Hyppää sisältöön

Lainaturvien suosio kasvaa – "Siinä helposti tulee maksaneeksi turhasta"

Lainaturvavakuutukset suojaavat asuntovelallista äkillisen maksukyvyttömyyden varalta. Ehdot ja kattavuus on kuitenkin syytä selvittää ennen turvan hankkimista.

mies allekirjoittaa paperia
Kuva: AOP
Teemu Hallamaa

Yllättävän maksukyvyttömyyden varalle tarjottavien lainaturvien suosio on kasvanut viime vuosina. Lainaturvavakuutus löytyy jokaisen pankin valikoimista ja asuntolainan lisäksi sitä tarjotaan nykyään myös kulutusluotoille.

Finanssialan keskusliiton toissa vuonna julkaiseman selvityksen mukaan etenkin työttömyydet ja työkyvyttömyyden varalle otettavien lainaturvien suosio oli kasvanut selvästi. Kun vuonna 2001 joka viidennellä lainanottajalla oli lainaturvavakuutus, vuonna 2015 heidän osuus oli noussut vajaaseen neljännekseen.

Yleisimmin lainaturva liitetään asuntolainaan. Nordean asuntolaina-asiakkaista lähes joka neljännes hankkii lainaturvan, kertoo Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

– Varsinkin asuntoa ostavat perheelliset punnitsevat, että miltä tuntuu maksaa muutama sata euroa kuussa verrattuna siihen, että "entä jos...", Miller sanoo.

OP Ryhmän asiakkaista puolestaan noin kolmannes hankkii lainalleen takaisinmaksuturvan. Suurin osa valitsee kattavimman ja samalla kalleimman tarjolla olevan lainaturvan.

Kattavuudessa suuria eroja

Pankit tarjoavat lainaturvaa muun muassa työttömyyden, työkyvyttömyyden tai kuoleman varalle. Vakuutusten hinnat, ehdot ja kattavuudet vaihtelevat huomattavasti pankeittain.

Lainoja ja luottokortteja vertailevan VertaaEnsin.fi -sivuston toimitusjohtaja Lauri Timgren kehottaakin lainanottajia perehtymään hyvin tarjottuihin korvausehtoihin.

– Lainaturva on tuote, jonka pankki yleensä mielellään siihen laina päälle myy ja siinä vaiheessa monelta kuluttajalta unohtuu vähän sen lainaturvan ehtojen ja hinnoittelujen vertailu, Timgren sanoo.

VertaaEnsin.fi on selvittänyt, minkälaisia lainaturvavakuutuksia suomalaispankit tarjoavat. Timgrenin mukaan eroja löytyi varsinkin vakuutuksen kattavuudessa. Osa pankeista tarjoaa hyvinkin monipuolista turvaa, kun taas toisilla lainaturva on rajattu erittäin tiukasti.

Lainaturvaehdo taulukko
Vertaaensin.fi -sivusto on selvittänyt pankkien tarjoamien lainaturvien ehtoja. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pahimmillaan asiakas voikin jäädä ilman korvauksia, jos sopimuksen ehdot ovat jääneet lukematta.

Millerin tietoon ei ole tullut tämänkaltaisia tapauksia.

– Meillä on tuhansia korvaustapahtumia vuosittain ja kertakorvaussummat ovat tyypillisesti aika suuria, kun asuntolainoista on kyse, Miller kertoo.

Lainaturvan tiukkoja ehtoja hän perustelee sillä, että pitkään voimassa olevan sopimuksen ehtoja ei voida muuttaa sopimuksen ollessa voimassa, joten ehdot on heti rajattava tiukasti.

Lainaturva voi helpottaa yöunia

Lainaturvaan kriittisesti suhtautuva Timgren näkee vakuutuksen yöunien kannalta hyvänä ratkaisuna, jos velkasumma on merkittävä ja oma talous on sen vuoksi ahtaalla. Varmuuden vuoksi hän ei kuitenkaan suosittele sitä ottamaan.

– Normaalimitoituksella normaaliin taloustilanteeseen otetussa asuntolainassa en välttämättä lähtisi suosittelemaan lainaturvaa. Siinä helposti tulee maksaneeksi turhasta, Timgren toteaa.

Lainaturvan hankkimisen sijaan Timgren pitää normaalitapauksessa varteenotettavana vaihtoehtona vastaavan summan säästämistä tai sijoittamista.

Suosittelemme sinulle