Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tarkastusvaliokunta: Liikenneministeriö rikkoi käytäntöjä Finavian johdannaissotkuissa

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan vakiintuneiden käytäntöjen sivuuttaminen liittyy syksyn 2015 toimintaan.

Emmakaisa Jokiniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi mietintönsä Finavian johdannaiskaupoista perjantaina.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) sanoi, että liikenneministeriö ei toiminut vakiintuneiden käytäntöjen mukaan syksyllä 2015.

– Tässä tapauksessa vuoden 2015 syksyllä ministerin toiminta on ollut hyvin aktiivista. Valiokunnan mukaan liikenneministeriön toiminta ei tuolloin ollut vakiintuneen omistajaohjauksen käytännön mukaista. Se liittyy sovintosopimusprosessin käynnistämiseen [Finavian] hallituksen ulkopuolella niin, että hallitus ei ole ollut tietoinen siitä.

Kysyttäessä liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) roolista syksyn 2015 tapahtumista Heinäluoma vastasi, että ministerit vastaavat kaikissa tapauksissa omistajaohjauksesta.

Tarkastusvaliokunta havaitsi, että alkusyksyllä 2015 liikenneministeriö on tukenut kanteiden nostamista sekä tilintarkastusyhtiö Deloitten että Finavian hallituksen jäsenten suuntaan. Ministeriön kanta on syksyn aikana muuttunut, mikä on johtanut tilanteeseen, että ministeriö on aloittanut yhteydenpidon omin päin tilintarkastustoimistoon.

"Riskit olisi pitänyt ymmärtää"

Valiokunnan mukaan Finavian johdannaiskauppojen riskit olisi pitänyt ymmärtää.

– Johdannaiskaupoissa on tapahtunut selkeitä virheitä ja sellaista riskinottoa, joka ei kuulu valtionyrityksen periaatteisiin. Olisi pitänyt jo tekohetkellä ymmärtää, että se ei ole soveliasta, toteaa Heinäluoma.

Valiokunta toteaa, että kaikille valtionyhtiöille tulisi laatia yhtenäinen riskienhallinnan ohjeistus, jotta Finavian kaltaisia tapahtumia ei pääsisi jatkossa syntymään.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on käynyt läpi koko syksyn liikenneministeri Anne Bernerin ja Finavian johtajien toimien lainmukaisuutta. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma kuvasi viime syksynä Finavia-selvitystä poikkeukselliseksi.

Ennen eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvitystä Valtiontarkastusvirasto teki Finaviaan sekä tuloksellisuustarkastuksen että laillisuustarkastuksen. Tarkastukset paljastivat epäkohtia sekä yhtiön päätöksenteossa että sen valvonnassa.

Finavia Oyj on valtionyhtiö, jonka omistajaohjaus kuuluu hallinnollisesti liikenne- ja viestintäministeriölle. Vuosina 2009–2011 Finavian johto teki johdannaissopimuksia, jotka johtivat yhteensä yli 30 miljoonan euron tappioihin.

Suosittelemme