Hyppää sisältöön

Tappava sairaalabakteeri yritetään huijata paljastamaan salaisuutensa avaruusaseman laboratoriossa

Avaruudessa bakteerien mutaatioiden on havaittu nopeutuvan, mikä antaisi arvokasta tietoa lääkkeiden kehittäjille.

Nämä mikroskooppikuvassa vaatimattoman näköiset pallerot ovat hengenvaarallisia MRSA-bakteereja. Kuva: Janice Carr, Deepak Mandhalapu / CDC

Kansainvälinen avaruusasema ISS saa tällä viikolla pieniä mutta äkäisiä asukkaita, kun ISS:n laboratorion tutkittavaksi on määrä laukaista sairaalabakteereiksi kutsuttuja MRSA-stafylokokkibakteereja. Ne ovat iho- ja haavabakteereja, joihin antibiootit purevat huonosti tai eivät ollenkaan.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan rahoittaman ohjelman (siirryt toiseen palveluun) tarkoituksena on houkutella bakteerit mutatoitumaan normaalia nopeammin. Siten niiden salaisuudet olisivat selvillä jo ennen, kuin mutaatiot ovat edenneet samalla tasolle Maassa. Näin saataisiin etumatkaa lääkkeiden kehittelyyn.

Kahteen eri MRSA-kantaan kuuluvat bakteerit matkustavat avaruusasemalle SpaceX-yhtiön aluksella. Sen on lykkäysten jälkeen määrä lähteä matkaan lauantaina Nasan avaruuskeskuksesta Floridasta. Lastina on myös rahtia ISS:n ihmisasukeille.

Mutaatiot vauhdittunevat avaruuden mikropainovoiman ja säteilyn vaikutuksesta.

Yhdysvaltalaisilla on tutkimukselle erityinen kannustin: 1990-luvulla yleiseksi räjähtänyt MRSA tappaa Yhdysvalloissa joka vuosi enemmän ihmisiä kuin murhat tai muut väkivallanteot – ja jopa enemmän kuin ne ja esimerkiksi aids, Parkinsonin tauti ja keuhkoahtaumatauti yhteensä.

Suomessakin sairaaloiden infektiot ovat nousseet välillä uutisiin, mutta terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL (siirryt toiseen palveluun):n mukaan tartunnat eivät ole viime vuosina yleistyneet, pikemminkin päinvastoin.

Bakteerit päihittämässä antibiootit

Bakteerien menestystarina perustuu niiden nopeaan kykyyn sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin. Kun ihminen kehittää uuden antibiootin, bakteereilla on kohta jo konstit sitäkin vastaan.

Antibioottien liikakäytöstä niin ihmisten sairauksien hoidossa kuin kotieläintaloudessa superbakteerit vain vahvistuvat, kun heikot kilpailijat heittävät henkensä. Antibiooteille vastustuskykyisiin tulehduksiin arvioidaan kuolevan ainakin 700 000 ihmistä vuodessa.

Viimevuotisessa brittiläisessä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) laskettiin, että vuoteen 2050 mennessä vainajien määrä nousee kymmeneen miljoonaan vuodessa, jos antibioottien antamaa suojaa menetetään nykyistä vauhtia.

Mir-asemalla mutaatiovauhti kolminkertaistui

Aiemmista bakteerikokeista tiedetään, että painovoimattomassa tilassa bakteerien mutaatioihin tulee normaaliakin enemmän vauhtia.

Venäjän Mir-avaruusasemalla todettiin vuonna 2000, että hiivaan istutettujen bakteerien mutaatiovauhti oli kolminkertainen Maahan jätettyihin bakteereihin verrattuna. Vuotta aiemmin yhdysvaltalaiset tutkijat olivat havainneet satelliittimatkan aiheuttaneen ripeitä mutaatioita joissakin kolibakteerikannoissa.  

MRSA-bakteerit lennätetään ISS:lle, joka kiertää Maata keskimäärin 250 kilometrin korkeudessa. Selkeällä säällä ISS:n voi nähdä paljain silmin. Kuva: NASA

Pääsyyksi muutosten vauhdittumiseen uskotaan painovoimattomuus tai pikemminkin mikropainovoima, sillä kokonaan painovoimaa pakoon ei bakteerikaan aurinkokunnassamme pääse. Myös säteilyllä, jolta Maan magneettikenttä ei avaruudessa suojele, saattaa olla vaikutusta, tutkijat arvioivat.

Avaruuden olosuhteiden toivotaan huijaavan myös MRSA:n paljastamaan salaisuutensa. Silloin tilanne olisi lääkkeiden kehittäjille sama kuin šakinpelaajalla, joka tietää vastapelaajan siirrot etukäteen, vertaa nanobiofyysikko Anita Goel tutkimuksen toteuttavasta biotekniikkayhtiö Nanobiosymista. 

Suosittelemme sinulle