Hyppää sisältöön

Tekoälytutkija kääntyi humanistiksi: "Nyt pitää spekuloida, kun vuoden päästä voin olla kuollut"

Parantumaton aivokasvain sai professorin puhumaan innokkaasti tekoälyn tulevaisuudesta. Hän haluaisi valjastaa tekoälyn humanismin palvelukseen.

Professori Timo Honkela sanoo, että tekoäly voisi auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan paremmin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Emmakaisa Jokiniemi

Kolme vuosikymmentä tekoälyä tutkineella professorilla Timo Honkelalla on kunnianhimoinen tavoite: tehdä maailmasta parempi tekoälyn avulla. Honkela on hiljattain puhunut missiostaan mediassa (siirryt toiseen palveluun) ja haastatteluissa myös spekuloinut, mihin suuntaan tekoäly on kehittymässä.

Syy spekulointi-intoon on se, että parantumaton aivokasvain osoitti professorille ajan rajallisuuden.

– Kun syöpä sattui omalle kohdalle, niin se antoi ponnekkuutta tähän asiaan. Ajattelin että haluan 70–80-vuotiaana kertoa kokemuksella tekoälystä tekemistäni havainnoista. Sitten havahduin siihen, että voin olla kuollut vuoden tai parin päästä. Nyt pitää ehtiä tehdä vähän spekulatiivisemmat arvailut siitä, mihin suuntaan tekoälyn kanssa kannattaa mennä, avaa Honkela Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa.

Tekoäly humanismin palvelukseen

Professorin ajattelun ytimessä on se, että tekoäly valjastettaisiin humanismin palvelukseen. Tekoälyllä on Honkelan mukaan potentiaalia auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan paremmin.

– Tällä hetkellä ollaan siinä vaiheessa, että yritetään tehdä kaikille jaettuja merkityskuvauksia. Seuraavassa vaiheessa hyödynnetään koneoppimista niin, että voidaan laittaa kone ymmärtämään, että erilaiset ihmiset käyttävät kieltä ja ymmärtävät maailmaa eri tavoilla.

Aikaisemmin oltiin ehkä vähän ylirationaalisia.

Timo Honkela

Honkelan lista kysymyksistä, joita tekoäly voisi ratkoa, on pitkä.

– Identiteettikysymykset, miten suhtaudumme toisiimme, pelot ja erilaiset tunteet ja niiden järkevyys, tunteiden ja järjen välinen suhde, ahdistus, onnellisuuden ja varallisuuden jakautuminen. Tunteet ovat alla esimerkiksi sodan ja rauhan kysymyksissä: miten ihmiset vihaavat tai ihastelevat, miten ihmiset tekevät asioita yhdessä.

"Aikaisemmin oltiin ylirationaalisia"

Tekniikka ja tunteet pidetään helposti erillään, mitä ei Honkelan mukaan koneiden kehityksessä kannattaisi tehdä.

– Tunteiden huomioiminen on ehkä tärkein asia, mitä aikaisemmin tekoälyn tutkimuksessa ei ole huomattu. Aikaisemmin oltiin ehkä vähän ylirationaalisia. Ajateltiin, että logiikka ja järki jylläävät. Mutta tässä maailmassa tarvitaan myös intuitiota ja tunteita.

Kyllä me osataan kuuhun lentää ja rakentaa ydinvoimaloita

Timo Honkela

Professorin mielestä tämän ajan tärkeimmät kysymykset ovat luonteeltaan humanistisia.

– Kyllä me osataan kuuhun lentää ja rakentaa ydinvoimaloita, mutta ei tiedetä, miten rauha pitäisi saada aikaan ja miten saataisiin ihmiset olemaan iloisesti toistensa kanssa.

Suosittelemme sinulle