Suomessa on tuhansia ihmisiä, jotka kokoontuvat viikoittain salaisiin rituaaleihin eri puolella maata.
Yle pääsi harvinaiselle vierailulle kahden suuren suomalaisen salaseuran eli Vapaamuurareiden sekä Odd Fellow -veljeskunnan pyhimpään eli temppelilooseihin, joissa salaisia rituaaleja suoritetaan.
Mitä rituaaleissa tehdään? Miksi rituaalit ovat salaisia? Miltä näyttävät temppelit, jotka ovat täynnä muinaista symboliikkaa? Mitä symbolit tarkoittavat?
Nämä asiat selviävät Ylen 360-teknologialla tehdyltä videolta. Videolla voit itse tutkailla kuvakulmaa kääntelemällä temppeleiden yksityiskohtia. Voit katsoa videota myös VR-lasien kanssa.
Tuhansia jäseniä
Salaseurat, joita myös veljeskunniksi kutsutaan, ovat aina olemassaolonsa alkuajoista lähtien herättäneet paljon huomiota.
Tunnetuimman veljeskunnan eli Vapaamuurareiden historia ulottuu 1600-luvun Englantiin, jolloin joukko ihmisiä alkoi kokoontua istuntoihin, joissa taitavat rakennusmiehet jakoivat tietojaan uusille oppipojille.
Aikojen saatossa rakentamisoppien välittäminen jäi taka-alalle ja kokoontumisten keskiöön nousi henkinen kehittyminen erilaisten rituaalien ja kokousten avulla.
– Suomeen Vapaamuurarius tuli 1750-luvulla silloisesta emämaasta Ruotsista, kertoo Suomen Vapaamuurareiden Suurloosin suurmestari eli johtaja Juhani Vuori.
Suomen ensimmäinen loosi eli Vapaamuurareiden yhteisö perustettiin Turkuun. Venäjän vallan aikana toiminta hiipui, mutta Suomen itsenäistymisen jälkeen toiminta sai vakaan jalansijan maassamme ja jäsenmäärä lähti tasaiseen kasvuun. Voimakkainta kasvu oli 1960-luvulla.
Nykyisin vapaamuurareiden toimintaa on joka puolella Suomea. Suurimmassa vapaamuurarijärjestössä, Suomen suurloosissa, looseja on noin 180 ja jäseniä noin 7 500.
Odd Fellow -veljeskunnalla jäseniä on noin 9 000, niin miehiä kuin naisiakin.
Jäsenmäärät yhä kasvussa
Monille vapaamuurareiden ja muiden veljeskuntien toiminta näyttäytyy iäkkäiden miesten salaperäisenä harrastuksena.
Samaan aikaan kun ympäröivä yhteiskunta muuttuu entistä avoimemmaksi internetin ja esimerkiksi sosiaalisen median myötä, pitävät veljeskunnat yhä tiukasti kiinni vuosisataisista perinteistään ja periaatteistaan.
Toiminnasta ei juuri hiiskuta ulkopuolelle, jäsenten nimiä ei kerrota julkisuuteen ja rituaalit pidetään täysin salassa. Vapaamuurareiden Suomen suurloosi ei myöskään hyväksy jäseneksi naisia.
Silti esimerkiksi Vapaamuurareiden ja Odd Fellow -veljeskunnan jäsenmäärä on johtajiensa mukaan yhä kasvussa vuonna 2017.
Onko esoteeriselle eli salatulle toiminnalle yhä siis tilausta?
Vapaamuurareihin tulee uusia jäseniä vuodessa noin 300 ja poistumaa on jäsenten kuoleman ja eroamisten takia noin 150 ihmisen verran.
Onko esoteeriselle eli salatulle toiminnalle yhä siis tilausta? Vapaamuurareiden johtaja Juhani Vuori miettii hetken ja vastaa symbolisesti.
– Se (vapaamuurariuus) ei ole hyvä siksi, että se on niin vanha. Vaan se on niin vanha, koska se on niin hyvä.
Erikoiset rituaalit ovat "näytelmä"
Sekä Vapaamuurareiden että Odd Fellow -veljeskunnan toiminnan keskiössä ovat vanhat rituaalit. Rituaalien avulla järjestöt vihkivät uusia jäseniä toimintaansa mukaan.
Monelle ulkopuoliselle salaiset rituaalit tuntuvat oudoilta, ehkä jopa pelottavilta, mutta veljeskunnat itse korostavat rituaalien olevan uudelle jäsenelle ainutlaatuinen ja vahva kokemus.
Mutta mitä rituaaleissa sitten tapahtuu? Sitä järjestöt eivät kokonaan suostu kertomaan, vaikka nykyään tietoja löytyy paljon netistä.
Esimerkiksi Odd Fellow -veljeskunnan rituaaleissa jäsenet saavat uuden "asteen". Nämä asteet keskittyvät kolmen teeman eli ystävyyden, rakkauden ja totuuden ympärille. Samat teemat toistuvat yhteisön logosymbolissa.
– Mutta siihen loppuu, miten paljon kerromme ulkopuolisille. Syy tähän on se, että se joka saa asteen, tämän asteen pitää olla hänelle ensi-ilta, eikä niin, että se on jo tuttu, sanoo veljeskunnan johtaja Rabbe Strann.
Rituaali perustuu hyvin pitkälle vanhan testamentin opetuksiin ja legendoihin.
Vapaamuurareiden suurmestari Juhani Vuori
Salaseurojen rituaalia voikin pitää eräänlaisena näytelmänä. Vapaamuurareilla uusi kokelas ottaa rituaalissa tietyn roolin.
– Rituaali perustuu hyvin pitkälle vanhan testamentin opetuksiin ja legendoihin, jotka on tällaiseen opetukselliseen käyttöön sovellettu tai muutettu. Se on näytelmä, jossa kokelas on asemoitu Kuningas Salomonin temppelin rakennustyömieheksi, paljastaa suurmestari Juhani Vuori.
Hyvä veli -veljeskunnat?
Salaseurojen luonteeseen kuuluu, että kokoontumiset pidetään suljettujen ovien takana, mutta temppelissä ei puhuta politiikkaa eikä uskontoa. Keskiössä ovat veljeskuntien mukaan enemmän henkiset asiat.
Mutta varsinaisten kokousten päättyessä ympäri Suomea tuhannet ihmiset purkautuvat ulos temppelihuoneista ja sen jälkeen aloitetaan aloitetaan vapaamuotoinen illallinen veljeskunnan muissa tiloissa.
Saman pöydän ääressä saattaa istua pienen paikkakunnan vaikutusvaltaisia muurariveljiä, jotka ovat siviilielämässään kuntapäättäjiä, yritysjohtajia tai vaikkapa konsultteja.
Samaan veljeskuntaan kuuluvat jäsenet tulevat ajan mittaa tutuiksi ja ystäviksi. Jossain vaiheessa edessä voi esimerkiksi olla tilanne, jossa "veli" pyytää apua: kunnan rakennusprojektiin liittyvät suulliset sopimukset olisi kätevä hoitaa, kun nyt kaikki tarvittava osaaminen löytyisi saman vapaamuurariloosin sisältä.
Tällaisesta "hyvä veli" -toiminnasta salaseuroja usein syytetään. Vapaamuurareiden ja Odd Fellow -veljeskunnan johtajat eivät täysin kiellä, etteikö järjestöön kuulumisesta voisi olla muutakin hyötyä kuin pelkästään henkistä.
Taloudellisen hyödyn hakeminen Vapaamuurareista on täysin poissuljettua.
Vapaamuurareiden suurmestari Juhani Vuori
– Taloudellisen hyödyn hakeminen vapaamuurareista on täysin poissuljettua. Mutta niin kuin missä tahansa muussakin yhteisössä yhteiskunnassa, jos tarvitset omaan ongelmaasi apua, niin totta kai on ihan normaalia, että tuttavuuksia käytetään tällaisessa tilanteessa hyväksi, muotoilee vapaamuurareiden Juhani Vuori.
– Onhan se selvää, että jos minä tunnen täältä jonkun veljen, jonka olen 40 vuotta tuntenut, niin sehän on sama asia kuin kysyisi perheenjäseneltä neuvoa, sanoo Odd Fellowien johtaja Rabbe Strann.
"Ei ole poliittisia tavoitteita"
Hallitseeko maailmaa salaliitto, jonka taustalla on maailmanlaajuinen vapaamuurareiden yhteisö? Jotkut uskovat näin.
Onko veljeskunnilla yhteiskunnallisia päämääriä, joita ne pyrkivät ajamaan?
Salaseurat ovat tunnettuja siitä, että niihin kuuluu keskimääräistä koulutetumpaa ja varakkaampaa väkeä.
Onko veljeskunnilla yhteiskunnallisia päämääriä, joita ne pyrkivät ajamaan?
– Meillä ei ole mitään poliittiisia tai uskonnollisia tavoitteita. Toiminnan tavoite sisältyy vain meihin itseemme. Meidän oman henkisen kasvun lisääminen on ainoa tavoitteemme, vakuuttaa Juhani Vuori.
Hänen mukaansa esimerkiksi nykyisten kansanedustajien joukossa ei ole yhtään vapaamuuraria.
Yhteiskuntaan veljeskunnat kuitenkin vaikuttavat ainakin lahjoitusten ja erilaisten rahallisten tukimuotojen kautta.
Vapaamuurareilla on erilaisia säätiöitä, joiden kautta he jakavat rahoja esimerkiksi yksinhuoltajia ja vanhuksia tukeville yhdistyksille. Helsingin Lastensairaalan rakentamiseen vapaamuurarit lahjoittivat 900 000 euroa.
Samanlaisia lahjoituksia tekee myös Odd Fellow -järjestö.
– Rahat tulevat jäseniltä. Yleensä on niin, että paikkakunnalla tulee ilmi joku ongelma, johon halutaan lähteä mukaan. Ja silloin paikkakunnalla loosien veljien kesken kerätään varoja tiettyyn tarkoitukseen. Välttämättä aina ei ole kysymys rahasta, vaan kysymys voi olla myös muista toimenpiteistä, joilla voidaan vaikuttaa, sanoo johtaja Rabbe Strann.
Yle julkaisee Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tämän vuoden aikana 360-tekniikalla kuvattuja videoita ja juttuja Suomessa sijaitsevista erikoisista tai harvinaisista paikoista, joihin ei tavallisesti pääse.