Hyppää sisältöön

Helsinki–Tallinna-tunnelihaaveen toteuttamista selvitetään nyt tosissaan – kahdeksan konsulttiyritystä töihin

Suomalaisten odottaman Helsinki–Tallinna-tunnelin vaikutuksia, hintaa ja tekniikkaa selvitetään.

Joskus tulevaisuudessa pikajuna Tallinnasta voisi sukeltaa näin meren ali kulkevasta tunnelista Helsinkiin. Kuva: Sweco

Kahdeksan konsulttiyritystä ryhtyy selvittämään Helsingin ja Tallinnan välille kaavaillun, merenalaisen tunnelin vaikutuksia, taloudellista kannattavuutta ja teknistä toteutettavuutta.

Viiden yrityksen rypäs – Ramboll Finland, Sito, Strafica, Kaupunkitutkimus TA ja Pöyry Finland – tutkii, onko rautatietunnelin rakentamiselle perusteita vai pitäisikö sittenkin kehittää vain kaupunkien välistä laivaliikennettä. Yritykset laativat molemmille vaihtoehdoille kustannus-hyötyvertailut ja vaikuttavuusarviot. 

Kolme yritystä – Sweco, WSP sekä sveitsiläinen Amberg Engineering – on saanut tehtäväkseen selvittää, miten merenalainen tunneli voidaan toteuttaa teknisesti ja mitä sen rakentaminen, kunnossapito ja junaliikenne maksaisi. Samalla määritetään tunnelin pääpiirteistä linjausta, asemien ja varikkojen sijaintia sekä turvallisuutta. Tunneli olisi toteutuessaan 90 kilometriä pitkä ja matka taittuisi junalla, meren alla noin puolessa tunnissa.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) teettämän gallupin mukaan lähes puolet pääkaupunkiseutulaisista kannattaa ratatietä Tallinnaan. Ikaalisten matkatoimisto teki tammikuussa kyselyn (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta suhtautuu positiivisesti Helsinki–Tallinna-tunneliin.

Satamissa ennätysmäärät kävijöitä

Helsinki ja Tallinna muodostavat yhdessä noin 1,5 miljoonan ihmisen talousalueen. Kaupunkien välillä liikkuu työ- ja lomamatkalaisia sekä rahtiliikennettä.

Viime vuonna Tallinnan satamaan saapui 10 miljoonaa matkustajaa. Myös Helsingin satamalla oli ennätysvilkas viime vuosi. Sen kautta kulki reilut 11,5 miljoonaa laivamatkustajaa. Kasvua oli erityisesti Helsingin ja Tallinnan välisessä liikenteessä. Kaupunkien välillä tehdään viikoittain useita kymmeniätuhansia työmatkoja.

Nyt tehtävien tunneliselvitysten rahoitus tulee EU:lta. Tuloksia on luvassa vielä tämän vuoden aikana.

Helsinki-Tallinna tunneli yhdistää Suomen kiinteästi TEN-T -verkkoon ja Eurooppaan. Kuva: Helsingin kaupunki

Suosittelemme sinulle