Hyppää sisältöön

Seksiturismi vain osa Thaimaan prostituutiota – Perinteellä on syvät kotimaiset juuret

Jo 13-vuotiaat pojat opettelevat seksiä prostituoitujen kanssa, mitä pidetään vain maan tapana.

Tyttöbaareihin on tehty alkuvuodesta paljon tarkastusiskuja, mutta toiminta jatkuu entisellään. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

BANGKOK Suuren kuninkaanpalatsin liepeillä vastaantulevat ihmiset kulkevat lähes pelkästään täysmustissa vaatteissa. Kaikki heistä eivät kuitenkaan ole saapuneet Bangkokin vanhaan kaupunkiin osoittamaan kunnioitustaan viime vuonna kuolleelle kuningas Bhumibolille.

– Niiden luulisi tulevan hautajaisiin, mutta ne ovatkin pitämässä hauskaa. Ja niitä on paljon, sanoo pienen katukeittiön muovituolissa istuva 62-vuotias nainen, "Add".

Myös Addilla itsellään on musta mekko. Pitkä tukka on sidottu nutturalle ja rintakorussa komeilee edesmenneen kuninkaan kuva.

Add tietää, millaista hauskaa miehet haluavat.

– Ne tulevat luokseni, ja kysyvät, haluatko tulla mukaani. Sanon, että joo. Sitten ne kysyvät, kuinka paljon se maksaa. Vastaan, että 300 bahtia (runsaat kahdeksan euroa).

– Asiakas kysyy vielä, kuuluuko huone hintaan, ja minä sanon, että ei kuulu, se on erikseen, Add selittää Ylen haastattelussa.

Kulman takaa löytyy tuntihotelli. Sieltä huoneen voi vuokrata vaivihkaa tunniksi tai pariksi, nimenomaan seksiä varten.

Auringonlaskun aikaan kadunkulmissa istuu ja nojailee Addin nuorempia kollegoita jopa parinkymmenen metrin välein. Reilun neliökilometrin alueella Trok sake -kadun ympäristössä työskentelee tuhat prostituoitua, joista noin kolmannes päivystää kulloinkin kadun varressa.

Heitä pidetään Bangkokin seksityöläisten alimpana ja halvimpana kastina. Heidän asiakkaansa ovat lähes pelkästään thaimaalaisia miehiä.

Trok Sake -kadun lähellä päivystävät ovat Bangkokin seksityöläisten alinta kastia. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Tyttöbaarit turisteille, kadut thaimaalaisille

Matkailijat törmäävät Bangkokissa helposti tyttöbaareihin, joihin houkutellaan asiakkaiksi ulkomaalaisia seksituristeja. Ulkomaalaiset ovat kuitenkin vain osa seksityöläisten asiakaskunnasta. Thaimaassa prostituutiolla on pitkät perinteet omasta takaa.

1990-luvulla julkaistun amerikkalaisen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin 75 prosenttia thaimaalaisista miehistä on käyttänyt prostituoitujen palveluita. Osuus on maailman korkeimpia.

Arviot seksityöläisten määrästä vaihtelevat 80 000:sta yli miljoonaan, ja erään arvion mukaan heillä on päivittäin puolisen miljoonaa asiakasta.

Prostituoitujen ja kodittomien hyväksi työskentelevän Issarachon -kansalaisjärjestön perustaja Natee Saravari sanoo, että moniavioisuus ja avioliiton ulkopuoliset suhteet olivat pitkään Thaimaassa enemmän sääntö kuin poikkeus.

– Thaimaa alkoi muuttua kohti yksiavioista yhteiskuntaa vasta runsaat sata vuotta sitten. Entisaikoina miehet olivat naisia ylempänä, eivätkä he nähneet naissuhteissa mitään väärää, Saravari sanoo. Muutos alkoi kuningashuoneesta ja levisi vähitellen kansan keskuuteen.

Thaimaalainen professori Vicharn Vitiyasai arvioi toimittaja Yayori Matsuin Women in the new Asia (siirryt toiseen palveluun) -kirjassa 1990-luvulla, että monet thaimaalaiset pojat alkavat käyttää prostituoitujen palveluita jo 13-vuotiaina, ja että miespuolisista yliopisto-opiskelijoista jopa 90 prosenttia olisi ostanut seksiä.

Addin asiakkaina ei ole nuoria, mutta monella muulla on.

– Kaikki haluavat kokeilla, he ovat uteliaita. Heitä on paljon. Teini-ikäisiä poikia, siinä iässä he kiinnostuvat myös huumeista ja viinasta, Add sanoo. 

Thaimaalaiset miehet on opetettu siihen, että he ovat naisia ylempänä.

Natee Saravari

Add kertoo nauttivansa seksistä asiakkaidensa kanssa, vaikka vastoinkaymisiä on ollut. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Prostituoiduista haetaan seksin opettajaa

Issarachon-järjestön perustaja Natee Saravari ei uskalla arvioida lukutietoja prostituoitujen käyttäjistä.

Hän uskoo kuitenkin, että nuorten välisen seksin aikaistuminen on vähentänyt prostituoitujen käyttöä. Nuorten seurustelukäyttäytyminen on muuttunut ja seksi aloitetaan entistä nuorempana.

Saravari toteaa, että thaimaalaiset miehet on opetettu siihen, että seksin suhteen valta on heillä. Vaikka harva mies sitä Thaimaassa tunnustaisi, seksiä opetellaan usein juuri prostituoitujen kanssa.

– Siihen on erityinen termikin, kheun kru, opettajalta oppiminen. Tämä on perinne. Nykyisin thaimaalainen yhteiskunta yrittää kuitenkin muuttaa tätä käsitystä, Saravari sanoo.

Thaimaa on buddhalainen ja konservatiivinen mutta myös kaksinaismoralistinen maa. Saravarin mukaan yksiavioisuuden ja uskollisuuden ihanteet on omaksuttu länsimaista.

Bangkokin vilkasta yöelamää Sukhumvit Soi 4 -kadulla. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Seksikauppa laitonta mutta avointa

Thaimaan viranomaiset eivät juuri puutu kotimaiseen seksikauppaan, mutta imagon takia maan turismiministeri on viimeksi helmikuun alussa vaatinut seksiturismia aisoihin. Alkuvuodesta viranomaiset tekivät kymmeniä ratsioita oletettuihin bordelleihin, mutta käytännössä seksikauppa on yhtä avointa kuin ennenkin.

Sekä seksin ostaminen että myyminen on Thaimaassa periaatteessa laitonta, mutta lainsäädäntö on monitulkintainen ja lait käytännössä hampaattomia. Laittomuus ruokkii korruptiota ja altistaa seksityöntekijät poliisin mielivallalle.

– Se johtuu siitä, että seksityöntekijöillä on huonot neuvotteluasemat. Heitä pidetään sosiaalisesti alempiarvoisina kuin muita. Vain seksin myyjiä voidaan syyttää, Saravari kertoo.

Poliisin otteista kärsivät nimenomaan katuprostituoidut, kun taas tyttöbaareissa työskenteleviä ei häiritä. Epäilys siitä, että baarit saavat rahalla suojelua, on siksi Thaimaassa yleinen. Saravarin mukaan myös thaimaalainen media haluaisi tietää asiasta.

– Jos joku antaa suorasanaisen vastauksen, siitä on hänelle seurauksia, Saravari sanoo merkitsevästi.

Saravari pyörittelee asiaa teorian tasolla. Joko tyttöbaareissa ja hierontapaikoissa ei harjoiteta prostituutiota, tai viranomaiset eivät tiedä että siellä harjoitetaan prostituutiota.

Kolmas ja ulkopuolisesta näkökulmasta todennäköisin vaihtoehto on kuitenkin se, että poliisi ja muut viranomaiset keräävät tyttöbaareilta lahjuksia. Koska he hyötyvät prostituutiosta, he eivät oikeasti halua vaikeuttaa sitä liikaa eikä heillä liioin ole intressiä paljastaa korruptiota.

Asiakkaita – jos he eivät osta seksiä alle 18-vuotiailta – poliisi ei Thaimaassa jahtaa.

Thaimaa on buddhalainen ja konservatiivinen mutta myös kaksinaismoralistinen maa.

Natee Saravari (vas.) tuo Addille aina tavatessa tukun kondomeita. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Add pitää vanhoista miehistä, vaikka yksi kuoli sänkyyn

Kun Add aloitti prostituoituna viisi vuotta sitten, poliisin kanssa tuli heti ongelmia. Hänet aiottiin pidättää, mutta lopulta poliisi vain hääti hänet kadulta takaisin kotiin.

Kesti pitkään ennen kuin Add uskalsi palata kadulle – ja heti ensimmäisenä päivänä hänen korunsa ryöstettiin, kun hänet oli ensin nukutettu, ilmeisesti juomaan laitetulla unilääkkeellä. Alku oli muutenkin hankalaa.

– Se oli hyvin vaikeata, koska en ollut tehnyt sitä koskaan ennen. Minut pakotettiin tekemään kaikenlaista, enkä voinut tehdä kaikkea ja itkin paljon alussa, Add muistelee.

Addilla ei ole ollut yhtään ulkomaalaista asiakasta.

– Otan vain thaimaalaisia. Ja useimmat ovat vanhoja, 50-vuotiaista ylöspäin. En tykkää nuorista, pidän yli viisikymppisistä. Olen oikeastaan aika nirso, Add naureskelee.

Joskus asiakkaat tosin ovat liiankin vanhoja tai huonokuntoisia seksiin. Yksi hänen asiakkaistaan kuoli sänkyyn.

– Riisuin vaatteeni, ja kun hän näki minut, hän itki ja menetti tajuntansa ja kuoli. Sydänkohtaus, Add kertoo. Pian paikalle tuli sekä ambulanssi että poliiseja, ja poliisin kutsumana viimein myös miehen vaimo.

– Hän hakkasi minut aika pahasti, Add muistelee.

Seksin ostaminen ja myyminen on Thaimaassa periaatteessa laitonta, mutta lainsäädäntö on monitulkintainen.

Bangkokin tyttöbaarien asiakkaiksi houkutellaan lähinnä ulkomaalaisia miehia. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Add nauttii seksistä asiakkaiden kanssa

Kokemuksistaan huolimatta Add väittää, että hänelle prostituutiossa ei olisi kyse ensisijaisesti rahasta. Miehensä kuoleman ja jälkikasvun aikuistumisen jälkeen hän halusi elämäänsä uutta sisältöä ja piti prostituutiota jopa vapauttavana. Add sanoo nauttivansa seksistä asiakkaiden kanssa.

Add tuskin on tyypillinen prostituoitu Bangkokissa, jossa useimmat seksityöntekijät ovat kotoisin köyhältä maaseudulta. Nuoria naisia houkuttelee baareihin tai kaduille nimenomaan raha.

Addilla on myös kunniallisempi ammatti – hän on opiskellut hierontaa kuuluisassa Wat Phon temppelissä, lähes samoilla nurkilla missä hän nyt työskentelee. Joskus asiakkaat kuulemma haluavatkin pelkkää hierontaa.

Add ei usko, että hänen oma miehensä käytti aikoinaan prostituoituja – tai jos käytti, sillä ei ole Addin mielestä mitään väliä.

– Jos niin kävi, niin menköön, ei hän varmaan ottanut heitä vakavasti, Add uskoo.

Hiv-ongelma vähentynyt roimasti

Add ei pelkää sukupuolitauteja, vaan sanoo käyttävänsä aina kondomia asiakkaidensa kanssa. Saravari ja muut Issarachon-järjestön työntekijät myös jakavat jatkuvasti ilmaisia kondomeita alueen seksityöntekijöille.

Saravarin mukaan yhä pienempi osa Bangkokin prostituoiduista on nykyisin hiv-positiivisia.

Kymmenen vuotta sitten hän arvioi hiv-positiivisten osuudeksi 30 prosenttia, mutta nykyisin vain noin 10 prosenttia. Lasku johtuu Saravarin mukaan siitä, että valtaosa takavuosien hiv-positiivisista on jo kuollut hoidon puutteessa aidsiin, ja samaan aikaan uusien tartuntojen määrä on vähentynyt. Nykyisin hiv-lääkitys on thaimaalaisille ilmaista.

YK:n aids-ohjelman UNAIDS:n arvio (siirryt toiseen palveluun) on samaa luokkaa: Thaimaassa miespuolisista seksityöntekijöistä hiv-positiivisia on sen mukaan noin 12 prosenttia, naispuolisista vain kolme prosenttia. Bangkokin luvut ovat kuitenkin muuta maata korkeampia.

Saravarin mukaan baareissa työskentelevien prostituoitujen terveydentilasta huolehditaan yleensä paremmin, mutta kadulla työskenteleviä auttaa vain kolme kansalaisjärjestöä, yhtenä niistä juuri Saravarin perustama Issarachon.

Add ottaa Saravarin tarjoaman kondomipinon ja tuikkaa sen laukkuunsa. Haastattelun jälkeen Add suunnistaa tältä illalta kotiinsa, mutta Saravari jatkaa kierrostaan. Kondomeille löytyy ottajia joka kadunkulmassa.

Addin nimi on muutettu.

Suosittelemme sinulle