Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomi reagoi Trumpin politiikkaan: turvallista aborttia tarjoaville järjestöille lisää rahaa

Suomi rahoittaa seksuaaliterveyttä edistäviä järjestöjä, jotka kärsivät Yhdysvaltojen suunnittelemista leikkauksista.

Aborttioikeuden puolustajia Washingtonissa tammikuussa 2014.
Aborttioikeuden puolustajia Washingtonissa tammikuussa 2014. Kuva: Shawn Thew / EPA
Jenny Matikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi lisää rahoitusta aborttia tarjoaville ja seksuaaliterveyttä edistäville järjestöille. Ulkoministeriön mukaan lisärahoitus on reaktio Yhdysvaltain suunnittelemiin aborttineuvonnan leikkauksiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kieltänyt yhdysvaltalaisrahoitteisilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla.

Tyttöjen ja naisten oikeuksien vahvistaminen ja seksuaaliterveys on Suomen kehitysyhteistyön painopiste jo pidempään. Nyt rahoitusta lisätään, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikön Satu Santalan mukaan Suomen tänä vuonna seksuaaliterveyttä ja naisten oikeuksia edistävään kehitysyhteistyöhön ohjattava kokonaissumma ei ole vielä tiedossa. Nyt haussa on noin yhdeksän miljoonaa euroa valtionavustuksia kansainvälisille kansalaisjärjestöille.

– Muutakin on suunnitteilla, Santala sanoo.

Hollanti teki aloitteen

Hollanti kertoi aiemmin suunnittelevansa maailmanlaajuista rahastoa Yhdysvaltain kaavailemien leikkausten kohteeksi joutuvien järjestöjen tukemiseksi. Santalan mukaan Suomi tukee aloitetta, mutta euroja ei ole tarkoitus sijoittaa erilliseen rahastoon.

– Ohjaamme rahoituksen meille jo tuttujen kumppanijärjestöjen kautta, Santala sanoo.

Hän korostaa, että kyse on laajasta seksuaaliterveyden edistämisestä, kuten turvallisista synnytyksistä ja sukuelinten silpomisen ehkäisemisestä.

Rahoituksella tuetaan tunnettuja toimijoita, kuten YK-järjestöjä ja kansainvälisiä kehitysjärjestöjä.

Juuri tähän Hollannin She Decides -aloitekin tähtää.

Hollannin ulkomaankauppa ja kehitysministeri Lilianne Ploumenin tammikuun lopussa tekemän aloitteen tavoite on saada valtion tukemaan seksuaaliterveyttä ja valinnanvapautta edistäviä järjestöjä. Yksityishenkilöt voivat lahjoittaa myös suoraan rahastoon.

"Tämä ei ole Yhdysvaltoja vastaan"

Suomen ulkoministeriön tukemat järjestöt ovat ainakin osin juuri samoja, jotka kärsivät Trumpin määräämistä leikkauksista.

– Tämä ei ole toimi Yhdysvaltoja vastaan, vaan seksuaaliterveyttä edistävän työn puolesta. Kun järjestöiltä lähtee tukea, me ohjaamme sitä heille lisää, Santala sanoo.

Ministeriön mukaan Yhdysvaltojen kaavailemat leikkaukset heikentävät toteutuessaan erityisesti köyhien naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluja.

– Suomen pitää olla siellä, missä meitä eniten tarvitaan. Suomi haluaa kehityspolitiikassaan korostaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja nykyisessä tilanteessa etenkin seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen toteaa tiedotteessa.

Mukana myös muita Pohjoismaita

Hollannin aloitetta tukevat myös Ruotsi, Norja, Tanska, Belgia, Luxemburg, Kanada ja Kap Verde.

Esimerkiksi Norja on lisäämässä tukeaan perhesuunnittelulle ja turvallista aborttia tarjoaville järjestöille noin 85 miljoonalla kruunulla eli noin 9,5 miljoonalla eurolla.

Santalan mukaan Suomen tukea saavat järjestöt toimivat eri puolilla maailmaa. Yksi tärkeä yhteistyökumppani on YK:n väestörahasto UNFPA, joka tekee työtä useissa kohdemaissa.

Osa rahoituksesta taas aiotaan ohjata Suomen kumppanimaihin esimerkiksi Somaliaan ja Myanmariin maaohjelmien kautta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti viime kuussa määräyksen, joka kieltää Yhdysvaltain rahoittamilta järjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla.

Suosittelemme