Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Migri ei jäädytä turvapaikanhakijoiden palautuksia – Mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla jatkuu

Mielenosoittajien mukaan turvapaikanhakijoiden palautukset pitäisi jäädyttää viranomaisten virheellisten ja heikkolaatuisten menettelyjen vuoksi.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus rautatientorilla
Turvapaikanhakijoita teltassa Rautatientorilla. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymmenet turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään jo kolmatta viikkoa Maahanmuuttoviraston eli Migrin tekemien käännytyspäätösten vuoksi Helsingissä.

Tänään maanantaina irakilais- ja afganistanilaisryhmien edustajat julkaisivat vaatimuksensa Maahanmuuttovirastolle. Turvapaikanhakijat haluavat, että viranomaiset käsittelevät uudelleen turvapaikkahakemukset, joissa mielenosoittajien mukaan on ollut ongelmia. Nämä haluavat, että turvapaikanhakijoiden palautukset jäädytetään virheellisten ja heikkolaatuisten menettelyjen vuoksi.

Migrin edustajat jalkautuivat tänään keskustelemaan turvapaikanhakijoiden kanssa Metsälän Vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikköön.

Mediaa ei tapaamiseen päästetty, mutta Yle haastatteli Maahanmuuttoviraston ylijohtajaa Jaana Vuoriota tilaisuuden päätyttyä.

Onko osa turvapaikanhakumenettelyistä huonolaatuisia ja virheellisiä?

– Keskusteltiin siitä, että tulkkaus ei ole aina välttämättä ollut parasta mahdollista, ja voi olla, että päätöksen perustelut eivät ole selkeästi avautuneet hakijalle.

Turvapaikanhakijat ovat kritisoineet Migrin raportteja maiden turvallisuustilanteesta epärealistisiksi. Onko niissä parantamisen varaa?

– No aina on parantamisen varaa, mutta uskon, että olemme ihan hyvällä eurooppalaisella tasolla meidän turvapaikkamenettelyssä.

Onko totta, että tulkkaus ei ole aina toiminut hyvin?

– Oli puhetta siitä, että jos on vaikka pohjoisafrikkalainen tulkki, joka tulkkaa arabiasta, niin voi olla tiettyjä sanoja ja käsitteitä, joilla on eri merkitys, ja voi tulla väärinymmärryksen vaara, jos haastatellaan irakilaista tai syyrialaista hakijaa.

Onko tämä johtanut virheellisiin palautuspäätöksiin?

– Sitä en pysty suoraan sanomaan. Tämä tulkkauskysymys otetaan aina hallinto-oikeudessa huomioon. Vakuutimme, että jos tulkkaus on täysin mennyt pieleen, ja tämä virhe on toistunut kaikissa asteissa, niin silloin on äärimmäisissä tapauksissa syytä tehdä uusi turvapaikkahakemus, jossa sitten huolellisesti tämä asia varmistetaan.

Miten suhtaudutte turvapaikanhakijoiden vaatimukseen, että ongelmalliset tapaukset pitää ottaa uusintakäsittelyyn?

– Meillä ei ole mahdollisuutta ottaa omasta aloitteesta käsiteltäväksi asioita. Meille tulee vireille hakemus, kun hakija hakee turvapaikkaa, tai sitten jos hallinto-oikeus käsittelyn jälkeen palauttaa sen meille, niin nämä ovat ne mahdollisuudet. Oma-aloitteisesti emme voi käsitellä kansainvälisen suojelun tarvetta.

Jos joku on jo saanut kielteisen päätöksen, niin pystyykö hän tekemään asialle jotain?

– Aina on mahdollista hakea uudestaan turvapaikkaa. Jos se on aiheeton uusi hakemus, se käsitellään hyvin nopeesti. Jos siinä on uusia perusteita tai tulkkausvirheitä, jotka ovat johtaneet virheelliseen lopputulokseen, asia voidaan oikaista niin kauan kuin henkilö on maassa, jos tarve vaatii.

Entä turvapaikanhakijoiden vaatimus siitä, palautukset jäädytetään, eikä vastaanottokeskuksista poisteta ihmisiä?

– Tässä keskustelussa selvitimme, mikä on lain säännös vastaanottokeskuksesta poistamisesta. Se on todellakin velvoittava myös keskuksen johtajalle. Jos on lainvoimainen kielteinen päätös, eikä hakijalla ole mitään haavoittuvuutta, hänet tulee poistaa tästä järjestelmästä.

Siitäkin huolimatta, että menettelyssä olisi ollut virheitä?

– Hakijan täytyy itse olla aloitteellinen ja vedota näihin virheisiin, mutta tämä on hyvin poikkeuksellista, eikä mikään pääsääntö. Se on hyvin harvinaista, mutta tietysti mahdollista.

Oletteko tehneet virheitä?

–Aina on mahdollista, että virheitä tapahtuu. Sehän on aika inhimillistä.

Mielenosoitus jatkuu

Afgaaniyhteisön edustaja Sadiq Bahrooz kiitteli tilaisuuden jälkeen viranomaisia tapaamisen järjestämisestä ja luonnehti sitä hienoksi, vaikka Migri ei luvannut muuttaa toimintatapojaan. Sen vuoksi Bafrooz ilmoitti, että mielenosoitus Rautatientorilla jatkuu.

Turvapaikanhakijoiden protesti alkoi Taidemuseo Kiasman edessä, ja Suomi ensin -ryhmä kokoontui Lasipalatsin edustalla.

Poliisi kehotti mielenosoittajia siirtymään Rautatientorille sivullisten tekemien valitusten vuoksi. Turvapaikanhakijat noudattivat kehotusta, mutta kaikki irakilaisia vastustavan Suomi ensin -ryhmän osallistujat eivät totelleet heti poliisia.

Poliisi teki päätöksen siirtää leirit, koska ne häiritsivät sivullisia. Mielenosoitusten telttoja oli muun muassa käytetty majoitukseen.

Enemmistö mielenosoittajista on irakilaisia. Mielenosoittajien mukaan maahanmuuttoviraston tekemät käännytyspäätökset ovat epäoikeudenmukaisia ja sattumanvaraisia.

Suosittelemme sinulle