Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hoitajaopiskelijoita koulutetaan näyttelijöiden avulla – ainutlaatuista Suomessa

Lapin ammattikorkeakoulussa koulutetaan simulaationäyttelijöitä hoitotilanteiden harjoittelua varten. Näyttelijöillä on takanaan puolen vuoden koulutus tehtävään.

Hoitaja pitelee vanhuksen kättä.
Kuva: AOP
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin ammattikorkeakoulussa käytetään ainutlaatuista opetusmetodia sosiaali- ja terveyspuolella.

Opiskelijat harjoittelevat työelämäntaitojaan aidontuntuisessa ympäristössä, jossa potilaana tai asiakkaana toimivat simulaatiokoulutuksen saaneet näyttelijät.

Mahdollisimman autenttiseksi luodussa hoitotilanteessa opiskelijat pääsevät treenaamaan muun muassa ihmisen kohtaamista ja asiakkaan avuntarpeen tunnistamista.

Toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Jenni Kajulan mukaan harjoituksissa oppii aina myös itsestään.

– Asiakkaita näytteleviltä näyttelijöiltä tulee erilaista kommenttia, kysymystä ja suhtautumista. Miten minä itse reagoin siinä tilanteessa, miten kommentoin, miten suhtaudun asiakkaaseen? Se on aivan mahtava pointsi siihen, että miten minä voin olla ammattilaisena tässä tilanteessa oikeassa työelämässä, Kajula kuvaa harjoituksesta heränneitä tuntoja.

Rooleihin perehdytään ajan kanssa

Kemin kampuksen mielenterveys- ja päihdetyön opettaja Pipsa Vilèn kehuu opetusmetodin tuovan arvokasta kokemusta oppilaille.

– Tilanteet ovat todella autenttisia. Näyttelijät perehtyvät caseihin etukäteen ja opiskelevat mielenterveys- ja päihdetyötä ohjeistuksen mukaan.

– Opiskelijat jännittävät tilanteita paljon. Ketään ei voi pakottaa mukaan, eivätkä kaikki välttämättä uskalla osallistua, mutta kyllä tämä antaa opiskelijoille paljon, Vilèn jatkaa.

Vilènin mukaan oppimisen kannalta tärkeintä on tilanteiden läpikäynti jälkikäteen.

– Tilanteet käydään luokassa läpi ja reflektoidaan sitä, mikä olisi ollut ehkä aiheellista, olisiko johonkin muuhun seikkaan pitänyt kiinnittää enemmän huomiota. Ja opiskelijoille annetaan rakentavaa palautetta.

Antoisan haastavaa

Lapin ammattikorkeakoulussa annettava simulaationäyttelijäkoulutus on ainoa laatuaan koko Suomessa. Puolen vuoden pituisen koulutuksen läpikäyneet näyttelijät saavat luvan toimia potilaana, asiakkaana tai omaisena sosiaali- ja terveysalan käytännön simulaatioharjoituksissa.

Ensimmäiset koulusta valmistuneet simulaationäyttelijät ovat kokemustoimijoita, mikä helpottaa tiettyjen roolien omaksumista.

– Ehkä terveydenhuollon puolella, osastolla ollessa, potilaan nahkoihin pääseminen on helppoa, koska siellä on itse ollut kerran, jos toisenkin, toteaa simulaationäyttelijä Eeva-Liisa Peltonen.

– Mielenterveyspuolen caset ovat haastavia, mutta samaan aikaa aivan mahtavia, kun itsestään joutuu laittamaan niin paljon likoon, 14-vuotiaan, itseään viiltelevän tytön äitiä tällä kertaa näyttelevä Peltonen vertaa.

Suosittelemme