Lämpötilojen kehitys sekä pohjois- että etelänavan seudulla huolettaa ilmastotutkijoita.
Tammikuun lämpötilat olivat tammikuussa pohjoisella napa-alueella koko mittaushistorian kolmanneksi lämpimimmät, toteaa YK:n alainen maailman ilmatieteen järjestö WMO (siirryt toiseen palveluun). Eurooppalainen Copernicus-tietopalvelu arvioi, että kyseessä oli mittaushistorian toiseksi lämpimin tammikuu.
Lämpimyys on jatkunut, ja osin myös voimistunut helmikuun puolella.
Tutkijoita ihmetyttävät erityisesti napa-alueelle osuneet voimakkaat lämpöaallot. Talven aikana on ainakin kolme kertaa pohjoisella napa-alueella havaittu voimakas lämpimän ilman purkaus.
Kun tavanomaisesti napaseudulla lämpötilojen pitäisi olla talvella reilusti pakkasella, 7. helmikuuta Huippuvuorilla mitattiin 4,1 asteen lämpö.
Maailman pohjoisimmalla maalle sijoitetulla säähavaintoasemalla, Grönlannin pohjoiskärjen Kap Jessupissa havaittiin 9. - 10. helmikuuta 12 tunnin aikana hurja lämpeneminen, kun lämpötila nousi 22 astetta +2 asteeseen.
– Napa-alueen lämpötilat ovat hämmästyttäviä ja hyvin huolestuttavia, sanoo WMO:n ilmastontutkimusohjelman johtaja David Carlson.
Carsonin mukaan napa-alueen ilmasto muuttuu nopeasti ja siitä seuraa laajempia muutoksia ilmakehän virtauksissa.
Pohjoisnavan merijää oli tammikuussa koko 38 vuotta kestäneen satelliittihavaintoajan pienin. Jääala oli laajuudeltaan 13,38 miljoonaa neliökilometriä, mikä oli 1,26 miljoona neliökilometriä, neljä kertaa Suomen pinta-alan verran keskimääräistä pienempi.
Talvella pohjoinen jäätikkö tavallisesti kasvaa, mutta tänä vuonna on havaittu aikoja, jolloin lämpötila on ollut plussalla ja jäätikkö supistunut.
Samaan aikaan myös Etelämannerta ympäröivä jääala oli mittaushistorian pienin. Tutkijoiden mukaan tänä vuonna tuulet ovat koonneet jäitä yhteen, kun tavallisesti ne levittävät jäitä.
Lähde: Reuters