Hyppää sisältöön

Islannin ihme: Nuorille maistuu oluen sijaan urheilu

Rankasta juhlinnastaan tunnetut islantilaisteinit ovat pistäneet korkin kiinni.

Islantilaiset juhlistivat huikean EM-jalkapalloturnauksen pelanneiden viikinkien ottelua heinäkuussa 2016 Reykjavikissa. Kuva: Eythor Arnason / EPA
Erja Tuomaala

Hurja viikinkiveri vapisee nyt viikonloppuisin muista syistä kuin alkoholin tai huumeiden aiheuttamasta  krapulasta. Islannissa on nähty kahdenkymmenen vuoden aikana valtaisa muutos nuorten päihdetottumuksissa. Miten tämä on mahdollista?

– Kyse ei ole taikatempusta vaan yhteistyöstä, mukaan lähtivät tutkijat, vanhemmat, koulut ja viranomaiset, selvittää Reykjavikista professori Inga Dóra Sigfúsdóttir.

Päihdetyö on ennaltaehkäisevää ja pitkäjänteistä. Islantilaistutkijan avainajatuksia on, että ongelmia voi ennakoida jo ennenkuin niitä tulee hoidettaviksi. Tutkijoille on myös tärkeää kuunnella nuorten kanssa työskentelevien aikuisten kokemuksia ja kerätä aineistoa siitä, miten asiat todellisuudessa ovat. 

Erityisesti alkoholin juominen on vähentynyt Youth In Europe (siirryt toiseen palveluun) -ohjelman myötä. Puhe auttoi Islannissa, asuinalueiden ja yhteisöjen jäsenten keskinäinen puhe.

– Yhden lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä, tämä vanha sananlasku pitää paikkansa.

Muutetaan ympäristöä, ei ihmistä

Muutoksen taustalla on oivallus siitä, että yksilön sijaan pyritään muuttamaan olosuhteita ja elinympäristöä niin, että kiinnostavaa tekemistä löytyy. Harrastusseurat lähtivät mukaan yhteisötyöhön.

– Perheet viettävät entistä enemmän aikaa yhdessä. Liikunnan suosio on kasvanut ja tarjolla on monipuolisesti harrastuksia, kertoo professori  Inga Dóra Sigfúsdóttir Reykjavikin yliopistolta. 

Teoriaa on muutettu käytännöksi arkisilla ratkaisuilla. Esimerkiksi Reykjavikin kaupunki sponsoroi  urheiluharrastuksia maksamalla seurojen jäsenmaksuja.

Ulkonaliikkumiskielto iltamyöhällä

Islannissa on otettu avuksi myös lainsäädäntö. Tupakkaa myydään 18-vuotiaille ja alkoholia 20 vuotta täyttäneille. Tuotteiden mainonta on kielletty.

13–16-vuotiaat saivat olla ulkosalla talvisin iltakymmeneen ja kesäisin keskiyöhön. Tutkijat korostavat, että yksistään rajoituksilla ja kielloilla muutoksia ei saada aikaan.

Aiemmin valistuskampanjoissa korostettiin Islannissa päihteiden kielteisiä puolia, nykyisessä lähestymistavassa tarjotaan vaihtoehtoja, nuorille mielekästä tekemistä.

– Työtä tehdään niin, ettei päihteitä mainita edes sanana lainkaan.

Jalkapallomenestys siivittää urheiluintoa

Islannin jalkapallojoukkueen huikea menestys jalkapallon EM-kisoissa nostatti saarella joukkohurmoksen. Se lisäsi itsetuntoa ja kiinnostusta lajiin. Onpa väläytelty ajatusta, että voitokas sukupolvi on kasvanut urheiluperheissä. Professori Inga Dóra Sigfúsdóttir ei torju tulkintaa.

– Kentällä nähtiin nuoria miehiä, jotka ovat olleet mukana tässä mallissa.

Nuoruuteen kuuluu kokemusten etsintää, mutta Islannin mallin perusteella myös elämysten hakua ilman päihteitä.  Kun aivot koukuttuvat raikkauteen, hyvän oloa ei enää haeta pillereistä tai oluesta. Viikinkien menestyksestä on kiinnostuttu yli kymmenessä maassa, myös Suomessa. Päihteidenkäytön vähentäminen näyttää vähentävän muun muassa nuorten itsemurhia.

Suosittelemme sinulle