Hyppää sisältöön

Kohuttu tongalaisurheilija teki sen, mihin harvalla on pokkaa: Kilpailee MM-sprintissä opittuaan vasta hiihtämään

Lahden MM-kisojen sprinttien karsinnoissa nähdään torstaina Tongan saaristovaltiota edustava urheilupersoona Pita Taufatofua.

Pita Taufatofua
Pita Taufatofua hiihtää torstaina Kuva: Tanja Kröger / Yle
Tanja Kröger

Tongalainen Pita Taufatofua ei ole hiihtäjänä tyypillisimmästä päästä. Mies hiihti ensimmäistä kertaa kuukausi sitten ja suuntaa tänään torstaina jo Lahden MM-ladulle miesten sprinteissä.

– Laitoin sukset jalkaan ensimmäistä kertaa neljä viikkoa sitten. Halusin haasteita ja hiihto tarjosi niitä, Taifatofua kertoo tulevasta kisasta.

Taufatofuan tapauksesta erikoisen tekee myös se, että vielä Rio olympialaisissa tongalaisurheilijan laji oli taekwondo. Hän on tunnettu muustakin. Riossa Taufatofua nousi otsikoihin kannettuaan avajaisissa Tongan lippua ilman paitaa ylävartalo öljyttynä.

Maaliin saman päivän aikana

Ensimmäistä kertaa Taufatofua rakastui talviurheiluun kaksi vuotta sitten. Se oli aika, jolloin hän myös ensimmäistä kertaa näki lunta.

– Ajattelin, miksen yrittäisi jotakin uutta ja erilaista. Haluan rohkaista ihmisiä tekemään saman.

Taufatofua kuvailee, että hiihdossa kaikki on vaikeinta. Mäkien nousut ja laskut aiheuttavat haasteita. Silti mies uskoo, että tekniikka ja fysiikka ovat niin hyvässä kunnossa kuin voivat olla. Takana on muutaman viikon treeni Saksassa.

– Tongassa ei ole myöskään sellaista asiaa kuin miinusasteet, mutta alan jo tottua Suomen ilmastoon. Nautin kokemuksesta ja yritän torstaina parhaani.

En törmäillyt harjoituksissa suksien kanssa puihin, en osunut liian moneen ihmiseen.

Pita Taufatofua

Taufatofua kokeili sprinttirataa ensimmäisen kerran keskiviikkona ja se tuntui hänestä raskaalta. Tongalaisurheilija vitsailee, että hänen toiveenaan on päästä maaliin saman päivän aikana.

– En törmäillyt harjoituksissa suksien kanssa puihin, en osunut liian moneen ihmiseen ja ammattilaiset eivät pahemmin kiroilleet minulle, joten nautin hiihdosta. Saa nähdä, miten kilpailussa käy, Taufatofua sanoo nauraen.  

”Hiihtoa voi kaikki kokeilla”

Lahden MM-kisoissa Taufatofua haluaa myös osoittaa, että on olemassa maa nimeltä Tonga. Maasta voi ponnistaa MM-tasolle myös hiihdossa.

– Meillä on Tongassa kookospuita ja hiekkaa, mutta voimme tuoda kilpailijoita myös Suomeen ja esitellä maatamme. Hiihtoa voi kaikki kokeilla.

Lahden MM-kisat eivät jää tongalaisurheilijan viimeisiksi, sillä mies tavoittelee paikkaa myös vuoden 2018 Etelä-Korean talvikisojen hiihtäjänä. Aikaa on vuosi.

– Toivon, että minut nähdään seuraavissa olympialaisissa Pyeongchangissä hiihtämässä.

Silti Taufatofua ei ole unohtanut toista lajiaan, taekwondoa. Se pysyy hiihdon rinnalla.

– Taekwondo on sydämessäni ja hiihtoa rakastan.

Yksi asia Taufatofualla on vielä sanottavanaan Lahden MM-kisoista. Hän kehuu suomalaisia ja sanoo, että kaikki Lahdessa ovat olleet ystävällisiä.

– Tulen maasta, jossa on lämmintä ja täällä on kylmä. Se on iso ero. Täällä kaikki myös hymyilevät, joten kiitos kaikille teille.

Miten on, nähdäänkö myös Lahdessa öljyttyä vartaloa niin kuin Riossa?

– Se jää nähtäväksi, Taufatofua sanoo nauraen.

Pita Taufatofua
Pita Taufatofua Rion olympialaisissa Kuva: AOP

Kisaohjelman, suorat lähetykset, kisauutiset ja kuumimmat videot löydät Kisaoppaasta.

Suosittelemme sinulle