Hyppää sisältöön

Restel Pohjanhovin kylttikiistasta: Kriittiseen palautteeseen reagoidaan

Legendaarisen Pohjanhovi-hotellin kyltin vaihtaminen Cumulus -kylttiin on raivostuttanut rovaniemeläiset. Kirjailija Jari Tervo pitää tapausta kulttuuriskandaalina.

Pohjanhovi 1936
Vuonna 1936 avattu Pohjanhovi-hoteli vietti 80-vuotisjuhliaan viime syksynä. Kuva: Restel Oy.
Annu Passoja

Restel Oy:n markkinointisuunnittelija Kati Hovikari kertoo, että palautetta kyltin poistosta on sadellut viime aikoina paljon.

– Kyllä me siitä olemme paljon keskustelleet. Sen voin sanoa, että palaute ei jää huomiotta.

Palaako Pohjanhovi -kyltti siis hotellin katolle ?

– En voi tässä vaiheessa sanoa muuta kuin että reagoimme palautteeseen, Hovikari muotoilee. Yle Rovaniemi ei tavoittanut Restelin markkinointijohtaja Kati Litmasta kommentoimaan asiaa.

Restel-konserni yhdisti Cumulukset ja Rantasipi-hotellit syksyllä uuden Cumulus City & Resort -brändin alle. Historiallisesta Pohjanhovista tuli Cumulus Resort Pohjanhovi.

Pohjanhovissa tiivistyi Lapin historia

Helmikuussa rovaniemeläiset ovat havahtuneet Pohjanhovi - kyltin katoamiseen hotellin katolta. Kymmenet suivaantuneet kaupunkilaiset suunnittelevat FB-ryhmissä Cumulus-ketjun boikottia. Kirjailija Jari Tervo twiittasi tiistaina, että kyse on kulttuuriskandaalista. "Esikoisromaanini nimi oli Pohjan hovi. Täytynee muuttaa se uusiin painoksiin muotoon Cumulus Resort", rovaniemeläissyntyinen Tervo lohkaisi Twitterissä.

Pohjanhovia kotinsa ikkunasta katsova Lapin yliopiston kulttuurihistorian professori Marja Tuominen jakaa kaupunkilaisten tuohtumuksen. Hän kertoo puhuneensa kylttiasiasta puolisonsa kanssa paljon.

– Minä ymmärrän tuohtumusta oikein hyvin. Pohjanhovissa tiivistyy tämän kaupungin ja koko Lapin historiaa poikkeuksellisella tavalla. Sen hävittäminen tuntuu käsittämättömältä, jälleenrakennuksen historiaa tutkinut Tuominen toteaa.

Tito ja Breznev hotellivieraina

Vuonna 1936 avattu funkistyylinen Pohjanhovi oli aikansa arkkitehtoninen nähtävyys, jota Tuomisen mukaan käytiin katsomassa muualta Euroopasta. Jatkosodan aikana hotelllissa käytiin suomalaisen ja saksalaisen sodanjohdon neuvotteluita. Pohjanhovissa vierailivat niin marsalkka Mannerheim kuin natsijohtaja Heinrich Himmler.

Lapin sodassa saksalaiset räjäyttivät tutun hotellin maan tasalle. Uusi hotellirakennus avattiin vuonna 1947. Sen jälkeen vieraina oli niin presidentit Urho Kekkonen, Leonid Breznev ja Josip Broz Tito kuin kaupungissa hummaavia tukkijätkiä.

– Kaikki tietävät Pohjanhovin, vaikka eivät olisi koskaan Rovaniemellä käyneetkään, Tuominen toteaa. Hän kertoo etsineensä hiljattain majoitusta isolle ryhmälle, joka nimenomaan halusi yöpymään Pohjanhoviin sen historian vuoksi.

– Cumulus -brändi pelkästään vähentää Pohjanhovin tunnettavuutta ja vetovoimaa, Tuominen sanoo epäröimättä.

Onko kyltin poisto suorastaan kulttuuriskandaali ?

–  Onhan se vähän kliseinen ilmaus, mutta jos ei parempaa löydy niin sanotaan sitten niin, toteaa kulttuurihistorian professori.

Suosittelemme sinulle