Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kimmo Pohjonen duetoi ompelukonemummon kanssa – keikan tarvitsema sähkö syntyy esiintyjien liikkeestä

Energy Soundscapes on energiaomavarainen taideteos: lavalla tarvittava sähkö syntyy kuntopyörillä, poljettavalla ompelukoneella ja juoksumatolla.

Janne Käpylehto, Kimmo Pohjonen ja Tuomas Norvio muodostavat Energy Soundscapes -teoksen ydinryhmän.
Janne Käpylehto, Kimmo Pohjonen ja Tuomas Norvio muodostavat Energy Soundscapes -teoksen ydinryhmän. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen tavaramerkkejä ovat erilaiset poikkitaiteelliset projektit, efektipedaalit, sämpläys ja äänenmuokkaus.

Tähän kokonaisuuteen sopii luontevasti myös tuorein kokeilu, jossa Pohjonen on mukana: Energy Soundscapes on kokonaistaideteos, jossa esitystekniikan tarvitsema energia syntyy lavalla, ilman verkkosähköä.

Projektin takana ovat Pohjosen lisäksi tietokirjailija-keksijä Janne Käpylehto ja äänisuunnittelija Tuomas Norvio.

– Minkälainen taideteos voisi syntyä siitä, että on energiaa synnyttäviä laitteita, joista lähtee ääntä, joka synnyttää musiikkia? Tässä ajatuksessa on teoksen lähtökohta, Pohjonen kertoo.

Harmonikka ja mummosta syntyvät äänet soivat varmasti hyvin yhteen.

Kimmo Pohjonen

Teatterikorkeakoulun lavalla maaliskuun lopussa esitettävään teokseen liittyy erilaisia energiaa tuottavia laitteita, kuten kuntopyöriä, juoksumatto sekä poljettava ompelukone. Laitteet tuottavat äänentoistoon ja valoihin tarvittavaa energiaa, ja lisäksi niiden tuottamia ääniä samplataan ja otetaan mukaan esitykseen.

Lavan reunalla on koko keikan ajan kymmenkunta sähköä tuottavaa kuntopyörää. Muusikoiden lisäksi lavalla nähdään muun muassa tanssijoita sekä poljettavaa ompelukonetta käyttävä mummo.

– Mummo on mukana koko esityksen ajan. Harmonikka ja mummosta syntyvät äänet soivat varmasti hyvin yhteen, Pohjonen virnuilee.

Energy Soundscapes -teos esitetään 30.3. päivä Helsingin Teatterikorkeakoulussa. Esityksiä on vain yksi ja se on maksuton. Liput täytyy varata etukäteen tapahtuman Facebook-sivun kautta.

Suosittelemme