Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maailmankuulun feministin puheet osuivat arkaan paikkaan Suomessa

Itsenä olemisen tärkeyttä korostava kampanja on jo ehditty teilata ennen varsinaista aloitusta. Siihen liittyy feministikirjailija Chimamanda Ngozi Adichien teos, jonka ajatuksia esimerkiksi PS-nuoret eivät allekirjoita.

Chimamanda Ngozi Adichie.
Feministikirjailija Chimamanda Ngozi Adichie. Kuva: AOP
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Chimamanda Ngozi Adichien essee "Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä" jaetaan kirjana kaikille Suomen 9-luokkalaisille keväällä. Kirjailijasta on feminismipamflettinsa myötä tullut suomalaista tasa-arvon juhlistavan ja edistävän Itsenä olemisen tärkeydestä (ISOT) -kampanjan kärkihahmo.

Koko kampanja on ehditty somessa jo teilata, mutta sen puuhanaiset hakevat syytä someraivoon väärinymmärryksestä.

– Joskus on hyvä katsoa kauemmas, että näkee lähelle. Jos tämän kirjan nimi olisi Miksi meidän kaikkien pitäisi olla tasa-arvoisia, niin en usko että mitään kohua olisi syntynyt, arvioi ISOT-hankevastaava Janina Ahlfors Kulttuurikeskus Piipoosta Tampereelta.

Joskus on hyvä katsoa kauemmas, että näkee lähelle.

Janina Ahlfors

Afrikkalaistaustaisen kirjailijan valinta perustuu myös siihen, että oman lähiympäristön tarkastelua voi joskus helpottaa se, että katsoo kauemmas.

Sivistysjohtaja on feministi

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä on täysillä Adichien kirjasen ympärille rakennetun tasa-arvoisuuskampanjan takana. Hän allekirjoittaa myös kirjailijan näkemyksen hoivan kasautumisesta naisten harteille Suomessakin.

– Tämä pitää kyllä paikkansa, kun mietimme mitä arjessa tapahtuu. Varsinkin yksityisellä sektorilla lasikattoja vielä on. Keskeisimmät tasa-arvon esteet Suomessa ovat asenteissa, arvioi Penttilä.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat keskeisiä arvojani.

Mika Penttilä

Itsensä sivistysjohtaja luokittelee feministiksi.

– Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat keskeisiä arvojani.

Penttilä pitää hyvänä myös sitä, että asiassa yhdistyvät lukuharrastus ja erilaiset opintosuunnitelman sisällölliset tavoitteet yhteiskuntaopissa ja äidinkielessä.

– Tervehdin ilolla sitä että meidän ajatusmaailmamme ja näkökulmamme laajentuu tämän myötä Afrikan suuntaan.

Kaikki eivät hyväksy

Toisenlaisia ääniäkin on kirjojen jakamista odotellessa kuultu. Asialla on ollut niin yksittäisiä henkilöitä kuin ryhmiäkin. Ainakin Perussuomalaiset Nuoret, Helsingin PerusNaiset ja perussuomalainen kansanedustaja Laura Huhtasaari ovat asettuneet vastustamaan käsillä olevaa kampanjaa.

– Feminismi aatteena on jo pitkään tähdännyt tasa-arvon sijaan positiiviseen diskriminaatioon, jossa vähemmistön ja enemmistön edustajia on sallittua kohdella eri tavoin. Etenkään peruskouluun ei tällaista arvomaailmaa kuulu viedä, linjaa PerusNaiset Helsinki ry:n puheenjohtaja Mari Rantanen.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja erityisopettaja Laura Huhtasaaren mukaan feminismi ei voi omia tasa-arvotyötä itselleen.

– Suomalaisessa koulussa ei nähdäkseni ole minkäänlaista tasa-arvokuilua tyttöjen ja poikien välillä, Huhtasaari sanoo.   

Toinen kirja vaihtoehtona

Nigerialaisen kirjailija Chimamanda Ngozi Adichien teoksia kasattu yhteen.
Kuuliuisan feministin teos jakaa mielipiteitä. Kuva: Timo Sipola / Yle

Järjestö pitää vääränä, että koululaitosta voidaan käyttää tavalla, jolla tietoisesti pyritään maalaamaan oppilaille feminismistä vääristynyt kuva.

– On valheellista markkinoida nuorille feminismiä Adichien ajatusten pohjalta, sillä myös jokainen tasa-arvon kannattaja on hänen kanssaan samaa mieltä naisten syrjinnän vääryydestä esimerkiksi Afrikassa. Nykyajan länsimaisella feminismillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa, vaan feministien ajamat asiat ovat sen kanssa räikeässä ristiriidassa, toteaa Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtaja Tiina Ahva.

Järjestö on lähettänyt jokaiseen Suomen yläkouluun näytteen Suomen Perusta-ajatuspajan julkaisusta Epäneutraali sukupuolikirja. Se tuo esiin myös miesten tasa-arvo-ongelmat sekä perinteisten sukupuoliroolien merkitystä pohtivat näkökulmat.

Nykyajan länsimaisella feminismillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Tiina Ahva

– Todellisuudessa nykypäivän feminismi on hyvin miesvihamielinen aate. Perussuomalaiset Nuoret ei rohkaise polttamaan Adichien kirjoja, vaan toivoo, että niiden rinnalla jaettaisiin myös sellaista kirjallisuutta, joka tuo esiin niitä tasa-arvon ongelmia, joista feministit eivät puhu, toteaa projektin vastuuhenkilö Jarmo Keto, joka on myös valtion Tasa-arvoasian neuvottelukunnan TANE:n miesjaoston puheenjohtaja.

Yksittäiset opettajat ovat myös ilmoittaneet vastustavansa kirjan jakamista oppilailleen.

Kampanja tukee myös miehiä

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. Tampere-talossa järjestetään tasa-arvon juhla jota voi seurata nettilähetyksenä mistä tahansa koulusta. Ohjelmassa on muun muassa nuorten puheenvuoroja ja pääministeri Juha Sipilän puhe. Tampere-talo rahoittaa juhlalähetyksen tekemisen.

– Juhlassa tavallaan juhlitaan sitä miten hienosti meillä tasa-arvon kanssa Suomessa menee. Aivopesusta ei ole kyse. Koulussa on käsitelty ja käsitellään monenlaisia muitakin ismejä kuin feminismiä. Ennen kaikkea tässä halutaan saada oppilaat ajattelemaan, pohtimaan, keskustelemaan ja perustelemaan omaa kantaansa, kertoo Ahlfors.

Rap-artisti Paleface esittelee Oot just hyvä noin -kampanjan pientä julistetta.
Paleface on myös mukana kampanjassa. Kuva: Timo Sipola / Yle

Kampanjassa ajetaan Ahlforsin mukaa myös miesten etua.

– Se on kirjailijan sanoin meidän kaikkien onni ja kaikille hyväksi, että maailma on tasa-arvoinen ja me vapaudumme turhista sukupuolirooleista, jotka asettavat meidät laatikoihin, jotka eivät päde.

Suosittelemme