Hyppää sisältöön

Tohmajärvellä isot päätökset: koulukeskus siirtyy ja kyläkoulu loppuu?

Kunta teetti koulujen kuntotutkimuksen vaalien alla. Uusi valtuusto saa päättää miljoonainvestoinneista, jotka ovat välttämättömiä.

Tohmajärven koulukeskus on rakennettu vaiheittain 1950-70-luvuilla ja sen korjaaminen tulisi kalliiksi. Kuva: Tanja Perkkiö/ Yle

Tohmajärven kaikissa koulurakennuksissa on kunto-ongelmia. Korjauksia tehdään jatkossa sillä ajatuksella, että ne ovat vain väliaikaisia ja kuntaan rakennetaan 10 vuoden sisällä kokonaan uusi koulukeskus, joka on yhtenäiskoulu.

Uuden koulukeskuksen paikka olisi nykyisellä Kemien alakoulun tontilla, jossa on myös liikuntahalli ja muita nykyaikaista oppimista tukevia toimintoja. Kuntakeskus Kemieen olisi myös lyhyemmät koulumatkat.

Nykyinen koulukeskus on rakennettu mäen alle suolle nykyisestä asutuskeskittymästä sivuun ja se ei ole korjauskelpoinen. Vanhin osa on 1950-luvulta ja uusinkin vuodelta 1971. Sisätiloja on remontoitu vuonna 2004. Rakennuksissa on ongelmia tasakatoista ja riskirakenteita, kuten valesokkelit. Kuntakartoituksen teki  FCG Suunnittelu ja Tekniikka.

Ensi kesänä koululla tehdään välttämättömiä korjauksia. Koulukeskuksessa on myös kunnan kirjasto.

Tohmajärvellä on kolme alakoulua, joista huonokuntoisin on Värtsilässä, koulun vanha osa on vuodelta 1957. Sen käyttöikä on ehkä enää muutamia vuosia. Värtsilän suunnan oppilasennuste on laskeva, joten koulutoiminta entisessä kunnassa saattaa loppua samalla kun rakennus tulee tiensä päähän. Myös kuntakeskuksessa Kemiessä on alakoulu, jota ei kannata korjata.

Lännessä Joensuuhun rajautuvassa Tikkalassa on 2000-luvun alussa rakennettu koulu.

Iso satsaus sivistykseen

Uuteen koulukeskukseen investoiminen tulee olemaan taloudellisesti merkittävä satsaus Tohmajärvellä: investoinnin hinta on kokonaisuudessa ainakin 10 miljoonaa euroa. Kunnanjohtaja Olli Riikosen mukaan Tohmajärvellä on velkaa vain noin 1 500 euroa kuntalaista kohti, joten kouluinvestointikaan ei veisi kunnan taloutta kuralle.

Kunnan sivistystoimen investoinneista kiireisin on Tikkala–Onkamo-alueen uuden päiväkodin rakentaminen, kertoo sivistysjohtaja Matias Valoaho.

Tikkalan nykyinen päiväkoti toimii vanhoissa, entisissä neuvolan tiloissa. Uuden päiväkodin rakentaminen oli jo suunnitelmissa, mutta kunnanhallitus halusi vielä varmistua, ettei Onkamon entisellä Metsäkoululla olevia tiloja ole mahdollista ottaan päiväkotikäyttöön.

Selvityksen jälkeen ja myös lasten vanhemmille suunnatun kyselyn perusteella on kuitenkin järkevintä sijoittaa varhaiskasvatus Tikkalaan, alakoulun yhteyteen, kertoo sivistysjohtaja Matias Valoaho.

Suosittelemme sinulle