Hyppää sisältöön

Mikä on omantunnon kysymys? Eutanasiasta, viinasta ja ydinvoimasta voi äänestää vapaasti

Eduskuntaan tulee tällä viikolla kansalaisaloite eutanasiasta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / AOP

Politiikassa omatunnon kysymyksiksi nimitetään asioita, joissa kansanedustaja saa päättää itse, miten aikoo äänestää. Ensin hän tietenkin tutkiskelee sydäntään ja syvimpiä arvojaan.

Mutta se ei tarkoita sitä, että omantunnon kysymykset olisivat kaikille puolueille samoja. Kolme perussuomalaisten kansanedustajaa sai viime viikolla huomautuksen, kun he äänestivät mies- ja naisparien avioliiton puolesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini perusteli huomautusta sillä, että Tiina Elovaara, Arja Juvonen ja Ville Tavio äänestivät puolueen linjaa vastaan. Vielä vuonna 2008 Soini kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että perussuomalaisten ryhmässä ei ole ryhmäkuria.

Sukupuolineutraali avioliitto ei ole perussuomalaisille omantunnon kysymys. Se on puolueen kanta: avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Mikä on oikea hetki miettiä omaatuntoa?

Perussuomalaisten kuntavaalimainoksessa on mainoslause “sananvapaus on rikki”. Onko puolueessa siis oikeus kuunnella omaatuntoaan ja sanoa vapaasti mielipiteensä?

– Omaatuntoa täytyy aina ajatella, mutta silloin kun ollaan politiikassa mukana, se omantunnon työ pitää tehdä silloin, kun asettuu jonkun puolueen ehdokkaaksi, Soini sanoo. 

Kansalaisaloite eutanasiasta tulee eduskuntaan torstaina. Siitä saa äänestää omantuntonsa mukaan. Mutta on Soinikin taipunut ryhmän tahtoon.

– Viime kaudella eduskuntaryhmä halusi äänestää Kroatian EU-jäsenyyttä vastaan ja itse olin toista mieltä. Mutta ryhmässä muodostettiin kanta ja äänestin ryhmän mukana.

Oma paikka on varmistettava

Politiikassa omantunnon kysymykset liittyvät eettisiin kysymyksiin, joihin Suomessa luetaan alkoholi, avioliitto ja ydinvoima. Ne koskettavat ihmisen sisintä.

Toki kansanedustajat seuraavat omien tuntojensa lisäksi myös äänestäjiensä ja oman vaalipiirinsä tuntoja. Eduskunnan eläkkeellä oleva pääsihteeri Seppo Tiitinen tuntee politiikan realiteetit.

– Täytyyhän edustajan pitää huolta siitä, että tulee valituksi seuraavallekin kaudelle, Tiitinen sanoo.

Periaatteessa ydinvoima voitaisiin laskea taloudellisiin päätöksiin. Käytännössä kansanedustajat voivat kuitenkin äänestää ydinvoimasta  omantuntonsa mukaan.

– Varmaan on katsottu, että se on kauaskantoinen, ihmiskunnan tulevaisuutta koskeva asia, jos ydinvoimala räjähtää, sanoo Annika Lapintie (vas.). Lapintie on eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja.

Kansalaisaloitteet muuttivat tilanteen

Eduskuntaan tulee entistä enemmän kansalaisaloitteita. Metsälaki, parisuhdelaki, eutanasia ja Malmin lentokentän säilyttäminen koskettavat kansan tuntoja.

Yleensä kansanedustajat saavat äänestää kansalaisaloitteista omantunnon mukaan. Kristillisdemokraattien omatunto sanoo, että eutanasia on väärin. 

Omatunto ei ulotu talousarvioesityksiin.

Ei vaikka valtion budjetissa päätetään syvästi eettisistä asioista, tulonjaosta ja ihmisten tasa-arvosta. Hallituspuolueet äänestävät hallitusten esitysten puolesta. Puhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) muistuttaa joukkojen voimasta.

– Materiaalisissa asioissa, joissa päätetään budjetista tai muista vastaavista on luonnollista, että jokainen edustaja ymmärtää, että tässä pitää puolustaa yhteistä asiaa, jolle on päätetty lähteä, Pekkarinen sanoo.

Suosittelemme sinulle