Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Bahaman paperit: Valtion kaivoskumppanin Trafiguran johtajat mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan valtio selvitti Trafiguran taustoja, mutta yhtiön johtajien laajamittainen veroparatiisien käyttö ei ollut tiedossa.

Liotuskasat höyryävät raakavesialtaan ympärillä Terrafamen Sotkamon kaivoksella pakkassäässä.
Trafigura on lähtemässä vähän yli 15 prosentin osuudella Talvivaaran kaivostoimintaa pyörittävään Terrafameen. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Jyri Hänninen,
Mikko Sauli
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen valtio on valinnut Talvivaaran kaivostoiminnan kumppaniksi yhtiön, jonka johtajat ovat mukana sadoissa veroparatiisiyhtiöissä.

Ylen selvityksen mukaan Trafiguran johtajat ovat mukana yli sadassa yhtiössä pelkästään Bahamalla. Lisäksi Trafiguralla on kymmenittäin yhtiöitä esimerkiksi Maltalla, Luxemburgissa ja Sveitsissä. Näitä maita pidetään veroparatiiseina.

Trafiguran yhteydet veroparatiiseihin, graafi

Trafiguran johtajien toimet Bahamassa käyvät ilmi laajasta, veroparatiisia koskevasta tietovuodosta, jonka materiaaliin Ylellä on pääsy.

Verokeitaiden hyödyntäminen raaka-ainekaupassa on yleistä. Trafiguralla on kuitenkin poikkeuksellisen paljon yhtiöitä veroparatiiseiksi luokitelluissa maissa.

Trafigura on nyt lähtemässä vähän yli 15 prosentin osuudella Talvivaaran kaivostoimintaa pyörittävään Terrafameen. Suomen valtio omistaa yhtiöstä vajaat 85 prosenttia.

Trafigura ei suostunut Ylen haastateltavaksi. Yhtiön viestinnästä lähetettiin Ylelle vain yleisluontoinen viesti, jossa viitattiin yhteen Trafiguran Caymansaarilla toimivaan rahastoon.

Yle lähetti Trafiguran viestintään listan yli sadasta Bahaman-yhtiöstä, joissa Trafiguran johtajia on päättävissä asemissa, ja pyysi kommenttia niiden tarkoituksesta. Trafigura ei vastannut kysymykseen millään tavoin.

Veroparatiisiyhtiön perustaminen tai omistaminen ei itsessään ole laitonta. Tapaus voi sen sijaan muuttua laittomaksi veronkierroksi, jos yhtiön saamista tuloista tai varallisuudesta ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille.

Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir Terrafame Group Oy:n tiedotustilaisuudessa
Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir oli viime perjantaina Suomessa. Hän osallistui tiedotustilaisuuteen, jossa kerrottiin Trafiguran lähtevän mukaan valtion kaivosyhtiö Terrafamen osakkaaksi. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ministeri Lintilä: Trafigura sitoutunut toimimaan “eettisesti”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, ettei työ- ja elinkeinoministeriö ollut tietoinen Trafiguran laajasta toiminnasta veroparatiiseissa.

Yrityskauppojen yhteydessä tehdään yleensä niin sanottu due diligence -selvitys, jossa käydään läpi toisen osapuolen taustoja. Myös valtio selvitti Trafiguran taustoja ja esimerkiksi konsernin Caymansaarilla toimivan rahastoyhtiön omistajia. Bermudan-yhtiöitä ei tullut esille selvityksessä.

– Kävimme läpi rahoitus- ja taloudellista tilannetta sekä erilaisia taustoja, ja toimintaa muutenkin. Toinen asia on tietysti, se kuinka syvällinen selvitys oli. Pitää muistaa, että meillä oli useita vaihtoehtoja tässä tilanteessa, Lintilä sanoo.

Kuka tai ketkä tekivät selvityksen?

– Neuvotteluosapuolet [Trafigura ja Suomen valtio].

Käytettiinkö selvityksessä ulkopuolisia konsultteja?

– Kyllä.

Mikä ulkopuolinen taho oli?

– Sitä ei kerrota, koska se kuuluu liikesalaisuuden piiriin.

Lintilän mukaan missään vaiheessa keskusteluita ei noussut esille Trafiguran johtajien veroparatiisiyhteydet.

– Tällaista keskustelua ei käyty. Selvitys tehtiin niiltä osin, kuin se koskee Terrafamea ja tätä kauppaa. Mutta kauppasopimukseen on kirjattu se, että osakkeenomistajat eli tässä tapauksessa Trafigura, toimii eettisesti kestävällä tavalla, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan hän suhtautuu veroparatiisien hyödyntämiseen “negatiivisesti”, mutta toisaalta ymmärtää, että kymmenien miljardien liikevaihtoa pyörittävällä suuryrityksellä on jopa satoja tytäryhtiöitä eri puolilla maailmaa.

Trafiguran perustaja mukana kymmenissä veroparatiisiyhtiöissä

Yle selvitti Trafiguran toimintaa käymällä läpi kahden merkittävän tietovuodon eli Panaman papereiden sekä Bahaman papereiden tietoja.

Maailman suurin tietovuoto eli Panaman paperit on peräisin panamalaisesta asianajotoimisto Mossack Fonsecasta, mutta sen kanssa Trafigura ei näytä asioineen missään vaiheessa. Vain yhtiön Turkin-toimintojen johtaja löytyy Mossack Fonsecan asiakasluetteloista.

Hänenkin kohdallaan yhtiön perustaminen liittyy asiakirjojen mukaan ”henkilökohtaisen omaisuuden” hallintaan.

Bahaman papereista käy kuitenkin ilmi, että Trafigura on suosinut jo perustamisestaan 1990-luvulta lähtien Atlantin saarivaltiota veroparatiisiyhtiöidensä kotimaana. Bahaman yhtiöissä on hallituksen jäsenenä Trafiguran ylintä johtoa.

Myös Trafiguran toinen perustaja, ranskalainen Eric de Turckheim on tai on ollut hallituksen jäsen kymmenissä bahamalaisissa yhtiöissä. Kansainvälisten talouslehtien arvioiden mukaan de Turckheim on yksi Ranskan rikkaimmista miehistä.

Bahaman papereiden perusteella Eric de Turckheim on vuosien saatossa luopunut vallastaan lukuisissa verokeidasyhtiöissä. Trafiguran operaatioiden tätä puolta näyttää nykyisin hoitavan kolmikko, johon kuuluvat Trafiguran johtajista Mike Wainwright, Pierre Lorinet ja Mark Irwin.

Kolmikon yhtiökumppaneihin lukeutuu muun muassa angolalainen kenraali Leopoldino Fragoso do Nascimento. Foreign Policy -lehti kertoi vuonna 2014 tämän rikastuneen Trafigura-yhteistyöllään 750 miljoonaa dollaria.

Bahamalta Afrikkaan

Asiakirjojen perusteella Trafigura on perustanut suuren osan Bahaman-yhtiöistään Afrikan-liiketoimiinsa liittyen. Trafigura toimii maanosassa muun muassa Namibiassa, Zambiassa, Angolassa ja Kongossa.

Trafigura ei halunnut kommentoida näiden yhtiöiden toimintaa Ylelle millään tavalla.

Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ja monet mediat ovat kertoneet, että veroparatiisiyhtiöitä hyödynnetään laajasti raaka-ainekauppaa tehtäessä. Tällaisten yhtiöiden avulla voidaan pienentää varsinaisessa toimintamaissa maksettavia veroja.

Trafigura ei ole julkistanut maakohtaisia tietoja maksamistaan veroista.

Ylen selvityksessä ei löytynyt merkkejä laittomasta toiminnasta. Veroparatiisiyhtiön perustaminen ja omistaminen ovat laillista.

Tapaus voi sen sijaan muuttua laittomaksi veronkierroksi, jos yhtiön saamista tuloista tai varallisuudesta ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille.

Suosittelemme