– En ole yli 30-vuotisen toimittajanurani aikana kokenut mitään vastaavaa, puuskahtaa Washingtonissa U.S. News & World Report -lehden erikoistoimittaja Susan Milligan Ylen haastattelussa.
Milliganin mukaan Yhdysvaltain nykyhistoriassa ei ole ennen ollut Donald Trumpin kaltaista presidenttiä, joka suhtautuisi näin avoimen vihamielisesti tiedotusvälineisiin. Eikä pelkästään tiedotusvälineisiin vaan ylipäätään koko ajatukseen siitä, että media on instituutio, jonka kuuluu seurata vallanpitäjien tekemisiä.
– Trump on taustaltaan yritysjohtaja, joka ei ole tottunut siihen, että ympärillä on ihmisiä, jotka kysyvät ja kyseenalaistavat koko ajan. Eikä heitä voi erottaa, Milligan muistuttaa.
Milliganin mukaan pelissä on, ei enempää eikä vähempää, kuin koko demokraattinen järjestelmä.
– Trump haluaa kyseenalaistaa kaikki, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä. Ei pelkästään median, vaan myös oikeuslaitoksen ja joitain kongressiedustajia. Se on hyvin järkyttävää, Milligan sanoo.
McCain: "Itsevaltiaat aloittavat vapaan median kurittamisella"
Trump on luonnehtinut Twitter-tilillään mediaa Yhdysvaltain kansan viholliseksi. Hänen pääneuvonantajansa Steve Bannon on sanonut suoraan, että media saisi luvan sulkea suunsa.
Trumpin ja hänen hallintonsa nuiva suhtautuminen tiedotusvälineisiin huolettaa jo joitain kongressin republikaanejakin. Arvostelijoiden eturivissä on vaikutusvaltainen republikaanisenaattori John McCain.
Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistunut McCain muistutti viikonloppuna, että ilman riippumatonta tiedonvälitystä ollaan lähellä diktatuuria.
– Jos demokratia halutaan säilyttää, se edellyttää vapaata ja usein jopa vihamielistä mediaa. Ilman riippumatonta mediaa menettäisimme ajansaattoon myös paljon kansalaisvapauksiamme. Sillä tavoin itsevaltiaat aloittavat, McCain varoitti NBC-kanavan Meet the Press -ohjelmassa.
Juttu Trumpin mielenterveydestä toi haukkuvyöryn
U.S. Newsin erikoistoimittaja Susan Milligan kirjoitti joitakin päiviä sitten jutun, jossa arvostettu psykoterapeutti arvioi Trumpin mielenterveyden tilaa vaarallisen sairaaksi.
– Haastattelemani asiantuntijan mukaan taudinkuvaan kuuluu, että ihminen uskoo olevansa paras ja suuttuu valtavasti niille, jotka eivät näe hänen upeuttaan.
Juttu toi Trumpin tukijoilta palauteryöpyn, joka ei ollut kaunista luettavaa. Sotakirjeenvaihtajanakin toiminutta pitkän linjan toimittajaa se ei kuitenkaan hätkäyttänyt.
– Minun työni on raportoida uutisista ja kaivaa esiin asioita. Minua on osoitettu Kosovossa aseella. Kuvittelivatko he, että irtisanoutuisin ja lopettaisin itkien tähän, Milligan toteaa päättäväisesti.
Milligan uskoo myös, että Yhdysvaltain toimittajakunta ja demokratia selviävät Trumpin heille asettamasta haasteesta. Tosin hänen mukaansa toimittajat saavat varautua pitkään taistoon. Minkäänlaisia merkkejä ensimmäisen kuukauden jälkeen ei ole, että Trump muuttaisi suhtautumistaan tiedotusvälineisiin.
– Meidän täytyy vain pysyä lujana ja tehdä työtämme. Emme työskentele häntä vastaan, vaan yksinkertaisesti raportoimme tapahtumista. Uskon demokratiaan ja siihen, että sananvapaus ja perustuslaki lopulta voittavat.
Lisää Trumpin ja tiedotusvälineiden suhteesta maanantai-illan A-studiossa Yle TV1:ssä kello 21.