Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mänttä-Vilppula hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi: "Tulossa ennennäkemättömän suurta ja hienoa"

Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Suomesta vuodelle 2026. Myös Tampere pohtii kisaan lähtemistä.

Patsas vedessä Mäntän Joenniemessä
Patsas kurkistaa vedestä Mäntän Joenniemessä. Kuva: Anna Sirén / Yle
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylä-Pirkanmaalla, vajaan sadan kilometrin päässä Tampereesta, on pieni kaupunki, jossa suunnitellaan suuria. Mänttä-Vilppula haluaa näyttää muillekin, kuinka luovia ja hyvällä tavalla suuruudenhulluja siellä osataan olla.

– Tulossa on jotain ennennäkemättömän suurta ja hienoa. Yksityiskohtia ei vielä voi paljastaa, sanoo kulttuurijohtaja Arto Juurakko.

Kaupunki aikoo siis hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Mukana suunnitteluporukassa ovat kaupungin lisäksi niin Serlachius-museot kuin musiikkijuhlatkin, mutta myös esimerkiksi yrittäjiä. Tämä ei riitä vaan Juurakko haluaa kutsua mukaan koko kaupungin.

– Ajatuksena on, että mahdollisimman monet väestöryhmät – kaiken ikäiset, eri ammattien harjoittajat – innostuisivat kokeilemaan jotain ja tekemään asioita yhdessä.

Hakemus pitää jättää vuonna 2021, joten suunnittelulle on vielä aikaa. Kaupunki haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi myös vuodeksi 2011, mutta titteli meni sivu suun. Paljon hyvää siitä silti seurasi. Mänttä-Vilppula nousi, jollei maailman, niin ainakin Suomen kartalle.

– Minäkin asuin silloin muualla ja noteerasin silloin oikeastaan ensimmäisen kerran vasta, että jaa – tuolla on tuollainen kulttuuripaikka, Juurakko sanoo.

Tampereellakin harkitaan, lähtikö kaupunki kilpailemaan Mänttä-Vilppulan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä. Tampereella mietitään tapahtumajohtaja Perttu Pesän mukaan kevään aikana, saisiko kaupunki kasaan hyvän kokonaisuuden ja riittävästi uutta.

Päätökseen vaikuttaa sekin, että mahdollisuus kulttuuripääkaupungiksi tarjoutuu vain 15 vuoden välein. Myös yhteistyö Mänttä-Vilppulan kanssa on Pesän mukaan mahdollista.

Korjaus 24.2.2017 kello 8.32: Vuonna 2011 kaupungin nimi oli Mänttä-Vilppula, ei Mänttä

Suosittelemme sinulle