Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Pohjat nähty ja päin mäntyä menty

Presidentti Sauli Niinistö arvioi Münchenin turvallisuuskokouksessa, että maailmassa taidetaan vihdoin tajuta, että näin ei voi jatkua.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18. helmikuuta 2017.
Presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18. helmikuuta 2017. Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
Sampo Vaarakallio

Presidentti Niinistö lataa toivoa toukokuun G20-tapaamiseen Saksassa. Tuolloin presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat kenties ensimmäistä kertaa.

– Sanoinkin liittokansleri Angela Merkelille, että siellä on mahdollista saada aikaan käänne. On pidettävä peukkuja, arvioi presidentti Niinistö Münchenissä.

Kehitystä voisi odottaa jopa ilmastonmuutoksen torjunnasta lähtien.

Niinistö ei sano katsovansa asiaa varsinaisesti positiivisesti, optimistisesti kylläkin. Münchenin kokouskäytäville ja tapaamisten ylle laskeutui kriisien varjo nimenomaan Yhdysvalloista.

Erityisesti Yhdysvaltain uuden hallinnon poliittiset linjaukset ovat arveluttaneet, jopa pelottaneet Eurooppaa.

– Jos tapaaminen olisi ollut puoli vuotta sitten, olisin ollut kriisitietoisempi.

Naton ympäriltä yhteistä pohjaa

Niinistön ohut optimismi pohjaa siihen, että Yhdysvallat ja Eurooppa löysivät jotain yhteistä pohjaa nimenomaan Naton ympäriltä.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18. helmikuuta 2017.
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Münchenissä. Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia

Yhdysvallat sitoutuu Euroopan turvaajaksi, jos vain Euroopan maat suostuvat jatkossa kantamaan puolustuksen taakkaa enemmän. Tästä vaikuttaa nyt löytyvän yhteisymmärrys.

Vaikka amerikkalaisissa turvallisuutta käsittelevissä puheenvuoroissa painottuikin nimenomaan Naton ja sotilaallisen ulottuvuuden merkitys, niin mistään Yhdysvaltain turvallisuusajattelun äkillisestä militarisoitumisesta ei Niinistön mukaan ole kyse.

– Kyllä sama puhe Natosta ja taakan tasaisemmasta jaosta on ollut amerikkalaisissa puheissa jo kymmenen vuotta, muistuttaa Niinistö.

Läpimurtoon Ukrainassa vaikea uskoa

Kokouksessa ja paneeleissa on puhuttu paljon Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteesta.

– Suoraan sanottuna Minskin sopimuksen toteuttamisessa ei ole päästy eteenpäin. Läpimurtoon on nyt vaikea kyllä uskoa.

Presidentti Niinistö on tavannut Münchenin viikonlopun aikana koko joukon maailmanpolitiikan merkittäviä vaikuttajia.

Niinistön mukaan juuri Saksan liittokansleri Angela Merkelin merkitys Euroopan keskeisenä valtiojohtajana on nyt suuri.

Suomi haluaa tasapainottaa intohimoja arktisella alueella

Niinistö osallistui lauantaina ilmastonmuutosta ja turvallisuutta käsittelevään paneeliin. Paneeli oli oiva paikka markkinoida sitä, että Suomi on keväästä lähtien arktisen neuvoston puheenjohtaja.

Paneelissa Niinistö sanoi Suomen pyrkivän siihen, että mitään vanhan ajan kultaryntäystä ei arktisille alueille olisi tulossa. Tässäkin Suomi painottaa kansainvälisten sopimusten merkitystä.

Suomen rooli olisi arktisen alueen hyödyntämisen kuumentuneen tilan viileyttäjä. Herkkä alue kaipaa kestävää politiikkaa.

– Painotin paneelissa eettistä näkökulmaa. Me teemme päätöksiä, joiden kanssa lastemme on myöhemmin elettävä.

Niinistö arvioi paneelissa, että arktisilla alueilla on paljon geopoliittisia intressejä. Alueella on geopoliittisten konfliktien aihioita, hän varoittelee.

Suosittelemme sinulle