Hyppää sisältöön

Päätoimittajat: Uutisoimatta jättäminen ei rajoita sananvapautta

Päätoimittajan organisaatiossa työskentelevältä toimittajalta pitää voida edellyttää lojaliteettia työnantajansa linjauksia kohtaan, sanovat päätoimittajat.

Merja Ylä-Anttila Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Suomalaisten tiedotusvälineiden päätoimittajia edustava Päätoimittajien yhdistys PTY julkaisi tiistaina tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka taustalla on marraskuusta saakka käyty keskustelu tiedotusvälineiden päätoimittajan tehtävästä ja päätoimittajan asemasta sananvapauden käyttäjänä.

PTY ilmoittaa, että päätoimittaja käyttää tiedotusvälineensä sananvapautta ja myös toimittajat käyttävät työssään työnantajansa sananvapautta, mutta eivät omaa sanavapauttaan kansalaisina.

– Minusta tuntuu, että tässä keskustelussa on sellaisia aukkoja, joita on hyvä valaista. Kaikilla ei ehkä ole käsitystä, mitkä päätoimittajan tehtävät tänä päivänä ovat ja mitkä tehtävät tulevat sananvapauslaista, sanoo Päätoimittajien yhdistyksen PTY:n 1. varapuheenjohtaja ja MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

PTY:n mukaan päätoimittajan tekemät uutisointipäätökset eivät rajoita toimittajien sananvapautta. Sananvapautta ei päätoimittajien mielestä kuitenkaan ole, jos yksittäiset tiedotusvälineiden toimittajat julkaisevat työnantajansa omistaman median nimissä mitä tahansa.

Merja Ylä-Anttila sanoo, että PTY:n tiedote ei ota kantaa yksittäistapauksiin. Myöskään siihen, että tiedote julkaistiin nyt, ei ole mitään erityistä syytä.

– Tämä ei ole suunnattu ketään vastaan tai kenenkään puolesta.

Päätoimittaja on vastuussa ja päättää

Päätoimittajat haluavat tiedotteella muistuttaa, että he päättävät ja ovat vastuussa tiedotusvälineen julkaisemasta sisällöstä, eikä päätoimittaja luovuta näitä tehtäviä toimituksen ulkopuolelle.

PTY:n mukaan päätoimittajan on turvattava toimituksen työrauha torjumalla sekä ulkoinen että toimituksen sisäinen painostus.

– Kun tehdään juttuja yhteiskunnallisesti isoista ja merkittävistä aiheista, niin kyllä siihen on monenlaisia intressipiirejä, jotka saattavat yrittää vaikuttaa eri tahoilta. Päätoimittaja on siinä kohtaa viimeinen lukko ja toisaalta myös aallonmurtaja, joka antaa tuulensuojaa toimitukselle tehdä rauhassa hankalia ja painetta tuottavia juttuja, Ylä-Anttila sanoo.   

PTY muistuttaa, että edes päätoimittajan työnantaja ei saa vaikuttaa päätoimittajaan muulla tavoin kuin nimittämällä hänet tehtävään ja erottamalla.

Paremmalla avoimuudella irtiotto valemedioista

PTY:n mukaan vastuullinen päätoimittaja sallii avoimen ilmapiirin, johon kuuluu myös kritiikki toimituksen johdon tekemistä journalistisista ratkaisuista.

– Toimituksissa pitää pystyä puhumaan näistä asioista. Luottamus on hyvin tärkeä.

PTY kehottaa myös päätoimittajia itseään entistä parempaan avoimuuteen. Yleisölle pitäisi paremmin avata, miten päätöksenteko toimituksissa toimii ja millä perusteilla tiedotusvälineiden tekemät jutut ovat syntyneet. Avoimuutta lisäämällä vastuullinen media erottuisi paremmin valemedioista ja muista "vaihtoehtoisia faktoja" levittävistä tahoista.

– Tässä on sellainen asia, että kaikki toimitukset voisimme katsoa peiliin. Se loisi myös lisää uskottavuutta ja luotettavuutta meidän toimintaa kohtaan. Tämä on sellainen ystävällinen kehotus, sanoo PTY:n 1. varapuheenjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suosittelemme sinulle