Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Axl Smithille tuomio salakatselusta: ehdollista vankeutta ja 150 000 euron menetys

Helsingin käräjäoikeus katsoo julkkisjuontajan syyllistyneen kymmeniin salakatseluihin.

Salakatselusta syytetty tv-juontaja Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa 18. tammikuuta.
Tv-juontaja Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa 18. tammikuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut juontajana tunnetuksi tulleen Axl Smithin vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen 30 salakatselusta, kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja neljästä kunnianloukkauksesta.

Lisäksi Smith tuomittiin maksamaan salakatselun uhreiksi joutuneille korvauksia 100 000 euroa ja korvaamaan oikeudenkäyntikuluja yli 50 000 euroa. Uhreja oli 29. Kaikki olivat nuoria naisia.

Käräjäoikeuden mukaan Smith syyllistyi salakatseluun, kun hän kuvasi salaa seksikumppaneitaan heidän tietämättään liki kahden vuoden aikana.

Yksityisyyden loukkaukset vakavia

Oikeus katsoo, että vankeusrangaistus on perusteltu pitkään jatkuneen menettelyn sekä kuvauskertojen ja uhrien määrän vuoksi. Lisäksi yksityisyyden loukkaukset ovat olleet vakavia.

Oikeus myös katsoo, että uhreille on aiheutunut salakuvausten julkitulon jälkeen muun muassa nöyryytetyksi ja loukatuksi tulemisen tunnetta, ahdistusta ja masennusta.

Teon moitittavutta on lisännyt kolmessa tapauksessa se, että Smith jakoi sosiaalisen median WhatsApp-viestiryhmässä salaa kuvaamansa kuvan ja videon kahdesta eri naisesta.

Smithin katsotaan syyllistyneen neljään kunnianloukkaukseen, koska hän näytti bändikiertuebussissa neljää lyhyttä videota yhdelle henkilölle kerrallaan. 

Oikeus kohtuullisti tuomiota

Käräjäoikeuden mukaan muilta osin ei ole tullut viitteitä siitä, että Smithin kuvaamia videoita olisi jaettu eteenpäin.

Käräjäoikeus arvoikin, että Smithin tarkoituksena ei ole ollut jakaa kuvaamiaan videoita ulkopuolisille, vaan pitää ne itsellään ladattuna. 

Oikeus päätyi syyttäjän vaatimaa lievempään rangaistukseen ja kohtuullisti tuomiota, koska teoista on jo aiheutunut Smithille poikkeuksellisen raskaita seuraamuksia.

Rikosepäilyn julkitulon vuoksi  Smith menetti työpaikkansa ja työntekomahdollisuutensa ja joutui voimakkaan negatiivisen julkisuuden kohteeksi, katsoo oikeus.

Oikeus pitää uskottavana, että Smith on menettänyt mahdollisuutensa saada ainakaan Suomesta enää koskaan vastaavanlaisia työmahdollisuuksia.

Oikeudenkäynti oli salainen. Asianomistajien nimet ja tiedot, joista heidät voitaisiin tunnistaa pidetään salassa.

Syyttäjän vaatimus rankempi

Syyttäjä vaati Smithille oikeudessa 33 salakatselusta vähintään 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdollista vankeustuomiota ja sadan päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Oikeus hylkäsi kolme syytettä, koska näistä tapauksista ei löytynyt videoita.

Salaa kuvatut vaativat yhteensä yli 170 000 euron korvauksia.

Syyttäjän mukaan Smith kiisti oikeudessa joitakin salakatselusyytekohtia sekä kunnianloukkaukset. 

Axl Smith ei kommentoi tuomiota

Smithin avustaja Markku Salonen ilmoitti Yle Uutisille, että Smith ei kommentoi käräjäoikeuden tuomiota millään tapaa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Poliisille tehtiin kaikkiaan 60 rikosilmoitusta salakatselusta.

Kymmenen asianomistajan kohdalla syytettä ei nostettu, koska näyttöä ei joko ollut tarpeeksi tai syyteoikeus oli ehtinyt vanheta.

Smithiin kohdistuneet epäilyt tulivat julki, kun hän kertoi niistä itse sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan videossa.

Suosittelemme