Hyppää sisältöön

Merkel vetosi kansainvälisen yhteistyön puolesta eristäytymistä vastaan – kirvoitti pitkät aplodit Münchenissä

Saksan liittokansleri Angela Merkel painotti, että islam ei synnytä terrorismia, EU:n velvollisuus on ottaa vastaan pakolaisia ja Venäjän kanssa tulee tehdä yhteistyötä terrorisminvastaisessa taistelussa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui Münchenin turvallisuuskonferenssiin lauantaina. Vierellä oikealla Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence. Kuva: Philipp Guelland / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel vetosi vahvasti maiden välisen yhteistyön puolesta eristäytymistä vastaan. Merkel puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.

Muun muassa näistä kolmesta teemasta Merkel linjasi näkemyksiään.

1. Venäjä mukaan terrorisminvastaiseen taisteluun

Merkel korosti, että islam ei itsessään synnytä terrorismia. Hänen mukaansa muslimimaat tulisi saada mukaan terrorisminvastaiseen taisteluun, jossa pitää tehdä yhteistyötä myös Venäjän kanssa.

Merkel sanoi tekevänsä paljon töitä sen eteen, että Venäjän kanssa saadaan luoduksi hyvät suhteet huolimatta erimielisyyksistä. Merkel painotti, että vakaita suhteita Venäjän kanssa ei ole kyetty muodostamaan viimeisten 25 vuoden aikana. Ne ovat kuitenkin tarpeen, koska Venäjä on EU:n naapuri ja ulkoraja.

2. Kansainvälistä yhteistyötä pitää vahvistaa

Merkel korosti, että moninkeskisten yhteistyömuotojen kuten Euroopan unionin, Naton ja YK:n vahvistaminen on tärkeää. Hän myönsi, että usein moninkeskiset järjestöt eivät toimi tarpeeksi tehokkaasti. Hän lupasi, että Saksa tekisi "kaiken mahdollisen", jotta se saisi korotettua puolustuksen määrärahoja Naton vaatimaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Hän huomautti, että on EU:n velvollisuus ottaa vastaan pakolaisia.

Saksan liittokansleri puhui aikana, jolloin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hämmentänyt kansainvälisten suhteiden rakenteita. Trump on arvostellut moninkeskistä yhteistyötä ja uhannut vetää Yhdysvallat pois useilta kansainvälisiltä areenoilta.

Liittokansleri istui puheen jälkeen odottamaan paneelikeskustelun alkua, kun yleisön taputukset venyivät 40 sekunnin mittaisiksi.

3. Valeuutisiin on varauduttava

Kysymykseen valeuutisista Merkel totesi, että varautuminen on tärkeää, mutta on kyseenalaista, ehditäänkö sitä tehdä ajoissa tämän vuoden vaaleja ajatellen. Hollannissa järjestetään parlamenttivaalit maaliskuussa, Ranskassa huhti–toukokuussa presidentinvaalit ja Saksassa järjestetään liittopäivävaalit syksyllä.

Merkel painotti lehdistönvapauden merkitystä ja totesi, että kyberturvallisuusuhista pitäisi keskustella Naton ja Venäjän yhteisessä neuvostossa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle