Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Analyysi: Kun Trump kertoi vaihtoehtoisia faktoja Ruotsista – ja Ruotsi ärähti

Suomen ulkoministeriöstä arvioidaan, että Suomi olisi reagoinut samaan tapaan Trumpin väittämiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo kasvattaa Yhdysvaltain puolustusbudjettia kymmenellä prosentilla. Kuva: Stephen B. Morton / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni ruotsalainen heräsi vaihtoehtoiseen todellisuuteen lauantaina. Yhdysvaltain presidentti oli juuri vihjannut, että maassa oli edellispäivänä tapahtunut terrori-isku.

Ei ollut. Ei vaikka, miten katseli ulos ikkunasta ja luki lehtiä. Ei yhtään terrori-iskua missään.

Presidentti Donald Trump oli katsellut ja kuunnellut Fox Newsia, lempikanavaansa.

"Mitä tulee muslimisiirtolaisiin, mikään maa maailmassa ei ole yhtä sitoutunut vastaanottamaan ulkomaisia siirtolaisia kuin Ruotsi. Vuonna 2016 maa otti vastaan yli 160 000 siirtolaista. Maan väkiluku on alle kymmenen miljoonaa", kertoi Fox News totuutena perjantai-iltana.

Ei pidä paikkaansa.

"Vain 500 näistä siirtolaisista sai töitä. Mutta vaikka he eivät pysty tekemään töitä, he tekevät sitäkin enemmän rikoksia."

Raja meni kiinni yli vuosi sitten

Fox News antoi ymmärtää, että Ruotsin rajat ovat auki, ja maa olisi täynnä muslimisiirtolaisia, jotka eivät tee töitä vaan elävät yhteiskunnan varoilla. Lisäksi väkivaltarikokset ja raiskaukset olisivat maahanmuuton vuoksi lisääntyneet ja yleinen turmio ovella.

Muun muassa Aftonbladet on käynyt läpi Fox Newsin jutun faktavirheitä.  Se on julkaissut saman jutun myös englanniksi. Kerrataan ne lyhyesti.

Ruotsi sulki rajansa marraskuussa 2015. Sinä vuonna maahan tuli noin 160 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna tulijoita oli noin 30 000 turvapaikanhakijaa, eli vajaa viidennes Fox Newsin väittämästä.

Kuolemaan johtavien väkivaltarikosten määrä on ollut laskussa 20 vuotta.

Turvapaikanhakija voi saada korkeimmillaan 210 euroa yhteiskunnan tukea, kun tavallinen sosiaalituella elävä svensson voi saada noin puolet enemmän.

Ruotsin väkiluku on rikkonut kymmenen miljoonan rajan.

Siis mikä ihmeen isku?

Fox Newsin virheellistä raporttia katsellut Trump puolusteli seuraavana päivänä muslimimaiden maahantulokieltoaan eurooppalaisilla terrori-iskuilla.

– Katsokaa, mitä tapahtuu Saksassa. Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa. Ruotsissa. Kuka olisi uskonut, Ruotsissa, Trump toisteli.

Ruotsissa Trumpin lausunto herätti ihmetystä.

Aftonbladet listasi Ruotsin edellispäivän tapahtumia: Paikallisten euroviisukilpailujen karsinnoissa oli teknisiä vaikeuksia; Mies kuoli työpaikkaonnettomuudessa Boråsissa; E10-tie suljettiin huonon sään vuoksi; Poliisi otti kiinni miehen, joka kaahasi Tukholman keskustassa.

Lisäksi mies tuikkasi itsensä tuleen Tukholman ydinkeskustassa. Hänen motiiveistaan ei ole tietoa, mutta turvallisuuspoliisi Säpo ei tutki asiaa. Terrori-iskua ei tapahtunut. Piste.

Trumpin arveltiin viittaavan Tukholmassa joulukuussa 2010 tapahtuneeseen pommi-iskuun. Trumpin tiedottaja selitti myöhemmin, että presidentti ei puhunut mistään yksittäisestä tapahtumasta, vaan rikollisuuden lisääntymisestä yleensä.

Todetaanpa vielä: Kuolemaan johtavien väkivaltarikosten määrä on vähentynyt Ruotsissa kolmanneksella 1990-luvun alusta 2010-luvulle. Erityisen paljon on vähentynyt alkoholiin liittyvä väkivaltaisuus. Sen sijaan aseen käyttö jengiväkivallan yhteydessä on kasvanut.

"Humanitaarinen supervalta"

Myöhemmin Trump tunnusti twiitissä tietojensa pohjautuvan Fox Newsin uutisointiin. Taustalla oli Ami Horowitzin Ruotsista tekemä raportti, jossa hän esittää maahanmuuton ongelmana.

– Ruotsi uskoo olevansa humanitaarinen supervalta. Heillä on mielestään moraalinen velvollisuus avata rajat kaikille, ja kenelle tahansa turvapaikanhakijalle, sanoi Horowitz Fox Newsin haastattelussa.

Hän puhui useaan otteeseen Ruotsin avointen ovien politiikasta, muttei ilmeisesti ollut tietoinen siitä, että Ruotsi on sulkenut rajansa. Hän ei myöskään tuntunut tietävän maahanmuuttajien taustaa.

Ruotsiin on viime vuosina tullut eniten ihmisiä Syyriasta, Afganistanista, Irakista ja Turkista. Maan suurin ulkomaalaisryhmä ovat kuitenkin edelleen suomalaiset, vähän alle 60 000, kertoo Valtion tilastokeskus.

Puolalaisia on noin 50 000 ja somalialaisia 47 000. Sen jälkeen tilastosijoille pääsevät tanskalaiset, norjalaiset, saksalaiset, irakilaiset, afganistanilaiset ja britit.

"Suomi olisi toiminut samaan tapaan"

Median lisäksi Trumpin Ruotsi-kämmähdyksellä on ilakoitu sosiaalisessa mediassa. Virallinen Ruotsikin on katsonut aiheelliseksi kommentoida.

Mennä vuosien ulkoministeri Carl Bildt ihmetteli Twitterissä parhaaseen Trump-tyyliin, mitä Yhdysvaltain presidentti on mahtanut pössäytellä. Sen jälkeen selvitystä pyysivät nykyministerit ja Ruotsin ulkoministeriö.

Suomen ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä arvioi, että Suomi olisi reagoinut samaan tapaan.

– On vakava väite maankuvan kannalta, että meihin olisi kohdistunut terrori-isku ja että hyvin voimakkaan valtion johtaja väittäisi näin. Kyllä se pitäisi oikaista, koska kyse on selvästä väärinkäsityksestä, hän arvioi.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström toteaa tänään maanantaina, että Ruotsista liikkuu paljon väärää tietoa maailmalla. Väärään tietoon kuuluvat usein toistellut väitteet raiskausten määrästä ja no-go-zoneista, joille poliisi ei muka enää uskalla mennä.

Ruotsin maahanmuuttajalähiöissä voi olla ongelmia, mutta turha niistä on valehdella. Jengiväkivalta ei ole terrorismia.

Ulkomaantoimittaja Paula Tapiola asui Ruotsissa vuosina 1997–2012.

Suosittelemme