Hyppää sisältöön

Radio Helsinki aloittaa klassisen musiikin ohjelman ja toivoo, että se on cool

Kanavalla uskotaan, että klassinen musiikki toimii paikallisradiossa yhtä hyvin kuin se toimii Flow-festivaalilla.

Ville Komppa. Kuva: Anni Viljanen / Yle

Radio Helsinki antaa ohjelmapaikan klassiselle musiikille. Klasarikelluntaa kuullaan kanavalla ensimmäistä kertaa tänään tiistaina. Juontajana on Ylen kanavilta tuttu Ville Komppa.

Kuuntelijoilleen Komppa aikoo todistaa, ettei klassinen musiikki ole hometta museoiden nurkissa vaan kiinnostavaa rajoilla leikkimistä. Esimerkiksi nykyklassinen tyydyttää monien kokeellisesta elektronisesta tai maailmanmusiikista pitävien nälän.

– Uusi klassinen on aika avointa kaiken näköisille kulttuureille poppia myöden. Se on sauma, johon tämä ohjelma varmaan luonnostaankin iskee, Komppa sanoo.

Niinpä. Onhan klassinen musiikki osoittautunut Flow-festivaalikelpoiseksi, ja esimerkiksi Musica nova -nykymusiikkifestivaali on muuttunut suhteellisen radikaalisti muutaman vuoden aikana.

Pelkkään uuteen musiikkiin ohjelma ei keskity, vaan kuulijat saavat kuvan myös länsimaisen taidemusiikin juurista.

– Suurin haaste on tarjota tarpeeksi tarttumapintaa sellaisille, jotka ovat ehkä vähän kiinnostuneita mutta eivät sinänsä tiedä mitään. Pitää olla abc:tä.

Tätä ajatusta kunnioittaen Komppa aikoo esitellä ohjelmassaan muun muassa Für Elisen, joka on se päänsärkylääkemainoksista tuttu pianorenkutus, joka "menee aina väärin", ja jonka säveltäjästä ollaan montaa mieltä.

– Saavat huomata, mihin se kappale liittyy.

Paperi T:n uudenvuodenlupaus

Kipinä ohjelmalle syttyi, kun Muusikkojen liitto osti Radio Helsingin, vaikka liitto ei suoranaisesti vaikuta kanavan sisältöön. Kanavalla uskotaan ihmiset ovat kiinnostuneita useammasta musiikinlajista.

– Ohjelmakarttamme ei perustu yleisötutkimuksille, vaan pyrkimys on tuoda esille sitä diversiteettiä, mitä musiikissa ja kulttuurissa on. Sitä yleisö on aina Radio Helsingissä arvostanut, sanoo musiikkipäällikkö Henri "Paperi T" Pulkkinen.

Hänellä on oma lehmä ojassa.

– Tein kolme vuotta sitten uudenvuodenlupauksen, että syvennyn enemmän klassiseen musiikkiin, ja sitä on tullut tehtyä. Pidän itseäni yhä turistina, mutta innostuneena sellaisena, ja Klasarikellunnan viikottainen kuunteleminen on oiva lisäaskel.

Kalsarikänneistä klasarikänneihin

Toimittaja Ville Komppa Musiikkitalossa helmikuussa 2017. Kuva: Yle

Komppa on paitsi tuttu radioääni myös Sibelius-Akatemian musiikinteorian opettaja. Mies siis näpertelee vuodesta toiseen intervallien ja napolilaisten sekstisointujen kanssa.

– Olen jopa musahistorian lehtorina ollut, että tietyllä tavalla mulle on helppoa fiilistellä musiikkia. Voin kertoa tarinoita, ja sillä pääsee aika pitkälle yhdessä hyvän musan kanssa.

Komppa valikoitui juontajaksi, koska hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan: kanavan edustajat viettivät aikaa samassa kahvilassa ja kysyivät juuri Kompalta, kuka olisi hyvä tyyppi hoitamaan juontajan tehtäviä. Komppa vastasi, että minä.

Ohjelmalla ajatellaan olevan juuri nyt mahdollisuus menestyä, koska kanavan kuuntelijat alkavat täyttää pyöreitä.

– Sehän on vanha totuus yleisötutkimuksista: ihminen tulee nelikymppiseksi ja alkaa hakeutua konserttisaleihin sukupuolesta riippumatta.

Radio-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden jäädä kotiin.

– Ensimmäinen ehdotus ohjelman nimeksi oli Klasarikännit, Komppa nauraa.

Kla­sa­ri­kel­lun­taa Radio Helsingissä 28. hel­mi­kuu­ta al­kaen tiis­tai­sin klo 19–21.

Suosittelemme sinulle