Hyvin monella kulkee nykyisin taskussa kamera, jolla kuvataan ja kuvia myös julkaistaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Myös esimerkiksi riistakamerat ovat yleistyneet kiinteistöjen valvonnassa ja niiden lainmukaista käyttöä on selvitetty oikeudessa asti.
Sosiaalisessa mediassa on nähtävissä myös niin sanottu kotipoliisi-ilmiö, jossa rikoksesta epäillyn tai tuomitun tietoja julkaistaan tai epäiltyjä rikoksen tekijöitä yritetään saada kiinni julkaisemalla teosta video.
Kuvaajaa ja kuvien julkaisijaa voi kuitenkin odottaa ikävä yllätys, jos lainsäädäntö ei ole hallussa. Tämän testin avulla opit tuntemaan paremmin oikeutesi ja voit välttää mokat, jotka voivat johtaa jopa käräjille saakka.
Huomio! Monesta tämän testin kysymyksestä ei ole olemassa oikeuden päätöstä, vaan vastaukset perustuvat oikeusasiantuntijoiden tulkintaan laista. Kaikista kysymyksistä asiantuntijat eivät olleet samaa mieltä. Testiä varten on haastateltu tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota, Poliisihallituksen poliisitarkastajaa Jyrki Ahoa, Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelia Marko Forssia, K-kauppiasliiton lakimiestä Tapio Syreniä, Suomen kiinteistöliiton apulaispäälakimiestä Kristel Pynnöstä, Opetushallituksen lakimiestä Laura Franckea, julkisoikeuden yliopistonlehtori Riku Neuvosta Tampereen yliopistosta, Helsingin yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professoria Dan Frändeä, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professoria Matti Tolvasta, Suomen Journalistiliiton lakimiestä Jussi Salokangasta, IPR University Centerin tutkimusjohtajaa Olli Pitkästä ja Helsingin poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia Jukka Hätöstä.
Lue täältä myös juttu testin tekemisen taustoista.
Juttua muokattu 22.2. kello 15:26: Opettajan kuvaamista koskevaan vastaukseen on lisätty tietoa tekijänoikeuksista