Hyppää sisältöön

Murhamysteeri lentokentällä – Mitä Pohjois-Korean johtajan velipuolen kuolemasta tiedetään?

Huhut laukkaavat villinä Kim Jong-namin kuoleman ympärillä. Yle koosti keskeisimmät kysymykset surman ympärillä.

Kim Jong-nam kuvattuna 2001 Japanissa. Kuva: Toshifumi Kitamura / AFP

Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin kuolema on kuin suoraan vakoojakertomuksista. Kim kuoli nopeasti, kun häntä vastaan oli hyökätty maanantaina malesialaisella lentokentällä.

Etelä-Korea on ehtinyt syyttää murhasta jo Pohjois-Koreaa. Hyökkääjiä ei kuitenkaan ole saatu kiinni, eikä teon motiivista ole tietoa.

Mitä surmasta tiedetään?

Kim Jong-nam oli lentämässä maanantaina Macaoon Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin lentokentältä. Häntä vastaan hyökättiin kuitenkin terminaalissa ennen kuin hän oli päässyt passintarkastukseen, kertoo malesialaislehti The Star (siirryt toiseen palveluun).

Keskiviikkona malesialaispoliisi pidätti vietnamilaisella passilla liikkuneen naisen epäiltynä yhteyksistä surmaan.

Hyökkäyksen yksityiskohdat ovat epäselvät. Erityisesti eteläkorealainen media epäilee, että Kim myrkytettiin. Sen mukaan mukaan kaksi naista iski häntä myrkytetyllä neulalla.

Toisten silminnäkijätietojen mukaan joku tarttui Kimin päästä takaapäin ja ruiskutti hänen kasvoilleen myrkyllistä ainetta. On kerrottu myös, että hänen kasvoilleen olisi laitettu kangas. 

Hyökkääjien kerrottiin paenneen taksilla paikalta.

Kim vietiin lentokentän klinikalle, jossa hän sai sairauskohtauksen. Hän kuoli matkalla lentokentältä sairaalaan.

Mitä hyökkääjistä tiedetään?

Aluksi levinneiden tietojen mukaan hyökkäyksestä epäiltäisiin kahta naista, mutta malesialaislähteissä on puhuttu myös yhdestä naisesta. Hyökkääjän tai hyökkääjien on kerrottu paenneen paikalta taksilla.

Eteläkorealaisten ja amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan hyökkääjät olivat Pohjois-Korean agentteja. Tälle tiedolle ei kuitenkaan ole vahvistusta.

Kuinka luotettavia tiedot ovat?

Etelä-Korean hallinto kiirehti nopeasti toteamaan, että Kim Jong-namin kuolema on esimerkki ”Pohjois-Korean brutaalista ja epäinhimillisestä hallinnosta”.

Sen vakoilulähteiden mukaan Kim Jong-namin murha oli Pohjois-Korean johtajan "pysyvä määräys".

Pohjois-Korean diktaattori pystyy taatusti murhauttamaan kenet tahansa.

Etelä-Korean tiedotusvälineisiin on kuitenkin suhtauduttava varauksella, kun kyse on Pohjois-Korean diktaattoriperheeseen liittyvistä uutisista. Erityisesti tiedustelun kanssa läheisissä väleissä olevat lehdet ovat ennenkin levittäneet väritettyä tietoa Pohjois-Korean tapahtumista.

Mitä seuraavaksi?

Toistaiseksi ollaan odottavalla kannalla, kun poliisit selvittävät kuolemaa ja sen syytä. Poliisi tutkii malesialaisen lentokentän valvontakameroiden nauhoja. 

Niitä on liikkunut myös paikallisissa medioissa (siirryt toiseen palveluun). Malesialaisen Star-lehden julkaisemassa kuvassa näkyy yksi nainen, jonka paidassa lukee "Lol".

Kim Jong-namille on tarkoitus tehdä ruumiinavaus.

Toisin kuin usein Pohjois-Korea-aiheisten uutisten kanssa, Kim Jong-namin kuolemaa on tällä kertaa mahdollista selvittää, sillä se tapahtui suljetun valtion rajojen ulkopuolella. 

Mitä Kim Jong-namin menneisyydestä tiedetään?

Kim Jong-nam joutui vaikeaan asemaan jo syntyessään.

Kim Jong-nam oli syntynyt Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong-ilin avioliiton ulkopuolisesta suhteesta näyttelijä Sung Hae-rimin kanssa vuonna 1971. Sung oli yhä naimisissa toisen miehen kanssa aloittaessaan suhteen Kim Jong-ilin kanssa.

Lapsen syntyessä Kim Jong-il oli varmistelemassa asemiaan Pohjois-Korean seuraavana johtajana isänsä Kim Il-sungin jälkeen.

Avioliiton ulkopuolinen suhde olisi saattanut tuhota suunnitelmat, joten Jong-il piilotteli sekä suhdetta että syntynyttä lasta vuosien ajan. Kim Jong-nam asui pääasiassa äitinsä äidin luona.

Vielä lapsena Kim Jong-nam lähetetiin kouluun ulkomaille. Hän opiskeli mun muassa silloisessa Neuvostoliitossa ja Sveitsissä, ja palasi Pohjois-Koreaan vasta 1980-luvun lopulla.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Kim Jong-il turhautui poikansa haluun haastaa Pohjois-Korean yhteiskuntajärjestelmää ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen niin paljon, että uhkasi lähettää pojan vankileirille.

BBC:n mukaan uhka oli niin todellinen, että Jong-namille ostettiin valmiiksi pakkotyöhön sopivat kengät ja vaatteet.

Miksi Kim Jong-nam oli epäsuosiossa?

Kim Jong-nam muutti pysyvästi pois Pohjois-Koreasta tiettävästi vuonna 1995, jolloin hän asettui Kiinaan.

Hänen kerrottiin menettäneen isänsä eli Pohjois-Korean silloisen diktaattorin Kim Jong-ilin suosion lopullisesti, kun hän jäi vuonna 2001 kiinni väärällä passilla matkustamisesta Japanissa.

Mies selitti halunneensa käydä Tokion Disneylandissa. Tapausta pidettiin nolona Pohjois-Korealle. Hän on arvostellut Pohjois-Korean johtoa myös julkisesti, mutta pääosin hän on pitänyt hyvin matalaa profiilia.

Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten mukaan Pohjois-Korea olisi yrittänyt murhata Kim Jong-namin jo viiden vuoden ajan.

Eteläkorealaislähteiden mukaan motiivi olisi Kim Jong-unin vainoharhaisuus. Kim Jong-unin on kerrottu (siirryt toiseen palveluun)olevan huolissaan siitä, että Kiina yrittäisi kammeta hänen velipuolensa Pohjois-Korean johtoon.

Kim Jong-un puhuu puoluekokouksessa 7. toukokuuta. Kuva: KCNA / EPA

Vaikka Kim Jong-nam oli epäsuosiossa, häntä ei ole pidetty varsinaisena uhkana Pohjois-Korealle. Hän on itse sanonut, ettei ole kiinnostunut valtapyrkimyksistä.

Tuhannen taalan kysymys on, miksi Pohjois-Korea olisi pitänyt niin tärkeänä järjestää riskialttiin murhaoperaation Malesiassa.

Kim Jong-nam on asunut pitkään perheineen Macaussa. Siellä hän oli Kiinan suojeluksessa, joten hänen surmaamisensa olisi ollut vaikeampaa. Pysähdys Malesiassa onkin saattanut tarjota murhaajille poikkeuksellisen mahdollisuuden toimia.

Mitä on odotettavissa kansainvälisesti?

Kiina saattaa olla närkästynyt kuolemasta, joten se saattaa reagoida tapaukseen.

Vahva reaktio voi olla luvassa myös Yhdysvalloista. Murha voisi olla Yhdysvaltain kongressille syy nostaa Pohjois-Korea jälleen terrorismia tukevien valtioiden listalle.

Pohjois-Korea ei ole vielä kommentoinut virallisesti asiaa.

Suosittelemme sinulle