Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Guatemala pysäytti aborttilaivan – "armeija ei salli tämän ryhmän toimia maassamme"

Hollantilainen kansalaisjärjestö tarjoaa laivallaan abortteja maissa, joissa sen saaminen on vaikeaa.

Kansalaisjärjestö Women on wavesin aktivisteja ei ole päästetty maihin San Josen kaupungissa Guatemalassa.
Kansalaisjärjestö Women on wavesin aktivisteja ei ole päästetty maihin San Josen kaupungissa Guatemalassa. Kuva: Esteban Biba / EPA
Aishi Zidan
Avaa Yle-sovelluksessa

Guatemalan viranomaiset ovat pysäyttäneet abortteja tarjoavan laivan San Josén satamaan. Viranomaiset perustelevat pysäytystä elämän puolustamisella.

Kansalaisjärjestö Women on waves tarjoaa aluksillaan abortteja naisille, joiden maissa raskaudenkeskeytys on käytännössä kielletty. Se vie abortin haluavat naiset kansainvälisille vesille, joissa näiden kotimaiden lait eivät päde.

Katolilaisessa Guatemalassa abortti on sallittu vain tapauksissa, joissa äidin henki on vaarassa. Luvatta tehdystä abortista voi saada jopa kolmen vuoden rangaistuksen.

Guatemalan armeija pysäytti aluksen satamaan. Armeija ilmoitti, että presidentti Jimmy Morales oli pyytänyt armeijaa toimimaan ja puolustamaan ihmiselämää ja maan lakeja.

Alus seisoo San Josén kaupungin satamassa, mutta aktivisteja ei ole päästetty rantautumaan pois aluksesta.

– Armeija ei salli tämän ryhmän toimia maassamme, armeija sanoi virallisessa valituksessaan syyttäjälle AFP:n mukaan.

Tarkoitus oli poimia viisi naista satamasta

Women on waves -järjestön mukaan armeija on pysäyttänyt aluksen laittomasti, sillä aluksella oli lupa seilata Guatemalan vesillä, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Järjestön alus on rekisteröity Hollantiin, mutta laivalla on kymmenen aktivistia Brasiliasta, Itävallasta, Saksasta, Hollannista, Espanjasta ja Guatemalasta. Järjestö tarjoaa naisille raskaudenkeskeytyksen kymmenennelle raskausviikolle asti.

Järjestön johtaja Rebecca Gomberts kertoi AFP:lle, että tarkoituksena oli poimia satamasta viisi naista. Järjestö tekee abortit lääkehoidolla. Sen jälkeen naisille olisi tarjolla sekä keskustelutukea että jälkihoitoa.

Women on wavesin mukaan Guatemalassa tehdään yli 60 000 laitonta ja vaarallista aborttia vuosittain. Sen mielestä oikeus turvalliseen aborttiin on erityisen tärkeä nyt, kun myös Guatemalassa on todettu zikavirustapauksia.

Guatemalan aborttilainsäädäntö on tiukka, sillä katolinen kirkko on maassa hyvin vaikutusvaltainen.

Women on waves on pysäytetty aiemminkin

Vuonna 1999 perustettu kansalaisjärjestö Women on waves on ollut viranomaisten kynsissä aiemminkin. Edellisen kerran järjestön alusta estettiin rantautumasta Marokkoon vuonna 2012.

Women on waves on vieraillut viime vuosina myös muun muassa Puolassa, Portugalissa ja Espanjassa. Tavallisesti sen vierailujen yhteydessä on nähty abortinvastustajien mielenosoituksia.

Suosittelemme