Hyppää sisältöön

"Ei tämä toimi ollenkaan näin" – Lopella kerätään nimiä adressiin lääkärien palauttamiseksi

Vuosi sitten keväällä Loppi ja Hausjärvi menettivät omat lääkärin vastaanottonsa. Nyt loppilaiset keräävät nimiä adressiin.

Nainen ja mies istuvat kirjastossa ja keskustelevat
Ritva Heikkilä ja Voitto Saraneva ovat loppilaisia ja huolissaan lääkäripalveluista. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko

Lopen terveysaseman myynti-ilmoitus oli viimeinen pisara loppilaiselle Marja Ukkolalle.

– Ajattelin, että tämä ei voi olla enää totta. Ei kerta kaikkiaan voi olla totta, että meillä ei tarvita tämmöistä hoivapalvelupaikkaa. Se on erittäin toimiva paikka. Kuinka tällä yhteiskunnalla on se varaa hylätä, kysyy Ukkola.

Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymä päätti luopua vajaa vuosi sitten ostolääkäreiden käytöstä. Se tarkoitti Lopen ja Hausjärven osalta käytännössä sitä, että kuntayhtymä siirsi lääkäripalvelut maalaiskunnista Riihimäelle.

Muutos herätti katkeruutta maalaiskunnissa, eikä siitä ole toivuttu vieläkään. Lopella joukko ihmisiä on asiasta niin huolissaan, että on ryhtynyt keräämään nimiä adressiin. Tavoitteena on puolustaa loppilaisten lähipalveluita ja palauttaa lääkäripalvelut kuntaan.

Lupaukset lunastamatta?

Yksi adressin laatijoista on Marja Ukkola. Hän muistuttaa, että kun lääkäripalvelujen keskittämistä ajettiin, silloin loppilaisille luvattiin niin hyvää kuin kaunistakin. Totuus on Ukkolan mielestä toinen.

– Lääkäriin pääsy on erittäin vaikeaa, sanoo Ukkola ja viittaa muun muassa kulkuyhteyksiin.

– Täällä on kymmenen kilometrin matkat lääkäripalveluihin. Ei toimi. Eikä toimi myöskään se, että tullaan jostain operaatiosta Tampereelta tai Hämeenlinnasta tänne perustasolle, niin vanhat ihmiset laitetaan suoraan kotiin kuntoutumaan vanhojen omaishoitajien kanssa. Ei tämä toimi ollenkaan näin.

Vaikuttaa myös riihimäkeläisten palveluihin

Adressilla pyritään vaikuttamaan nimenomaan Oma Hämeeseen (siirryt toiseen palveluun), joka valmistelee Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja maakuntahallinnon uudistusta. Adressi löytyy netistä (siirryt toiseen palveluun), mutta sen voi allekirjoittaa esimerkiksi kirjastossa, tietyissä kaupoissa, kirkonkylässä apteekissa ja Sajaniemen Taidemäellä.

Vetoomuksen on allekirjoittanut myös Voitto Saraneva, Lopen entinen kunnanjohtaja. Hänen mukaansa lopilaisille vakuutettiin, että kun lääkäripalvelut keskitetään, saadaan Riihimäelle 50 lääkärin osaamiskeskus.

Loppilaisilla tämä heikennys on ollut varmasti kaikkein dramaattisinta.

Voitto Saraneva

– Tosiasia on kuitenkin se, että loppilaisten, hausjärveläisten ja riihimäkeläisten lääkäripalvelut ovat merkittävästi heikentyneet ja pääsyajat lääkärille pidentyneet, väittää Saraneva.

– Loppilaisilla tämä heikennys on ollut varmasti kaikkein dramaattisinta. Mutta haluaisin kiinnittää myös riihimäkeläisten huomiota siihen, että kun Hausjärvi ja Loppi tulivat Riihimäen pääterveysaseman piiriin, se ei voinut olla vaikuttamatta myös riihimäkeläisten lääkäriaikojen ja -palvelujen saantiin.

Huomioiko kukaan loppilaisia soten jälkeen?

Lopen vanhusneuvoston jäsen Ritva Heikkilä katsoo hieman kauemmas. Millainen on Lopen asema terveys- ja sosiaalipalveluissa sen jälkeen, kun sote astuu voimaan?

Maakuntahallinto tulee kattamaan koko Kanta-Hämeen, ja sen valtuustoon valitaan 59 valtuutettua.

– Miten siellä loppilaiset pääsevät ääneen, heidän asiansa tulevat huomioiduksi ja he saavat samoja palveluja kuin hämeenlinnalaisetkin? Jos valtuustoon valitaankin vain pelkkiä hämeenlinnalaisia? Kuka ymmärtää kaupunkilaisena meidän syrjäkyliä ja asioita – mitä siellä tarvittaisiin?

– Miten asioita pystytään hoitamaan, kun ei ole asiantuntemusta? Se ainakin hirvittää, Heikkilä pohtii.

Suosittelemme sinulle