Hyppää sisältöön

Salainen Hitlerin keskustelu lahjoitettiin museolle: tiettävästi ainoa säilynyt kahvipöytäkeskustelu

Lahden Radio- ja tv-museo saa kokoelmiinsa historiallisen äänitteen, jossa kuullaan Hitlerin yksityistä keskustelua Mannerheimin kanssa.

Jatkosota. Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler vierailulla Suomessa marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivänä. Marsalkka Wilhelm Keitel, Adolf Hitler, Carl Gustaf Emil Mannerheim ja presidentti Risto Ryti
Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler vierailulla Suomessa marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivänä. Marsalkka Wilhelm Keitel, Adolf Hitler, Carl Gustaf Emil Mannerheim ja presidentti Risto Ryti Kuva: SA-kuva
Tanja Kröger

Ainutlaatuinen ja kansainvälisesti merkityksellinen Yle Arkiston äänite luovutetaan Radio- ja tv-museolle Lahdessa. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen lahjoittaa tänään Lahden Radio- ja tv-museolle historiallisen äänitteen.

Arkistonauhalla on osa valtakunnankansleri Adolf Hitlerin ja marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin välistä salaista keskustelua 4. kesäkuuta 1942. Kyseessä on vapaamuotoinen keskustelu, jonka nauhoittamisesta ei keskusteltu ennakkoon.

Hitlerin ja Mannerheimin keskustelun nauhoitus jouduttiin lopettamaan, kun saksalainen upseeri huomasi tapahtuneen. Nauha jäi silti suomalaisten käsiin, ja se suljettiin sinetöityyn pahvikoteloon.

Erikoista tästä tekee se, että Hitlerin yksityisten keskustelujen äänittäminen oli ankarasti kielletty. Seitsemäntoista minuutin pituinen jakso dokumentoi Hitlerin ei-julkista puhe- ja keskustelutyyliä.

Mannerheimin syntymäpäivillä

Hitler-äänite tehtiin marsalkan 75-vuotispäivänä juhlajunassa Mannerheimin salonkivaunussa. Hitler piti lyhyen onnittelupuheen ja luovutti marsalkalle korkean saksalaisen kunniamerkin. Puheen äänityksestä vastasi tuolloin Ylen teknikko Thor Damen, joka heitti juhlavaunun hattuhyllylle mikrofonin, jolla miesten keskustelu tallennettiin salaa.

Äänitteessä on myös Hitlerin ja Mannerheimin saksankielistä keskustelua kahvipöydän äärellä. Äänitteen alussa Mannerheim sanoo, että suomalaiset eivät voineet tietää, miten hyvin Neuvostoliitto oli talvisotaan varustautunut.

Salaisen äänitteen lopussa kuullaan puolestaan Hitlerin yksinpuhelua. Siinä Hitler sanoo muun muassa, että venäläisten panssarivoima tuli hänellekin yllätyksenä.

Hitler selostaa nauhalla myös sotilaallisia vastoinkäymisiään ja idän sotaretken taustaa. Samalla Hitler ylistää äänitteessä suomalaisia, arvostelee italialaisia ja kertoo olevansa luonnonystävä ja taiteilijaluonne.

Yle sai ääninauhan vuonna 1957 sensuuripäällikkö Kustaa Vilkunalta.

Suosittelemme sinulle