Hyppää sisältöön

Huippubändi onnistui salaamaan comebackin yllättävän pitkään – Trio Niskalaukaus lähtee toiseen erään

Suomenkielisen raskaan rockin edelläkävijäyhtye Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus onnistui pitämään paluunsa salassa peräti puolitoista vuotta. Kerran uutinen lipsahti tunnetun radiojuontajan suusta suorassa lähetyksessä, mutta ei lähtenyt leviämään.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus aloittaa urallaan toisen erän 12 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Yhtyeen keulahahmo Timo Rautiainen naureskelee viime aikojen useille comeback-uutisille ja heittää, että kohta kannattaa perustaa Comeback-festivaali. Niskalaukauksen paluu sinetöitiin jo loppusyksyllä 2015 ja siitä alkaen se on ollut festivaalijärjestäjien tiedossa, mutta pysynyt hyvin salassa.

– Tämänhän ei koskaan pitänyt tapahtua. Kun muistelee bändin loppuaikoja, niin oltiin täysin kypsytty touhuun. Niinpä ehdoton ”ei” kuvasi silloin täysin tuntoja. Ajettiin itsemme ahtaaseen nurkkaan. Lopulta tuntui kuin olisi tehnyt mittavan uran joulupukkina ennen kuin tajusi, että joulu oli menossa jo ohi ja että olisihan niitä muitakin rooleja.

Itsetuntoni kestää myöntää, että olin väärässä.

Timo Rautiainen

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus perustettiin vuonna 1996 ja bändi keikkaili ja teki musiikkia kahdeksan vuotta. Joulukuussa 2004 yhtye soitti viimeisen keikkansa Jyväskylässä ja jättäytyi keikkatauolle. Pari vuotta myöhemmin yhtye ilmoitti lopettavansa kokonaan.

– Olen jo sen ikäinen ihminen, että itsetuntoni kestää myöntää, että olin väärässä ”ei koskaan enää” –päätöksessä. Elämä on sen verran lyhyt, että ei kannata jäädä huonoihin päätöksiin. Tällä hetkellä tuntuu erittäin hyvältä meistä kaikista viidestä, tunnustaa  Rautiainen.

Raha ei ole paluun  motiivi

Useasti jo kuopattujen artistien ja bändien paluuseen liitetään usein rahankeruu –motiivi. Rautiainen kiistää Niskalaukauksen heränneen eloon rahan takia.

– Tänä kesänä on liikkeellä myös niitä, jotka soittavat vain muutaman kesäkeikan. Me teemme uutta musiikkia ja pitkäsoittolevy ilmestyy loppuvuodesta ja keikkailu jatkuu ikään kuin toista erää niin pitkään kuin tällä vaarihevillä pystytään.

Uuden musiikin tekeminen oli Timolle edellytys yhtyeen paluulle ja hänestä olikin hienoa huomata, että Niskalauksen muu  nelikko oli samaa mieltä uudesta startista.

Vielä puuttuu kahdeksan biisiä levyltä.

Timo Rautiainen

Rahakysymykseen Rautiainen kehottaa palamaan loppuvuodesta, kun on nähty paljonko työtunteja on tehty ja paljonko rahaa oikeasti on tullut per ”topi”. Paluun eteen on jo tähän mennessä ehditty tekemään satoja työtunteja.

– Tässä vaiheessa meillä on valmiina kaksi biisiä, joista toinen on julkaistu juuri. Vielä puuttuu kahdeksan biisiä levyltä. Meillä on tapana tehdä ensin demoversio levystä, sillä kalliiseen studioon ei kannata mennä treenaamaan.

Uudellleen startannut Trio Niskalaukaus poseraa Tanssisali Lutakossa, missä bändi heitti viimeisen keikkansa 12 vuotta sitten. Kuva: Jaakko Manninen

Pitkän tauon aikana raskaan sarjan muusikot ovat ikääntyneet ja kypsyneet, mutta Rautiainen korostaa, että 12 vuoden takainen lopettamispäätös ei johtunut toisiin kyllästymisestä vaan tekemiseen kyllästymisestä. Tauolla Rautiainen tekikin kaikkea muuta.

– Sain esittää monenlaista musiikkia, opiskella kansanmusiikia Kaustisella, tehdä tv-töitä ja jopa kesäteatteria. Kaiken tuon jälkeen menneisyys alkoi näyttäytyä toisessa valossa ja hyvätkin hetket alkoivat muistua mieleen.

Soittokavereita tuli ikävä

Tauonkin aikana Niskalaukaus-veljien välit ovat säilyneet hyvinä ja musiikkia on tehty enemmän tai vähemmän yhdessä. Timo on esittänyt Niskalaukauksen joitakin biisejä koko tauon ajan kaikenlaisilla keikoilla. Niistä lähti itämään ajatus, että pitäisikö näitä esittää vielä alkuperäisinä sovituksina originaalin ryhmän eli vanhojen ystävien kanssa.

Rautiainen tunnustaa, että tärkeä syy paluulle oli soittokavereiden kaipaaminen. Ja kun keikkaelämän raskaat muistot pikkuhiljaa hälvenivät, hauskat muistot nousivat mieleen.

Huttuselta tulee demoja kuin Kalle Päätalolta kirjoja.

Timo Rautiainen

– Viime kesänä heitettiin salakeikka Liiton miehet nimellä Lutakossa Petosalmen Jarkon synttäreillä. Tupa oli ääriään myöten täysi ja lavalla oli melkoinen epäsuhta, kun soitimme synkkää heviä ja hymyilimme suu messingillä, kun oli niin helkkarin hauskaa soittaa tietäen, että se ei lopu siihen.

Niskalaukauksen paluu-uutinen lipsahti julkisuuteen kuukausi sitten Radio Rockin suorassa lähetyksessä. Juontaja Jone Nikula kertoi Tuska-festivaalin ensi kesän ohjelmistosta, mainitsi HIMin ja Ville Valon tulevan 20-vuotiskeikalle ja jatkoi Trio Niskalaukauksen comebackista. Infon perään Jone vielä soitti Niskalaukauksen kappaleen. Sen soidessa Rautiainen soitti nopsaan Nikulalle, joka pahoitteli tahatonta lipsaustaan. Uutinen ei onneksi lähtenyt leviämään.

Olen luvannut tehdä levylle loppuvirren.

Timo Rautiainen

Yhtä aikaa paluu-uutisen kanssa Niskalaukaus julkaisi ensimmäisen uuden singlensä Pitkän kaavan mukaan. Kappaleesta julkaistiin samalla myös video bändin Facebook-sivulla ja YouTubessa (siirryt toiseen palveluun). Kesällä on tulossa toinen single loppusyksystä ilmestyvältä albumilta.

– Kitaristi Jari Huttuselta tulee demoja kuin Kalle Päätalolta kirjoja. Tavaraa tulee tietysti myös basisti-Nipalta (Nils Ursin) ja Petosalmen Jarkolta ja jonkun verran itseltänikin. Olen luvannut tehdä levylle loppuvirren ja hullu tavoitteeni on vastata koko levyn teksteistä.

Bändin viides jäsen Seppo Pohjolainen ei osallistu kappaleiden tekoon, mutta toimii Timon mukaan henkisenä johtajana ja katseen vangitsijana.

Timo Rautiainen lupaa uuden Niskalaukaus-levyn loppuvuodesta. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Suosion syynä bändin outo yhdistelmä

Trio Niskalaukauksen viittä albumia on myyty yhteensä yli 130 000. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat Lumessakahlaajat, Hyvä ihminen, Surupuku, Lintu ja Nyt on Mies! Vuonna 2002 yhtye palkittiin neljällä Emma-palkinnolla.

Timo Rautiainen ei selitä bändin taannoista suosiota säveltäjänkyvyillään, vaan yhtyeen oudolla kombinaatiolla, joka toi mediahuomion: raskasta musiikkia esitettiin suomen kielellä, jolla ei siihen mennessä ollut uskottavuuspisteitä.

– Tekstit olivat suomen kieltä, tietyllä tavalla vakavasti otettavia, vakavista aiheista ja niitä esitti perheellinen erityisopettaja, jonka pitäisi olla kunnollinen ihminen. Ja vielä varmasti mieleen jäävä äärimmäisen mauton nimi ryhmällä, analysoi Rautiainen.

Olen korkojen kanssa saanut sen mitä näillä lahjoilla kuuluu saada.

Timo Rautiainen

Tulevana kesänä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus esiintyy kahdeksalla Suomen suurimmalla rock-festivaalilla. Kesäkuussa urakka alkaa Seinäjoen Provinssissa. Heinäkuussa ovat vuorossa Tuska Helsingissä, Joensuun Ilosaarirock, Laukaan John Smith, Tampereen Tammerfest ja Kuopion RockCock.

Bändin tulevaisuutta Timo Rautiainen ei aio murehtia. Hän vakuuttaa olevansa hirmu tyytyväinen - kävi Niskalaukauksen paluussa miten tahansa.

– Ihan varmasti  olen korkojen kanssa saanut sen mitä näillä lahjoilla kuuluu saada tässä musiikkiskenessä Suomessa. Villeinkään lapsuuden tai nuoruuden unelma ei voinut olla koskaan niin hurja, mitä sitten käytännössä pääsi tekemään. Kaikki jatkossa on pelkästään saamapuolella.

Suosittelemme sinulle