Hyppää sisältöön

Kirjekulttuuri elää vankiloissa, ihailijapostiakin tulee – "Vaikeasti käsitettävä ilmiö"

Monessa vankilassa kirjekulttuuri elää yhä vahvana, vaikka netti pyörittää muuta maailmaa. Muurien sisäpuolella kirje tai jopa teksti-TV on avain jaksamiseen.

Ihailijakirjeitä vangille kirjoittava voi etsiä turvaa vaarallisena pidetystä henkilöstä, selittää psykiatrisen vankisairaalan Turun yksikön vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma. Kuva: Yle

Vangin piti kirjoittaa ihailemastaan henkilöstä. Vanki kertoi ihailevansa avovaimoaan ja kuvaili, mitä asioita hän rakkaassaan arvostaa. Vieruskaveri ihmetteli, kun ei ollut itse tullut ajatelleeksi asiaa noin ja kertoi tajuavansa asian tuolta kantilta.

Vangeille suunnattua kirjallisuusterapiaa pääasiassa Sukevalla vetänyt Tarja Kerttula muistaa vuosien takaisen tapahtuman hyvin.Ohjaajan mieleen jäi vangin kasvot ja hänen oivalluksensa kirjoittamisen kautta, sillä useasti asiat ymmärtää kirjoittamisen kautta erilailla kuin puhumalla.

Kirjoittaminen on Kerttulan mukaan hyvä tapa muistutella mieleen, mitä ihailee toisessa ja mitä asioita itsessä voi ihailla. Työssään hän näki käytännössä, mitä kirjeiden saaminen ja niiden kirjoittaminen merkitsee vangeille.

– Se on hyvä tapa tuntea olevansa muutakin kuin vanki, kun kirjoittaa kotiin. He ovat rakastavia isiä ja puolisoille tärkeitä, kajaanilainen kirjallisuusterapeutti Tarja Kerttula huomauttaa.

Kirjepinojen määrä vaihtelee yksiköittäin

Vaikka monessa vankilassa piloitoidaan sähköistä asiointia ja yhteyttä läheisiin voi pitää sähköpostilla tai videoneuvotteluyhteydellä, ovat kirjeet osassa vankiloita yhä merkittävä viestintämuoto. Esimerkiksi Pelsossa ja Oulussa kirjepostia liikkuu lähes saman verran kuin aikaisempina vuosina, kun taas Riihimäen vankilassa perinteisen postin määrä on romahtanut.

– Perinteisen kirjepostin osalta sekä lähtevä että tuleva posti kumpikin on vähentynyt noin 70–80 prosenttia, kertoo Riihimäen vankilan rikosseuraamusesimies Olli-Pekka Sorvari.

Kirjeposti voi auttaa selviämään vankeusrangaistuksesta. Kuva: Onni Aaltonen / Yle

Sorvarin mukaan syynä ovat paremmat yhteydenpitomahdollisuudet puhelimitse sekä mahdollisuus lähettää sähköpostiviestejä vangeille.

Niissä vankiloissa, joihin kirjepostia yhä tulee, tunnetaan kirjeiden merkitys.

– Näkisin, että sillä on vankeusrangaistuksen suorittamisen kannalta positiivisia vaikutuksia, uskoo Pelson vankilan johtaja Ville-Veikko Pohjola, jonka mukaan vankilan profiili vaikuttaa olennaisesti kirjepostin liikkumiseen.

Ihailijaposti on "vaikeasti käsitettävä ilmiö"

Läheisten lähettämien kirjeiden lisäksi vankilaan saapuu toisinaan ihailijapostia. Sitä saavat mediassa tavalla tai toisella paljon esillä olevat rikolliset. Useimmiten tällainen vanki on syyllistynyt väkivaltarikokseen tai suureen ryöstöön.

Juttuun haasteltujen vankilan johtajien muistin mukaan tällaista kirjemagneettia ei ole muutaman viime vuoden aikana ollut, mutta ilmiö on vankiloissa työskenteleville tuttu vaikkakin toisinaan ihmetystä aiheuttava.

– Se on vaikeasti käsitettävä ilmiö, että moraalinen paheksunta ei estä fanittamista. Teko ei tällöin sanele sitä, että ihminen ei kiinnostuisi toisesta, pohtii Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa.

Sellaisia vankeja, jotka herättävät niin paljon mielenkiintoa, ei ole kovinkaan montaa Suomessa.

Pasi Oksa

Millainen naisten kiinnostuksen herättävä vanki sitten on? Miten hän esiintyy ja puhuu?

– Tällainen vetoava vanki on varmasti hyvin sujuvasanainen, ilmaisee hyvin itseään, osaa vedota tunteisiin, tuntee toisen ihmisen ajattelukykyä, kykenee tarvittaessa ehkä hieman manipuloimaan ja pääosin vaikuttaa tunteisiin, luettelee rikosseuraamusesimies Olli-Pekka Sorvari naisiin vetoavan rikollisen tuntomerkkejä.

– Sellaisia vankeja, jotka herättävät niin paljon mielenkiintoa, ei ole kovinkaan montaa Suomessa. Ne pystyy laskemaan yhden käden sormilla, huomauttaa puolestaan Riihimäen vankilan johtaja Jari Oksa.

Pahuuden ihannointia tai turvan hakua

Siitä, millaiset määrät kukakin ihailijapostia saa, ei ole kuitenkaan mitään lukuja, sillä asiaa ei ole tutkittu koskaan. Periaatteessa sitä ei voi tutkiakaan ilman kirjesalaisuuden rikkomista. Mutta sitä, mikä saa naisen ihastumaan väkivaltarikolliseen ja ottamaan tähän yhteyttä, voi analysoida.

– Yksi elementti on sellainen kauhuromanttinen pahuuden ihannointi. Mukana on myös se, että osa asosiaalisissa kulttuureissa elävistä hakee näin turvaa henkilöistä, joita pidetään vaarallisena. Koetaan, että tällainen väkivaltapotentiaalia omaava liittolainen olisi jonkinlainen turvan lähde, valottaa psykiatrisen vankisairaalan Turun yksikön vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

Vankien saamasta ihailijapostista ei ole olemassa mitään lukuja. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Naisvangitkaan eivät jää ilman ihailijapostia. Lauerman pohjustamaa tietoa vasten jääkin mietittäväksi, että millaiset miehet lähestyvät väkivaltaisista rikoksista tuomittuja naisvankeja. Heistä tuskin haetaan turvaa?

– Siinä on kyseessä joitain muita henkilökohtaiseen ihailuun tai mielenkiintoon liittyviä motiiveja. Osa ihmisistä kokee jollain tavalla tällaisen pahuuden tai väkivaltapotentiaalin äärimmäisen kiehtovaksi, Lauerma analysoi.

Teksti-TV:n kautta terveiset kotoa

Kirjeiden ohella viestintävälineenä vankilassa toimii edelleen muun maailman jo lähes hylkäämä teksti-TV. Tämä yksisuuntainen viestintäkanava on etenkin vankien puolisoiden käytössä. Teksti-TV voi olla vangeille jopa henkireikä (siirryt toiseen palveluun) (MTV Uutiset).

– Voi kuvitella, että jos puhelimessa ei aika riitä, voidaan sopia, että pistän teksi-TV:ssä tämän tiedon loppuun. Yleensä siellä lähetellään terveisiä, ja toki saattaahan siellä olla jotain luvatontakin viestintää, kertoo Olli-Pekka Sorvari.

Ei lainsäädäntö anna lupaa lopettaa teksti-TV:n seuraamista tai poistaa sieltä jotain.

Olli-Pekka Sorvari

Mikä osa on terveisiä, mikä osa luvatonta viestintää? Siitä ei Sorvarilla ole mitään arviota. Niin kuin ei ole myöskään keinoa valvoa sen kautta kulkevia viestejä.

– Valvonta on oikeastaan mahdotonta. Ei lainsäädäntö anna lupaa lopettaa teksti-TV:n seuraamista tai poistaa sieltä jotain, Sorvari huomauttaa. 

Kirjeviestintää sen sijaan voidaan ja valvotaan aktiivisesti. Ilman syytä vankien kirjeitä ei lueta, mutta jos on syy epäillä rikosta tai kiellettyjä aineita, voidaan vangin kirje lukea tai läpivalaista. Miten usein vankilaan saapuvista kirjeistä sitten löytyy luvattomia aineita?

– Voi sanoa, että viikoittain, toteaa Sorvari.

Suosittelemme sinulle