin Davosin talousfoorumissa tammikuussa.

Suosittelemme sinulle