Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sisukas kylä ei suostu näivettymään – "Änkyröinähän meitä pidetään, mutta sillä tavalla on saatu tuloksia aikaan"

Kalajoen Raution kylä Pohjois-Pohjanmaalla porskuttaa omin voimin. Parikymmentä tohtoriakin kasvattanut yhteisö ei suostu alistumaan haja-asutusalueita vaivaavien uhkien edessä.

Maisema Rautiosta.
Pienten kylien tapaan Rautiokin on talvella hiljainen, mutta kesällä järjestettävät Rautio-viikot tuovat säpinää kylälle. Kuva: Wasim Khuzam / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

KALAJOKI Kalajokeen nykyisin kuuluvan Raution kylän sydän sykkii kahden maantien risteyksessä. Toinen kulkee Kannuksesta Alavieskaan ja toinen Kalajoelta Sieviin.

Siinä risteyksen tuntumassa ovat keltaiseksi maalattu kirkko, osuuskaupan lähimyymälä ja postipiste sekä apteekki. Entisessä pankin talossa toimii nykyisin seurakunnan vapaaehtoisten ylläpitämä Juttutupa ja kivenheiton päässä siitä kylätoiminnan ehdoton keskus, nuorisoseurantalo.

Vaikka palvelujen kaikkoaminen kuntataajamiin ja yhä kauemmaksi kyliltä onkin arkea monissa osissa Suomea, rautiolaiset ovat sinnitelleet kehitystä vastaan – ja hyvillä tuloksilla.

Nuoret mukana yhteishengessä

Sari Hihnala.
– Nuorisopalokunnassakin oli niin paljon nuoria, että ohjaajatkin olivat ihmeissään, Sari Hihnala kertoo. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

– Jos joku asia koetaan tärkeäksi niin, se puuhataan sitten vaikka itse, jos sitä ei muulla tavoin saada, kylätoimikunnan puheenjohtaja Sari Hihnala pohtii.

– Periksi ei anneta eikä jäädä vain odottelemaan.

– Nyt on positiivista, että toiminnassa on mukana myös nuorta väkeä ja nuorta polvea. Minusta tämä yhteishenki ja tulevaisuudenusko on vahva, sanoo Raution raitilla seitsemän vuosikymmentä asunut Alpo Murtoniemi.

Oma punttisali ja paloasema

Nuorisoseurantaloa kansoittavat arki-iltaisin yhdistykset. Samassa salissa, jossa päivällä kirmailevat päiväkodin lapset, kokoontuu viikonloppuna salin täyteinen bingoväki.

Nuorisoseuran takahuoneesta löytyy myös kuntosali, jossa ryskyvät muun muassa painonnostajien painotangot. Salilla harjoittelee nykyisin useampikin mestaruustason painonnostaja, heidän joukossaan myös Rion olympialaisissa Suomea edustanut Raution Kisailijoiden Milko Tokola.

Painnonnostosali Rautiossa.
Rautio tunnetaan vahvasta painonnostoperinteestään. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Raution kylän elinvoimaisuuden taustalla on vahva vapaaehtoishenki. Sitä, mitä ei muuten saada, tehdään itse. Hyvä esimerkki tästä on uusi paloasema. Kun Kalajoen kaupunki ei asialle vuosien aikana lämmennyt, paikallinen yritys Oy Kati Ab rakensi sille tilat.

Nyt ne on vuokrattu Jokilaaksojen pelastuslaitokselle. Asemalla toimii myös suuri joukko palokuntanuoria.

– Nuorisopalokunnassakin oli niin paljon nuoria, että ohjaajatkin olivat ihmeissään, Sari Hihnala kertoo.

Vastaankin pitää tulla

Moni asia Rautiossa on saatu aikaan nimenomaan kyläläisten oman aktiivisuuden voimin. Ilman niitä moni palvelu olisi jäänyt saamatta.

– No tällä hetkellä kolmannen sektorin toiminnalta odotetaan paljon ja toivotaan, mutta kyllä sitä tukeakin tarvitaan. Muutakin kuin vain lämmintä kättä ja myötätuntoa, kylän aktiiveihin lukeutuva Alpo Murtoniemi pohtii.

Kun meillä kesällä on tämä Rautio -viikko niin puhujat ja esiintyjät ovat kyllä yleensä tohtoritasoa

Alpo Murtoniemi

Murtoniemi on toiminut usean vuoden ajan myös Kalajoen kunnallispolitiikassa, vaikka ensi vaaleihin ei enää asetukaan ehdolle.

– Änkyröinähän meitä rautiolaisia pidetään, mutta sillä tavalla on kuitenkin saatu tuloksia aikaan, Murtoniemi naurahtaa.

Tohtorien Rautio

Keskipohjanmaa lehti kokosi muutama viikko sitten yhteen listan niistä rautiolaisista, jotka ovat väitelleet tohtoriksi. Pienestä kylästä kun on kasvattanut poikkeuksellisen monta tohtorinhatun saajaa.

Alpo Murtoniemen laskelmien mukaan tohtoreita on tullut lähemmäs parikymmentä.

– No kyllähän se näin on, että kun meillä kesällä on tämä Rautio-viikko niin puhujat ja esiintyjät ovat kyllä yleensä tohtoritasoa.

Alpo Murtoniemi
Alpo Murtoniemi kiittää nuoria rautiolaisia aktiivisuudesta. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Suosittelemme