Hyppää sisältöön

Mikrosienestä haetaan apua sairaalabakteerien taltuttamiseen – voi pelastaa kymmeniä tuhansia ihmishenkiä

Oululaistutkijat kehittävät uudenlaista tehokasta lääkettä sairaalabakteereja vastaan. Hoitovälineet voitaisiin pinnoittaa peptidillä, joka tuhoaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.

Oulun yliopistossa kehitetään mikrosienestä saatavaa yhdistettä, joka tuhoaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja. Kuva: Tejesvi Mysore
Risto Ukkonen

Tehokas peptidi on peräisin niin sanotusta mikrosienestä. Kasvin sisällä elävästä mikroskooppisesta sienestä on pystytty eristämään yhdiste, joka tuhoaa muun muassa kolibakteereja.

Tavoitteena on vähentää infektiokuolemia sairaaloissa

Tejesvi Mysore

Uusi tehokas aine on tärkeää, koska antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat esimerkiksi sitkeitä virtsatietulehduksia.

– Pelkästään Yhdysvalloissa kuolee vuosittain arviolta 25 000 ihmistä E.coli -bakteerin aiheuttamiin infektioihin, kertoo Oulussa jo vuosia tutkijana työskennellyt intialainen Tejesvi Mysore.   

Hoitovälineet pinnoitetaan peptidillä

Virtsatietulehdus alkaa usein muun hoidon yhteydessä. Infektio saa yleensä alkunsa katetrin pinnalle päässeestä sairaalabakteerista.

Juuri tähän heikkoon kohtaan oululaislöytö on tuomassa parannusta. Tavoitteena on tuottaa uudenlainen bakteereja tappava peptidipinnoite hoitoinstrumentteihin, jolloin infektioriski vähenee.

– Tavoitteena on vähentää infektiokuolemia sairaaloissa. Jo 20 prosentin kehitys pelastaisi esimerkiksi Yhdysvalloissa tuhansia ihmishenkiä, arvioi Oulun yliopiston dosentti Tejesvi Mysore.

Mikrosienten tutkimuksen suosio on räjähtänyt

Anna Maria Pirttilä

Mikrosienestä saatava peptidi-lääkekin on edelleen mahdollinen, mutta sen kehittely on hitaampaa kuin uuden instrumenttipinnoitteen.

Mikrosienet tunnetaan vielä huonosti

Oululaistutkijat hakevat rahoitusta yritykselleen ja peptidi-yhdisteen jatkokehittelyyn. Mikrosienet ovat vielä varsin tuntemattomia, mutta niiden tutkimus on kehittynyt voimakkaasti. Niistä on jo löydetty aiemmin tuntemattomia ja tehokkaita lääkeyhdisteitä.

Kuva: Yle

– Mikrosienten tutkimuksen suosio on räjähtänyt tällä vuosituhannella. Ne ovat yleisiä kasvin solukoissa, ja tutkijat haluavat selvittää niiden merkityksen ja mahdollisuudet esimerkiksi lääkinnälliseen käyttöön, kertoo yliopistotutkija Anna Maria Pirttilä.

Pirttilä on mukana kehittämässä oululaistutkijoiden kanssa uuden ajan lääkkeitä mikrosienistä ja bakteereista. Tulehdusten lisäksi apua odotetaan muun muassa silmänpohjan rappeumatautiin ja Alzheimerin tautiin.

Suosittelemme sinulle