Hyppää sisältöön

Presidentti Trump yllätti: Ehdokkaan räyhähenki seurasi Valkoiseen taloon

Suomalaisten puhetaidon tuntijoiden mukaan mikään ei ainakaan vielä viittaa siihen, että Trump reivaisi puhekurssiaan perinteisempään presidentilliseen suuntaan.

Kuva: AOP
Markus Myllyoja

Liikemiehenä ja tv-kasvona julkisuuteen noussut Donald Trump on istunut Yhdysvaltain presidenttinä kuukauden päivät. Virkaanastujaisten jälkeen moni arveli, että presidenttiehdokkaan räväkät puheet ja ankara sometus taipuisivat Valkoisessa talossa presidentillisempään muotoon. Viime torstain lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) ei nähty sellaisesta merkkejä, eikä siihen toistaiseksi viittaa mikään muukaan, arvioivat puheviestinnän asiantuntijat.

– Trumpin tapa viestiä presidenttinä on tullut kaikille yllätyksenä. Tyyli on palannut samaksi kuin kampanjan aikana. Trump puhuu edelleen aivan yhtä hyökkäävästi ja suorasukaisesti, sanoo puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

– Trumpin lyhyt puhe vaalin ratkettua oli yllättävä, lähes sovitteleva ja varovaisen oloinen. Virkaanastujaispuhetta puolestaan oli selvästi ollut rakentamassa puheenkirjoittajia. Puheessa oli selkeä rakenne, ja kielellisiä ja retorisia keinoja oli käytetty suht taitavastikin. Sen jälkeen on odotettu, että hän alkaisi esiintymään presidentillisemmin, mutta eihän niin ole käynyt lainkaan, toteaa puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Ärhäkkä retoriikka rehottaa Twitterissä

Vaalikampanjoinnista muistuttavat erityisesti presidentti Trumpin sanalliset sivallukset. Kampanjassa Trump kävi erityisesti vastaehdokkaansa Hillary Clintonin, demokraattipuolueen ja Washingtonin valtaapitävien kimppuun. Trump suosii viestintäkanavanaan verkkopalvelu Twitteriä, ja siellä istuva presidentti syyttää valitsemiaan vastustajia edelleen käytännössä kaikesta.

Torstaina Trump piti presidenttikautensa ensimmäisen varsinaisen lehdistötilaisuuden ja twiittasi sitä ennen: "Juttuja ja 'lähteitä' omasta päästään keksivä valeuutismedia on paljon tehokkaampi kuin uskottavuutensa menettänyt demokraattipuolue - mutta sekin menee alamäkeä lujaa!" Presidentti jatkoi: "Demokraattien piti löytää selitys sille, miksi he hävisivät vaaleissa niin pahoin (306), niinpä he keksivät tarinan – VENÄJÄ. Valeuutinen!" Presidentti Trump kirjoitti Twitteriin viitaten viestimissä kerrottuihin tietoihin hänen vaalikampanjansa ja hallintonsa yhteyksistä Venäjälle. Tviiteissä tiivistyy useampikin Trumpin lempiaihe: demokraatit, hänen oma vaalivoittonsa ja sen marginaali sekä median epäluotettavuus – sekä hänen suosikkivälimerkkinsä ajatusviiva ja huutomerkki.

Hillary Clintoniakaan presidentti Trump ei ole vielä jättänyt taakseen, mutta pääkohde on vaihtunut. Trumpia Twitterissä seuranneille on tullut hyvin tutuksi termi “FAKE NEWS” eli valeuutiset. Torstaisessa lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) Trump muun muassa vastasi viranomaisvuotoja koskeneisiin kysymyksiin muun muassa näin:

– Vuodot ovat aitoja, mutta uutiset [niistä] valheellisia, koska niin suuri osa uutisista on valheellisia, Trump vastasi toimittajille.

Media sai aimo annoksen niskaansa myös lauantaina, kun presidentti Trump valoi palopuheella uskoa kannattajiinsa Floridassa. Tilaisuudessa oli enemmän jo seuraavan vaalikampanjan kuin istuvan presidentin vierailun makua, ja New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trump vastasikin asiasta kysyneille toimittajille:

– Elämä on kampanja. Amerikan suuruuden palauttaminen on todellakin kampanja, Trump sanoi.

Vihainen tyyli tuskin muuttuu

Vaalikampanjasta tuttu vastakkainasettelua lietsova retoriikka värittää siis myös istuvan presidentin puhetapaa. Presidentin, joka on kiistatta yksi maailman vallakkaimpia ihmisiä ja jolla ei kuvittelisi olevan tarvetta omalle väelle suunnattuun uhoon. Trumpin yksinkertaistettu, vihainen viesti innostaa kuitenkin yhä hänen kannattajiaan.

– Hän esiintyi kampanjansa aikana monella tavalla hyvin poikkeavasti: Hän oli aggressiiivinen, kiukkuinen, vihainen. Kaikki tämä vahvisti hänen perusväitettään riippumattomuudestaan. Hassultahan se kuulostaa, mutta Trumpin esiintyminen vahvisti hänen viestiään, ettei hänen ei tarvitse suunnitella liian tarkasti, mitä hän sanoo, arvioi puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Eikä Trumpin tyylin odoteta jatkossakaan muuttuvan. Puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan Trumpin kellossa alkaisi soida toinen ääni vasta, jos sanankäänteet johtaisivat ikäviin seurauksiin. Mustakallio ei näe mitään syytä ennustaa muutosta:

– Tyyli vaikuttaa olevan aito. Hän on sanonut, että hän toimii impulsiivisesti, ei jaksa laskelmoida ja on toiminut koko ikänsä tällä tavalla. Hän on saanut 70-vuotiaana kaiken vallan eikä hänen tarvitse kysyä mitään keneltäkään. Miksi hän muuttaisi mitään?

Sanat muuttavat maailmaa

Trumpin omissa joukoissa spontaanilta ainakin vaikuttavaa ja polveilevaa puhetapaa kiitellään, ja ulkomaillakin opitaan kuuntelemaan Yhdysvaltojen viestiä Trump-suodattimen läpi. Kansainvälisen politiikan areenoilla Trumpista voi silti tulla – puolueensa tunnuseläimen mukaisesti – norsu diplomaattisessa posliinikaupassa.

– Sanat ovat tekoja, erityisesti presidenttien ja valtiojohtajien. Presidentti voi saada puheillaankin aikaan pahoja asioita. Muutamasta väärästä sanasta esimerkiksi Kiinan suuntaan voi syntyä diplomaattinen kriisi, josta ei pääse niin herkästi eroon kuin väittelystä yhdysvaltalaisen median kanssaa, pohtii Mustakallio.

Samalla linjalla on professori Isotalus.

–  Retoriikalla on erittäin suuri vaikutus. Trumpin tapauksessa kansainväliset suhteet saattavat kärjistyä pelkästään sosiaalisen median retoriikalla, saati sitten puheiden. Puheesta alkoi Berliinin muurin murtuminen. Puheilla on sytytetty sotia – ja sovittu.

Suosittelemme sinulle